بررسی مشخصات فنی سئات آتکا خودروسازان راین

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ بررسی مشخصات فنی سئات آتکا خودروسازان راین

سرانجام، بعد از عرضه سنگین و همه جانبه کراس اوورهای چینی به بازار ایران، ظاهرا قرار است یک خودروی اروپایی بااصالت به نام سئات آتکا وارد کشور شود و به صورت مونتاژی در اختیار متقاضیان قرار بگیرد.

خودروسازان راین که سال‌ها قبل با عرضه هیوندای ورنا و آوانته جایگاه مطلوبی در بازار خودرو کشور به دست آورده بود، حالا می‌خواهد با ارائه یک محصول متفاوت و معتبر در سطح جهانی، مجددا جایگاه خود را پس بگیرد و چهره متفاوتی نسبت به سایر مونتاژکاران داخلی از خود به نمایش بگذارد.

بدین منظور خودروسازان راین می‌خواهد به مونتاژ سئات آتکا بپردازد که در واقع یکی از تولیدات شرکت آلمانی فولکس واگن به حساب می‌آید.

مزایا و معایب

+ کیفیت ساخت بالا

+ دوام فنی مناسب

+ شتاب مهیج

+ هندلینگ مطمئن

 

– طراحی داخلی قدیمی

– متریال نه‌چندان مرغوب

– حساسیت موتور به کیفیت بنزین

– خدمات پس از فروش محدود

مشخصات فنی

بررسی سئات آتکا در بازارهای جهانی نشان می‌دهد که این خودرو با پیشرانه‌های مختلف بنزینی و دیزلی به فروش می‌رسد. اما نسخه‌ای که قرار است توسط خودروسازان راین در ایران عرضه شود، به حجیم‌ترین موتور بنزینی این خانواده مجهز است. این پیشرانه که ساخت فولکس واگن آلمان است، ۲ لیتر حجم دارد و از سیستم مکش پرخوران (توربوشارژ) برای تنفس استفاده می‌کنند.

سیلندرهای موتور سئات آتکا به طور دقیق چیزی برابر ۱۹۸۴ سی‌سی حجم دارد و درنهایت توان خروجی معادل ۱۹۰ اسب بخار قدرت در ۴۲۰۰ دور در دقیقه و ۳۲۰ نیوتن.متر گشتاور در ۱۵۰۰ rpm تولید می‌کند.

این کراس اوور جمع‌وجور اروپایی به منظور رساندن نیروی موتور به سوی چرخ‌ها از یک گیربکس دوکلاچه ۷ سرعته تر ساخت فولکس واگن بهره می‌برد. همچنین سامانه انتقال قدرت سئات آتکا به صورت تمام چرخ محرک (AWD) طراحی شده تا خانواده‌هایی که قصد طبیعت‌گردی با این خودرو را دارند، امکانات بیشتری در اختیار داشته باشند. در جاده‌های لغزنده و برفی نیز وجود سیستم AWD بسیار مفید است.

با توجه به آنکه سئات آتکا حدود ۱۵۴۷ کیلوگرم وزن دارد، بنابراین باید انتظار شتاب مطلوبی را از این خودرو داشته باشیم. طبق اعلام منابع خارجی، این کراس اوور جمع‌وجور می‌تواند شتاب صفر تا صد معادل ۷.۱ ثانیه را ارائه دهد که آتکا را به یکی از سریع‌ترین خودروهای خانوادگی کشور تبدیل خواهد کرد و حتی بسیاری از محصولات سدان یا هاچبک موجود در بازار نیز قادر نیستند چنین شتابی داشته باشند.

حداکثر سرعت این خودرو نیز معادل ۲۱۳ کیلومتر بر ساعت ذکر شده که نشان می‌دهد مشتریان جوان از هر نظر می‌توانند روی سئات آتکا برای ثبت یک تجربه مهیج حساب کنند.

بهتر است بدانید این خودرو روی پلتفرم MQB-A1 فولکس واگن ساخته می‌شود و از این جهت اشتراک فراوانی با اشکودا کاروک دارد.

اگر کمی با بحث فنی خودروها آشنا باشید، می‌دانید که سرعت و شتاب بالا نیازمند برخورداری از هندلینگ و پایداری مطلوب است تا خودرو در سر پیچ‌ها دچار انحراف نشود و رانندگی اطمینان‌بخشی داشته باشد.

برای تحقق این هدف لازم است سیستم تعلیق و کمک‌فنرها تا حدودی سفت باشند و اجازه ندهند که حرکات عرضی بدنه موجب بروز خطراتی همچون واژگون شدن و از دست رفتن پایداری خودرو شود. بنابراین زمانی که در کابین آتکا هستید، احتمالا خشکی نسبی سواری این خودرو کمی با سلیقه و انتظار شما فاصله خواهد داشت؛ به‌خصوص هنگام حرکت سریع از روی دست‌اندازهای جاده و ناهمواری‌های سطح مسیر، احتمالا ورود ضربات از سمت سیستم تعلیق و شاسی به درون کابین، شما را مقداری آزرده‌خاطر خواهد کرد.

البته این مورد چندان هم آزاردهنده نیست و باید گفت که سیستم تعلیق تا حد امکان ضربات خفیف تا متوسط را به خود جذب می‌کند. اما درمجموع باید گفت سواری سئات آتکا کمی خشک بوده و دلیل آن هم ارتقای هندلینگ و پایداری خودرو در جاده است.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو خطی بنزینی
حجم موتور ۲ لیتر
سیلندر / سوپاپ ۴ / ۱۶
تنفس موتور توربو
قدرت ۱۹۰ اسب بخار
گشتاور ۳۲۰ نیوتن.متر
گیربکس اتوماتیک 7 سرعته DSG
محور محرک دو دیفرانسیل
شتاب ۷.۱ ثانیه
سرعت ۲۱۳ کیلومتربرساعت
مصرف سوخت ۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۶
فرمان برقی
بدنه کراس اوور کامپکت
نوع رینگ آلومینیومی

ابعاد و ظرفیت ها

طول ۴۳۸۱ میلیمتر
عرض ۱۸۴۳ میلیمتر
ارتفاع ۱۶۱۱ میلیمتر
فاصله محورها ۲۶۳۰ میلیمتر
وزن خالص ۱۵۴۷ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۴۸۵ لیتر
حجم مخزن سوخت ۵۵ لیتر
قطر رینگ ۱۸ اینچ

آپشن ها و امکانات

کروز کنترل دارد
کروز کنترل هوشمند ندارد
کنترل ایستایی در سربالایی دارد
کنترل سرعت در سرازیری دارد
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری دارد
اتو پارک ندارد
سنسور جلو دارد
سنسور عقب دارد
رادار نقطه کور دارد
رادار تغییر لاین دارد
رادار تصادف جلو ندارد
رادار تصادف عقب ندارد
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی دارد
ترمز اضطراری ندارد
ترمز پارک برقی دارد
اتوهلد دارد
پدال شیفتر دارد
اتولایت دارد
چراغ روز دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد
گرم‌کن فرمان ندارد
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی دارد
ناوبری دارد
نمایشگر هدآپ ندارد
دوربین عقب دارد
دوربین ۳۶۰ درجه ندارد
کیسه هوا دارد
ورود بدون کلید دارد
استارت بدون کلید دارد
تهویه اتوماتیک دارد
صندلی برقی راننده دارد
صندلی برقی سرنشین جلو دارد
گرم‌کن صندلی جلو دارد
سردکن صندلی جلو ندارد
ماساژور صندلی جلو ندارد
آینه بغل برقی دارد
گرم‌کن آینه بغل دارد
پانوراما دارد
سانروف دارد

طراحی ظاهری

طراحی سئات آتکا

نمای کناری سئات آتکا

معرفی سئات آتکا به سال ۲۰۱۶ برمی‌گردد؛ بنابراین طرح بدنه این خودرو در مقایسه با محصولات جدیدتر، پیچیدگی زیادی ندارد و تقریبا همان شکل و شمایل مربوط به نیمه دوم دهه قبل را ارائه می‌دهد. این سبک طراحی را ما قبلا در خودروهایی مثل فولکس واگن تیگوان تا حدودی تجربه کرده بودیم و حالا قرار است با سئات آتکا تکرار کنیم‌.

با این حال، سئات آتکا در سال ۲۰۲۰ دستخوش یک فیس‌لیفت جزئی قرار گرفت و چهره تقریبا به‌روزتری پیدا کرد. با این حال طرح بدنه و استایل کلی این خودرو کمی قدیمی به نظر می‌رسد و شور و هیجان چندانی در آن احساس نمی‌شود. با این وجود، نکته مثبت این سبک طراحی در آن است که با توجه به عدم حضور خودروهای اروپایی طی چند سال اخیر در بازار ایران، بعضی مشتریان نسبت به طرح‌های جدید و فانتزی محصولات چینی کمی آلرژی پیدا کرده‌اند و ترجیح می‌دهند که یک خودروی بااصالت اما با طراحی ساده و پخته‌تر را خریداری کنند.

بنابراین درمجموع انتظار داریم که طراحی ظاهری سئات آتکا علی‌رغم قدیمی و ساده بودن، تا حد زیادی موردپسند خانواده‌های ایرانی قرار بگیرد و از این جهت مشکلی برای این خودرو در بازار ایران وجود نداشته باشد.

طراحی داخلی

کابین سئات آتکا

طراحی کابین سئات آتکا

پس از بررسی سئات آتکا از نظر طراحی داخلی، بزرگترین نقطه ضعف این خودرو برای ما مشخص می‌شود؛ چراکه نه طراحی کابین و نه متریال استفاده‌شده در آن، نمی‌تواند آن طور که باید و شاید، انتظارات مشتریان را برآورده سازد‌. البته کیفیت پلاستیک‌های به‌کاررفته در داشبرد این کراس اوور اسپانیایی چندان پایین نیست، با این حال، سطح انتظارات از خودروهایی در این رنج قیمت بسیار بالاتر است و توقع می‌رفت که شرکت سئات و کمپانی مادر آن یعنی فولکس واگن، در نسخه فیس لیفت این خودرو از داشبرد با طراحی به‌روزتر و متریال باکیفیت‌تر استفاده می‌کردند.

نوع طراحی داشبرد نیز تفاوت زیادی با مدل اولیه نکرده و همان طرح ساده یک دهه پیش در اینجا نیز مشاهده می‌شود. با این حساب در مورد کیفیت و همچنین طرح داشبرد آتکا نباید توقعاتتان را بیش از حد بالا ببرید و آن را با محصولات مدرن و گران‌قیمت چینی موجود در کشور، به‌ویژه تولیداتی که از سال ۱۴۰۲ به بعد به دست مشتریان ایرانی می‌رسند، مقایسه کنید.

در این بین طرح غربیلک فرمان خوش‌دست و اسپرت به نظر می‌رسد و ارگونومی مناسبی درون کابین سئات آتکا وجود دارد. ضمن آنکه فضای کابین این خودرو نیز جادار است و افراد بزرگسال با قد حدود ۱۸۵ سانتیمتر هم در صندلی‌های ردیف عقب احساس راحتی خواهند کرد.

صندوق عقب ۴۸۵ لیتری آتکا دارای ظرفیت متوسط است و می‌تواند تا حد زیادی پاسخگوی توقعات راننده و سرنشینان برای جا دادن لوازم و چمدان‌ها باشد.

قیمت سئات آتکا در بازار ایران

نمای عقب سئات آتکا

سئات آتکا یک کراس اوور جمع‌وجور اروپایی است که در اصل می‌توان آن را نمونه ریبج‌شده محصولات فولکس واگن دانست. علی‌رغم آنکه کمپانی سئات در اسپانیا واقع شده، اما به دلیل سیاست‌های شرکت فولکس واگن در زمینه کاهش هزینه‌ها، سئات آتکا در کنار اشکودا کاروک در جمهوری چک مونتاژ می‌شود و از همان جا نیز به بازارهای مختلف راه پیدا می‌کند.

سئات آتکا در بازار ایران می‌تواند جانشین مناسبی برای فولکس واگن تیگوان باشد. ضمن آنکه قیمت بالای این خودرو سبب می‌شود تا اکثر محصولات چینی از دایره رقابت با این خودرو خارج شوند، بنابراین باید منتظر بمانیم و ببینیم که خودروهای وارداتی با چه مدل‌هایی در ایران حضور پیدا می‌کنند تا آن زمان بتوان به طور دقیق‌تر در مورد رقیبان سئات آتکا در ایران اظهارنظر کرد.

جدا از بحث قیمت، به نظر می‌رسد که سئات آتکا به عنوان یک خودروی خانوادگی با عملکرد فنی مناسب و کیفیت ساخت بالا به ویژه در بخش فنی، می‌تواند معیارهای مورد نظر مشتریان ثروتمند جامعه ایران را تا حد زیادی پاسخ دهد و خود را به عنوان یک شاسی بلند شهری قابل اتکا مطرح کند.

البته در این بین نقش خدمات پس از فروش می‌تواند بسیار مهم باشد و اگر خودروسازان راین برخلاف روال گذشته، در عرضه این خودرو تداوم نشان دهد و خدمات پس از فروش مناسبی برای آن فراهم کند، آن وقت باید مطمئن بود که آتکا جایگاه مطلوبی بین اقشار ثروتمند جامعه ایران به دست خواهد آورد.

قیمت سئات آتکا در بازار کشورهای مختلف از محدوده نزدیک به ۴۰ هزار یورو شروع می‌شود. ظاهرا نسخه مورد نظر خودروسازان راین از امکانات سطح بالایی نظیر رادارهای هشدار نقطه کور، رادار تابلوخوان، هفت کیسه هوا، شارژر وایرلس، تهویه مطبوع دو کاناله و…، برخوردار است و در بازارهای جهانی چیزی حدود ۴۸ هزار یورو قیمت دارد.

بنابراین احتمال آنکه قیمت سئات آتکا در ایران به بیش از ۵ میلیارد تومان برسد، چندان دور از ذهن نخواهد بود. البته این رقم با نرخ دلار ۵۰ تا ۵۵ هزار تومان برآورد شده و واضح است که اگر نرخ ارز بالاتر برود، قطعا قیمت سئات آتکا نیز تحت تاثیر مستقیم آن قرار خواهد گرفت.

فروش فوری خودرو

نویسنده: حسین باباپور