از دو سال گذشته، یعنی از سال ۱۳۹۷ خبرهایی درباره تولید خودروهای جدید روی یک پلتفرم داخلی منتشر میشد و از نیمه دوم سال ۱۳۹۹، این خودروهای جدید به صورت رسمی و جدی وارد خط تولید شدند؛ پلتفرم SP1100 نامی آشنا برای خودروسازان داخلی است.
شرکت سایپا از سال های گذشته طراحی خودرو روی پلتفرم SP100 را آغاز کرده بود و سعی داشت با ارائه خودروهای جدید بر اساس این پلتفرم تنوعی عظیم به محصولاتش بدهد.
اولین سری سایپا شاهین به مشتریان این خودرو تحویل داده شد
گروه خودروسازی سایپا در مراسمی، اولین سری خودرو شاهین را به طور نمادین به مشتریان تحویل داد.
مجید باقری، قائم مقام مدیرعامل سایپا در این مراسم گفت: « دعوتنامههای سایپا شاهین طبق وعدهای که داده بودیم برای مشتریان ارسال شد و از امروز میتوانیم شاهد تردد این خودرو در خیابان باشیم. شاهین بخشی از پروژه «سایپای نو» است که با کنار گذاشتن خانواده پراید از چرخه تولید کلید خورد و حالا شاهین به عنوان نخستین محصول از پلتفرم جدید این شرکت آماده تحویل به مشتریها شده است».
پلتفرم چیست؟
علاقمندان دنیای خودرو، در خبرها و مقالهها بارها و بارها با کلمه «پلتفرم» روبهرو شدهاند و خبرهایی خواندهاند که به طور مثال «خودروهای برقی پژو بر اساس پلتفرم CMP ساخته خواهد شد» و یا اینکه «آئودی ای-ترون GT و پورشه تایکان روی پلتفرم مشترک J1 تولید شدهاند.»
منظور از پلتفرم، پایه و اساس و شالوده طرحی است که یک یا چند شرکت خودروهای مختلفشان را بر اساس آن طراحی و تولید میکنند. شرکتهای بزرگ خودروسازی مثل بی ام و، پژو، رنو، تویوتا و… پلتفرمهای مخصوص خودشان را دارند و شرکتهای کوچکتر معمولا از پلتفرمهای ساختهشده استفاده میکنند.
شاسی، موتور و جعبه دنده معمولا بخشهای اصلی پلتفرم را تشکیل میدهند و همچنین خودروهای یک پلتفرم معمولا در یک کلاس هستند و شکل و شمایلی مشابه دارند. به عنوان مثال، سمند بر اساس پلتفرم پژو ۴۰۵ ساخته شده و بعدها خودروهای سورن و دنا و سمند LX هم بر اساس همین پلتفرم تولید شدند. یا خودرو ساینا و کوییک و تیبا دارای پلتفرم یکسان و مشترک هستند.
همان طور که در مثالها دیدید همه این خودروها دارای بدنه، شاسی، موتور و جعبه دنده یکسان و مشابه هستند. این کار باعث میشود تا هزینههای طراحی و تولید و همین طور زمان ساخت خودروها کاهش پیدا کند.
پلتفرم SP100 چیست؟
پلتفرم SP100 در شرکت سایپا طراحی شده است و هدف از آن تولید خودروهای جدیدتر و متنوعتر است. سایپا قبلا مدلهای مختلف پراید را بر اساس پلتفرم کیا پراید کره جنوبی تولید میکرد و بعدها با طراحی دومین پلتفرم خود با نام X200، اقدام به تولید خودروهایی در همان کلاس پراید کرد. تیبا، تیبا ۲، ساینا و کوییک خودروهایی بودند که بر اساس پلتفرم X200 تولید شدند.
سومین پلتفرم سایپا، با نام SP شناخته میشود. این پلتفرم را باید مگاپلتفرم نامید که قرار است خودروهایی بر اساس دو پلتفرم SP1 و SP0 ساخته شوند. این پروژه در سال ۱۳۹۳ کلید خورد و با همکاری TJI چین و بر اساس پلتفرم XP90 تویوتا و توسط مهندسان ایرانی طراحی شد.
پلتفرم SP1 برای تولید خودروهای سگمنت C (خودروهای کامپکت) و پلتفرم SP0 نیز برای تولید اتومبیلهای سگمنت B (خودروهای کوچک) به کار میرود.
اولین خودرویی که سایپا بر اساس پلتفرم SP1 طراحی کرد، خودرو شاهین بود که با کد SP100 شناخته میشد و بعد از آن خودروی دیگری با کد SP100Cross طراحی شد که نام آریا را روی آن گذاشتند.
در ابتدا شایعاتی پخش شده بود که سایپا از موتور کوییک و ساینا در محصولات جدیدش استفاده خواهد کرد اما طبق اعلام تولیدکننده، موتور این دو خودرو جدید از نوع BM15T و با جعبه دنده اتوماتیک HPT کره جنوبی خواهد بود.
شاهین و آریا نامهایی که برای این دو خودرو جدید بازار ایران تعیین شده و در ابتدا خودروهایی را به ذهن متبادر میکند که در دهه ۵۰ توسط شرکت پارس خودرو تولید میشد. البته آن خودروها نیز بر اساس یک پلتفرم تولید شده بود، بنابراین احتمال اینکه نام خودروهای پلتفرم SP100 تصادفی انتخاب شده باشد، کم است.
طبق اعلام مدیران سایپا، به جز شاهین و آریا، باید منتظر ۳ خودرو دیگر نیز باشیم که بر روی پلتفرم SP100 تولید خواهند شد.
سایپا شاهین
شاهین اولین خودروی سایپا است که بر اساس پلتفرم SP100 ساخته شده است. این خودرو برای اولین بار در نمایشگاه خودرو شیراز و با نام «رهام» معرفی شد که بعدها به «شاهین» تغییر نام داد.
این خودرو با الهام از ولکس C3 چینی طراحی شده و از این رو چهرهای مدرن و زیبا دارد و به کل متفاوت از محصولات قبلی سایپا است. کابین این خودرو نیز کیفیت بیشتری نسبت به دیگر خودروهای سایپا خواهد داشت و همچنین حجم صندوق عقب شاهین به ۴۲۰ لیتر میرسد.
تولید انبوه این خودرو از آذر ماه سال جاری شروع شده و در سال ۱۴۰۰ به دست مشتریان خواهد رسید.
سایپا آریا
آریا مدل کراس اوور شاهین است و در ابتدا با کد SP100Cross شناخته میشد. این خودرو دومین اتومبیلی است که بر اساس پلتفرم SP100 تولید میشود.
فاز اول خط تولید آریا در بهمن ماه ۹۹ آغاز به کار کرده و در این مرحله ۲۶ دستگاه از این خودرو تولید میشود تا کارکنان به هماهنگی لازم دست پیدا کنند و در سال ۱۴۰۰ به دست مشتریان برسد.
با توجه به اینکه قیمت شاهین ۲۳۶ میلیون تومان تعیین شده، قیمت آریا نیز نزدیک به همین عدد خواهد بود.
نویسنده: میلاد قزللو