مقایسه سهند S با ساینا S

۱۲ آذر ۱۴۰۳ مقایسه سهند S با ساینا S

اقتصادی‌های بازار خودرو کشور در چهار دهه گذشته از سوی دو خودروساز بزرگ ایران یعنی ایکو (ایران خودرو) و سایپا تولید شده‌اند. در این میان شرکت سایپا در مقایسه با ایکو، اقتصادی‌ترین گزینه‌های ممکن را به تولید رسانده و از این رو خودروهای تولیدی این شرکت از دیدگاه قیمت نهایی برای خرید ماشین در بازار خودرو ایران یک کلاس ارزان‌تر از محصولات ایکو قرار می‌گیرد.

در میان محصولات نسبتا جدید سایپا، دو گزینه ساینا S و سهند S، از سدان‌های ساب کامپکت بازار هستند که بر روی خط تولید قرار دارند و با اختلاف طراحی و آپشنی نسبتا قابل توجهی روانه بازار می‌شوند. مقایسه سهند با ساینا نشان می‌دهد کدام یک از این دو خودرو گزینه مناسب‌تری است. آیا خرید ساینا S با توجه به شباهت‌های زیاد با نسخه فیس لیفت خود یعنی سهند S منطقی است.

مشخصات فنی

داستان تولید ساینا به پلتفرم نسبتا جدید X200 سایپا (معروف به مگا پلتفرم) باز‌می‌گردد. پلتفرمی که با عرضه خانواده تیبا به بازار عرضه شد تا استانداردهای جدید صنعت خودروسازی کشور (استانداردهای ۸۵ گانه) را پاس کند. استقبال خوبی که از خانواده تیبا (تیبا سدان و تیبا ۲ هاچبک) به عمل آمد، سایپا را بر آن داشت که خودرو جدید ساینا را با برخی اصلاحات جزئی و تغییر در طراحی داخلی و خارجی روانه بازار کند.

ساینا به عنوان فیس‌لیفت به‌روزشده تیبا، در چند تیپ متنوع با پیشرانه‌های دوگانه‌سوز و بنزینی با دو گیربکس دستی و اتوماتیک CVT روانه بازار می‌شود. پیشرانه به کار رفته در این خودرو همان پیشرانه ۱.۵ لیتری ۴ سیلندر خطی M15 به‌کاررفته در خانواده تیبا است. این پیشرانه در زمان عرضه تیبا به‌عنوان دارنده استاندارد آلایندگی یورو ۴ معرفی شد، اما زمانی که این موتور بدون انجام هیچ تغییر بخصوص روانه خط تولید ساینا شد، در کاتالوگ رسمی شرکت سایپا به ناگه به استاندارد یورو ۵ ارتقا یافت، که جای تعجب دارد.

این پیشرانه با داشتن ۸ سوپاپ در سرسیلندر، مدرن و توانمند به حساب نمی‌آید. در نتیجه زمانی که با گیربکس ضریب متغیر اتوماتیک CVT جفت می‌شود، نه‌تنها حس سواری مطلوبی به راننده القا نمی‌کند، بلکه در عوض کاهش میزان مصرف سوخت که هدف اصلی گیربکس CVT است، موجب افزایش جزئی در میزان مصرف سوخت نیز می‌شود که نشان‌دهنده نیازمندی این گیربکس به فشار بیشتر بر پدال گاز برای به حرکت در آوردن خودرو است. ترکیب این دو موضوع در نسخه اتوماتیک ساینا و محصولات مشابه آن (از جمله نسخه کوییک اتوماتیک و همچنین شاهین اتوماتیک) موجب شد تا مشتریان و متخصصان حوزه خودرو نمونه گیربکس دستی ۵ سرعت محصولات اقتصادی سایپا را به نمونه اتوماتیک CVT ساخت شرکت پانچ (Punch Powertrain) بلژیک ترجیح دهند. در نتیجه کاربرد نسخه اتوماتیک این خودرو که از قضا چندان هم مورد استقبال مشتریان نیست، تنها مناسب ترددهای روزمره در شهرهای پرترافیک آن هم برای رانندگانی است که میل چندانی به رانندگی پرشتاب ندارند.

سهند، یکی از جدیدترین سدان‌های تولیدی سایپا است که همانند تیبا و ساینا بر پلتفرم X200 توسعه یافته و با بهبودهای طراحی قابل توجه در نمای خارجی، داخلی و مجموعه فنی همراه شده است. سهند را باید نسخه به‌روزشده ساینا دانست که با طیف مناسبی از امکانات رفاهی همراه شده است. این خودرو از نسخه ارتقایافته پیشرانه M15 مشترک با ساینا و تیبا بهره می‌گیرد، اما به دلیل تغییرات فنی انجام‌گرفته بر آن با کمک شرکت مگا موتور، حالا با کد شناسایی M15I شناخته می‌شود و به مقداری بسیار ناچیز از پیشرانه استاندارد M15 قوی‌تر است و با نام دیگر M15 پلاس نیز خطاب می‌شود، اما هیچ تغییری در استاندارد آلایندگی آن انجام نگرفته و همچنان از سری استاندارد یورو ۵ به شمار می‌آید.

سهند نیز در چند تیپ متنوع بنزینی و دوگانه‌سوز با گیربکس دستی و اتوماتیک CVT (مشترک با ساینا) به تولید می‌رسد، اما افتخار دیگر سایپا در مدل سهند، تولید آن از سوی زیرمجموعه باسابقه، نام‌آشنا و باکیفیت‌تر پارس خودرو است. شرکت پارس خودرو به دلیل سابقه درخشانی که از سال‌های پیش از انقلاب در تولید محصولات برتر آمریکایی بازار ایران (نظیر شورولت، بیوئیک و کادیلاک) و سپس محصولات ژاپنی مونتاژی (نظیر ماکسیما و تیانا) داشت، هنوز برخی از استانداردهای دقیق خودروسازی خود را حفظ کرده و محصولات تولیدی آن در بازار ایران و میان مشتریان از سطح احترام متفاوتی برخوردار است.

در مقایسه سهند با ساینا، اگر اصرار بر تملک یک خودرو اتوماتیک داشته باشید، مجبور به انتخاب گزینه ضریب متغیر CVT هستید که نه‌تنها در کوییک، بلکه در ساینا و سهند نیز حس رانندگی جذابی به همراه ندارد. بدون تردید نسخه دستی عملکرد جذاب‌تری را به نمایش می‌گذارد، اما مشکل گیربکس دستی محصولات جدید سایپا، از کیفیت بسیار بد متریال به‌کاررفته در صفحه کلاچ خودرو نشات می‌گیرد که موجب می‌شود مالک در مسافتی کمتر از ۱۵ هزار کیلومتر مجبور به تعویض آن شود. مشکل افت شدید کیفیت متریال صفحه کلاچ نه‌تنها متوجه برند سایپا است، بلکه در میان محصولات جدید ایران خودرو نیز دیده می‌شود. ازاین‌رو بسیاری از مشتریان ترجیح می‌دهند تا به هنگام تعویض صفحه کلاچ به جای خرید نسخه‌های شرکتی موجود در بازار قطعات یدکی شرکتی، اقدام به کوبیدن آن‌ها با متریال معتبرتر و بادوام‌تر اقدام کنند.

در ادامه مقایسه ساینا با سهند، از اطلاعات فنی مربوط به نمونه دستی ساینا S و سهند S استفاده شده است تا ضمن ارائه موارد مشابه، تمایزهای جزئی‌تر میان دو خودرو نیز برای خواننده مشهود و ملموس باشد.

مشخصات کلی

  ساینا S سهند S
نوع موتور خودرو خطی بنزینی M15 خطی بنزینی M15i
حجم موتور ۱.۵ لیتر (۱۵۰۳ سی‌سی) ۱.۵ لیتر (۱۴۹۷ سی‌سی)
سیلندر / سوپاپ ۴ / ۸ ۴ / ۸
تنفس موتور طبیعی طبیعی
قدرت ۸۷.۵ اسب بخار ۹۰ اسب بخار
گشتاور ۱۲۸ نیوتن.متر ۱۳۷ نیوتن.متر
گیربکس ۵ سرعته دستی ۵ سرعته دستی
محور محرک دیفرانسیل جلو دیفرانسیل جلو
شتاب ۱۲.۸ ثانیه ۱۳ ثانیه
سرعت ۱۷۵ کیلومتر بر ساعت ۱۷۵ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت ۷.۲۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر ۷.۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۵ یورو ۵
فرمان هیدرولیک هیدرولیک
بدنه سدان ساب کامپکت سدان ساب کامپکت
نوع رینگ فولادی فولادی

ابعاد و ظرفیت ها

  ساینا S سهند S
طول ۴۲۰۹ میلی‌متر ۴۲۱۵ میلی‌متر
عرض ۱۶۶۴ میلی‌متر ۱۶۷۷ میلی‌متر
ارتفاع ۱۴۸۱ میلی‌متر ۱۴۸۵ میلی‌متر
فاصله محورها ۲۴۱۴ میلی‌متر ۲۴۱۹ میلی‌متر
وزن خالص ۱۰۵۰ کیلوگرم ۱۱۴۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر ۵ نفر
ظرفیت صندوق ۳۷۰ لیتر ۳۷۰ لیتر
حجم مخزن سوخت ۴۱ لیتر ۴۱ لیتر
قطر رینگ ۱۴ اینچ ‍۱۴ اینچ

طراحی ظاهری

طراحی ساینا S

طراحی سهند S

زمانی که صحبت از طراحی خودرو به میان می‌آید، مشخص نیست که طراحان سایپا به هنگام طراحی ساینا دقیقا در چه فکری بودند. ساینا به عنوان فیس‌لیفت تیبا، قرار بود خودرویی زیباتر و مورد پسند عموم مشتریان بازار ایران باشد، چرا که نسخه سدان تیبا، به واقع خودرویی عجیب و خارج از تناسب بود. هرچه تیبا ۲ (نسخه هاچ‌بک تیبا) حداقل از نمای عقب جذاب و مورد پسند جوانان بود، نسخه سدان نه فقط از جلو، بلکه از نمای عقب نیز به چشم دلنواز نمی‌آمد.

انتظار می‌رفت که سایپا این رویه را در مدل به‌روزشده ساینا بهبود دهد، اما متاسفانه از بدو ورود ساینا به بازار، چهره آن با چراغ‌های باریک و کشیده جلو (کمی شبیه به بی ام و سری ۳ مدل E90 سری اول پیش از فیس لیفت) و چراغ‌های عقب با گرافیک بسیار نامشخص، همچنان در دل مشتریان جایی نداشت. اما نمای جانبی ساینا S جز در قسمت کاپوت، همچنان با تیبا سدان یکسان باقی ماند. البته نسخه فیس لیفتی از ساینا به بازار ارائه شد که نه فقط در نمای خارجی، بلکه در نمای داخلی نیز با بهبودهای بصری همراه شد. هرچند این تغییرات در نمای خارجی چندان گیرا و تحول‌آفرین نبود.

اگر سهند S را نیز از زاویه جانبی نگاه کنید، تقریبا همان شکل و شمایل مشترک با تیبا و ساینا را خواهید دید. به این معنا که هر سه خودرو از طراحی کاملا یکسان بهره گرفتند و تنها تمایز آن‌ها در نمای جلو و عقب است. با این وجود سهند خوشبختانه این بار با طراحی بسیار زیباتر و دلپذیرتر روانه بازار شد. گرافیک چراغ‌های باریک عقب با استانداردهای طراحی خودروسازی روز همسو شده و بخش جلویی آن با اتصال بسیار زیبای میان جلوپنجره و چراغ‌های اصلی و زیرسپر سه تکه، جذابیت بسیار زیادی یافت که خلا آن در طی سال‌ها در خانواده تیبا و ساینا احساس می‌شد. حتی خطوط تزئیناتی طولی روی کاپوت خودرو نیز تغییر یافت تا تمایز بیشتری با محصولات سابق سایپا بر این پلتفرم مشترک پیدا کند. به صورت کلی، نمای خارجی سهند روی هم رفته از ساینا و تیبا به مراتب مورد پسند‌تر و زیباتر است.

طراحی داخلی

کابین ساینا S

کابین سهند S

سایپا در طراحی نمای داخلی ساینا S در قیاس با تیبا، تلاش بسیاری کرد تا آن المان‌های بسیار ساده و نامشخص را تغییر دهد. در نتیجه داشبرد ساینا مخصوصا در نسخه فیس لیفت از نو طراحی شد که با استفاده از کلاستر با طراحی متمایز از تیبا و با نورپردازی زیباتر، غربیلک فرمان سه شاخه جدید، رودری‌های جدید و تریم تزئیناتی نقره‌ای تلاش کرد فضای کابین این خودرو جدیدتر را به بیشترین شکل ممکن از تیبا جدا کند.

اما سهند S در میان خانواده مشابه و مشترک تیبا و ساینا، از دیدگاه طراحی کابین به عنوان یک انقلاب شناخته می‌شود. نه‌فقط به این دلیل که طراحی داشبرد از اول و بر اساس استانداردهای مدرن انجام گرفته است، بلکه این داشبرد با تریم داخلی دورنگ هماهنگ با رودری‌ها اجرا شده است که زیبایی آن به مراتب فراتر از سطح کلاس تولیدی خودرو است.

داشبرد نامتقارن سهند S دارای موج لطیف از مرکز به سمت شاگرد است. بخش بالایی فراگیر آن از سمت راننده تا شاگرد به رنگ مشکی است که عدم تقارن آن برای دربرگیری دریچه‌های سیستم تهویه مطبوع با طراحی دایره‌ای جدید در دو سمت کابین، بسیار گیرا و زیبا است. فرمان خودرو شباهت زیادی به غربیلک فرمان ساینا فیس‌لیفت‌شده دارد، اما بخش مرکزی آن دارای طراحی متمایز است. کنسول میانی در این خودرو به شکلی بسیار زیباتر و مهندسی‌شده به داشبرد متصل شده و در نسخه مجهز به نمایشگر دیجیتال، حس و حال خودروهای روز را به خوبی به نمایش می‌گذارد. در تصاویر منتشرشده از این خودرو تریم‌ دو رنگ داخلی متنوع کرم و قرمز (در ترکیب با رنگ مشکی ثابت) دیده می‌شود که هماهنگی آن با رودری‌ها و روکش صندلی‌ها خیره‌کننده و در این کلاس از خودروها در بازار ایران بی‌سابقه است.

آپشن ها و امکانات

وقتی از خودروهای اقتصادی در سبد محصولات اقتصادی‌ترین خودروساز کشور صحبت می‌کنیم، باید سطح توقع خود از امکانات ایمنی و رفاهی عرضه‌شده را نیز کنترل کنیم. در خودرویی چون ساینا S خبری از آپشن بخصوص و دندان‌گیری نیست. مواردی چون سنسور پارک عقب، سیستم روشنایی در روز، سنسور نور و سنسور فشار باد تایر تمام آن چیزی است که در اختیار مالک قرار می‌گیرد.

اما سهند S با افزودن برخی ویژگی‌های مضاعف نظیر کنترل خودرو در سربالایی، شیشه دودی عقب، بالابر برقی چهار شیشه جانبی، آینه جانبی تاشو برقی، سیستم روشنایی همراهی تا در منزل و چراغ ترمز اضطراری کلاس کار این سگمنت ارزان‌قیمت از خودروهای سایپا را یک سر و گردن بالاتر برده است.

اما اگر آپشن‌های بیشتری مد نظرتان است باید منتظر ورود ساینا GX و سهند G به بازار باشید.

  ساینا S سهند S
کروز کنترل ندارد ندارد
کروز کنترل هوشمند ندارد ندارد
کنترل ایستایی در سربالایی ندارد ندارد
کنترل سرعت در سرازیری ندارد ندارد
کنترل کشش دارد دارد
کنترل پایداری دارد دارد
اتو پارک ندارد ندارد
سنسور جلو ندارد ندارد
سنسور عقب دارد دارد
رادار نقطه کور ندارد ندارد
رادار تغییر لاین ندارد ندارد
رادار تصادف جلو ندارد ندارد
رادار تصادف عقب ندارد ندارد
ترمز ضدقفل دارد دارد
توزیع نیروی ترمز دارد دارد
ترمز کمکی ندارد دارد
ترمز اضطراری ندارد ندارد
ترمز پارک برقی ندارد ندارد
پدال شیفتر ندارد ندارد
اتولایت دارد دارد
چراغ روز دارد دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان ندارد ندارد
گرم کن فرمان ندارد ندارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی ندارد ندارد
ناوبری ندارد ندارد
نمایشگر هدآپ ندارد ندارد
دوربین عقب ندارد ندارد
دوربین ۳۶۰ درجه ندارد ندارد
کیسه هوا دارد دارد
ورود بدون کلید ندارد ندارد
استارت بدون کلید ندارد ندارد
تهویه اتوماتیک ندارد ندارد
صندلی برقی راننده ندارد ندارد
صندلی برقی سرنشین جلو ندارد ندارد
گرمکن صندلی جلو ندارد ندارد
سردکن صندلی جلو ندارد ندارد
ماساژور صندلی جلو ندارد ندارد
آینه بغل برقی دارد دارد
گرم‌کن آینه بغل ندارد ندارد
پانوراما ندارد ندارد
سانروف ندارد ندارد

خرید ساینا S یا سهند S

نمای عقب ساینا S

نمای عقب سهند S

در مقایسه سهند با ساینا، بدون تردید سهند S خودرویی زیباتر، گیراتر و با جلوه‌ای مدرن‌تر است. اما انتخاب نهایی بر اساس فاکتورهای زیبایی‌شناسی را مستقیما بر عهده خریدار خواهیم گذاشت.

ساینا S با وجود شباهت‌های بسیار زیاد در زمینه پلتفرم، اجزای بدنه و سیستم انتقال نیرو، از پیشرانه مدرن‌تر با سطح امکانات رفاهی بیشتری نظیر تریم داخلی دو رنگ با طراحی جدید و آپشن‌های بیشتر بهره می‌گیرد. این مهم اختلاف در حدود ۱۰۰ میلیون تومان را در میان قیمت سهند S با قیمت ساینا S به همراه می‌آورد که تعیین ارزش پرداخت آن در کلاس خودروهای اقتصادی، همواره بر عهده سلیقه و نوع استفاده خریدار نهایی است. اگر بنا به بیان نظر شخصی باشد، نگارنده معتقد است که طراحی زیباتر سهند S، کابین بسیار جذاب‌تر و سطح امکانات رفاهی ارائه شده، ارزش پرداخت ۱۰۰ میلیون تومان مبلغ مضاعف بر ساینا S را دارد.

فروش فوری خودرو

نویسنده: شهاب انیسی