اولین چیزی که موقع دیدن خودرو به چشم میآید، نمای جلویی و بهخصوص جلوپنجره آن است. هر خودروساز دارای جلوپنجره خاصی است که در کنار لوگو و نشان روی آن، امضای شرکت محسوب میشود. اما جلوپنجره فقط در ظاهر خودرو کاربرد ندارد و بلکه در نقش بینی و دهان نیز عمل میکند و هوا از این طریق وارد فضای زیر کاپوت میشود و موتور را خنک میکند.
اما با ورود خودروهای برقی، عمر جلوپنجرههای متداول در صنعت خودرو نیز رو به پایان است. به دلیل عدم وجود رادیاتور در مجموعه پیشرانههای برقی، دیگر نیازی به جلوپنجره برای ورود هوا نیست و این قطعه در بیشتر خودروهای برقی تبدیل به یک صفحه پوشیده و یکدست شده است.
حالا، برند هیوندای میخواهد در ماشینهای خودران و برقیاش از جلوپنجره خاصی استفاده کند.
جلوپنجره با نمایشگر پیکسلی
همه ما با نمایشگرهای پیکسلی آشنا هستیم و آنها را هر روز در اماکن و جاهای مختلف، مثل مغازهها و فروشگاهها، اتوبوسهای BRT و واگنهای مترو میبینیم. این نمایشگرها از تعدادی پیکسل یا مربعهای نوری تشکیل شده که پیغام مورد نظر با تغییر رنگ بعضی از پیکسلها روی آنها درج میشود.
طبق اخبار و اطلاعات منتشرشده، خودروسازی هیوندای قصد دارد این فناوری را روی خودروهای خودران و برقی تعبیه کند تا سایر رانندگان و عابران پیاده از وضعیت خودرو مطلع شوند.
در توضیح این اختراع نوشته شده است: «همزمان با پیشرفت فناوری خودران، ابزارها و تکنولوژی وابسته به آن نیز توسعه مییابد. مطالعات و تحقیقات روی سیستمی انجام شده که قادر است وضعیت وسیله نقلیه خودران اعلام کند، یا شرایط اتومبیل خودران را به اطلاع دیگر رانندگان و عابران پیاده برساند.»
هرچند استفاده از یک نمایشگر معمولی در تعداد محدودی خودرو کارایی چندانی ندارد اما اگر همه خودروهای برقی و خودران مثل آیونیک ۶ به این فناوری مجهز شوند، علاوه بر گسترش استفاده از این سیستم، قیمت آن را کاهش داده و تعمیر و اصلاح آن را نیز راحتتر میکند.
در برگه ثبت اختراع نوشته شده که این سیستم در جلو و عقب خودرو قابل نصب است، فقط از پیکسلهای نوری استفاده میکند و در «خودروهای خودران به کار میرود.»
طبق گزارشها، اطلاعات را میتوان به این نمایشگر انتقال داد و به این ترتیب، راننده میتواند متن و نوشتهها را به صورت دستی و جدا از سیستم خودران، روی جلوپنجره نمایش دهد.
در آینده، اطلاع از وضعیت خودرو برای سایر وسایل نقلیه و عابران پیاده اهمیت زیادی خواهد داشت و عملکردی مثل چراغ راهنما در خودروهای امروزی دارد.
نویسنده: میلاد قزللو