نقد و بررسی لکسوس ES؛ سدان لوکسی که حریف ب ام و سری 5 نشد!

۱۴ مهر ۱۳۹۹ نقد و بررسی لکسوس ES؛ سدان لوکسی که حریف ب ام و سری 5 نشد!

لکسوس ES یک سدان متوسط نسبتا لوکس ژاپنی با قیمت متعادل است که نسل پنجم آن از سال ۲۰۱۰ توسط شرکت ایرتویا به بازار ایران راه پیدا کرد تا رقیبی نسبتا قدر و لوکس برای محصولاتی همچون بی ام و سری ۵ و مرسدس بنز E کلاس باشد. سدان‌ میان سایز یکی از کلاس‌های خودرویی پرفروش در سراسر جهان به شمار می‌رود که البته این روزها جایگاه آن به واسطه استقبال رو به فزونی مشتریان از کراس اوورهای شهری، در حال تزلزل و رو به افول به نظر می‌رسد. با این حال هنوز هم خودروسازان معتبر جهانی دست از تولید سدان‌های متوسط خود که طی دهه‌های اخیر در قالب‌ نسل‌های مختلف به بازار ارایه کرده‎اند، دست برنداشته‌اند. محصولاتی همچون هیوندای سوناتا، کیا اپتیما، بی ام و سری ۵ و لکسوس ES از جمله معروف‌ترین مثال‌هایی هستند که می‌توان در این باب به آنها اشاره کرد.

لکسوس ES نسل پنجم با دو نوع پیشرانه ۲.۵ و ۳.۵ لیتری مهمان جاده‌های کشور شد اما از طرف دیگر پس از اعمال محدودیت بر ورود خودروهای با حجم موتور بیش از ۲۵۰۰ سی سی، نسل ششم لکسوس ای اس تنها در مدل ES250 طی سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ به دست مشتریان ایرانی رسید. در ادامه این مقاله از مهم‌ترین ویژگی‌های ظاهری، فنی و … لکسوس ES با شما سخن خواهیم گفت.

طراحی ظاهری جذاب لکسوس ES

محصولات کمپانی لکسوس همواره سعی در ارائه نوعی پرستیژ ظاهری خاص و شخصیتی والاتر از سایر خودروهای رقیب دارند تا بدین وسیله بتوانند مشتریان متمول و سخت‌پسند را به سوی خود جلب کنند. لکسوس ES نیز از همان ابتدا خود را به عنوان تافته‌ای جدا بافته در کلاس سدان‌های لوکس متوسط به بازار معرفی کرد. چراغ‌های جلو در اندازه بزرگ و زوایای تیز طراحی شده‌اند تا نگاه نافذ این خودرو را به دل‌های عاشقان اتومبیل‌های لوکس رسوخ دهند.

بدنه کشیده و عضلانی لکسوس ای اس نوعی ابهت و جلال خاص را به نمایش می‌گذارد؛ به ویژه هنگامی که از نزدیک با لکسوس ES ملاقات می‌کنیم، به خوبی متوجه هیبت و جبروت دلنواز این سدان ژاپنی خواهید شد. نسل ششم لکسوس ES نیز تقریبا همان سبک و سیاق کلی طراحی نسل پنجم را ادامه داده با این تفاوت که طراحی چراغ‌ها کمی کشیده‌تر شده و از یک جلوپنجره دوکی شکل که امروزه به نماد اصلی محصولات لکسوس تبدیل شده، در این خودرو بهره گرفته شده است. انتهای فریم پنجره‌ها در حوالی ستون C نیز در قیاس با نسل پنجم کمی به سمت بالا متمایل شده است. طرح چراغ‌های عقب به همراه حالت کلی نمای پشت لکسوس ES250 2015 نیز تا حدودی شما را به یاد تویوتا کمری ۲۰۱۶ خواهد انداخت. شمایل ساده اما حجیم سپر به همراه دیفیوزر جذاب و سراگزوزهای کروم رنگ برآمده از آن هم جلوه مطلوبی را به نمای عقب لکسوس ESنسل ششم بخشیده است.

طراحی ظاهری لکسوس ES

کابین نه چندان زیبای نسل پنجم در برابر طراحی داخلی متفاوت نسل ششم

بر خلاف طراحی بدنه نسل پنجم و ششم لکسوس ES که به طور کلی مشابه یکدیگر به نظر می‌رسند، فضای داخلی کابین این دو نسل از لکسوس ای اس کاملا متفاوت از یکدیگر بوده و سبک طراحی آنها ۱۸۰ درجه با یکدیگر تفاوت دارد. درون کابین لکسوس ای اس ۲۵۰ نسل پنجم با محیط لوکس و باکیفیت مواجه خواهید شد که صرفاً می‌تواند رضایت مشتریان مسن‌تر را از لحاظ ظاهری کسب کند و برای جوانان امروزی جذابیت بصری خاصی ندارد. به خصوص طراحی قسمت میانی داشبورد با آن حالت شبه بیضی در چشم مشتریان جوان خیلی خوشایند جلوه نمی‌کند.

از طرف دیگر درون کابین لکسوس ES250 نسل ششم با محیطی نسبتا مدرن و منحصر به فرد مواجه هستید که مشابه آن را می‌توان تنها در محصولات جدیدتر لکسوس نظیر کراس اوور لکسوس NX200 مشاهده کرد. این سبک طراحی نیز گرچه نوین و آینده‌نگرانه جلوه می‌کند، اما شاید نتواند سلیقه تمامی مشتریان به ویژه افراد کلاسیک پسند را با خود همراه سازد. به هر حال ویژگی مشترک کابین این خودروها، کیفیت بالای متریال به کار رفته در ساخت آن‌ها، صندلی‌های راحت، کابین جادار به خصوص در ردیف عقب و امکانات رفاهی مطلوب است که تمامی این موارد جزو شاخصه‌های مشترک اکثر محصولات لکسوس به شمار می‌روند.

طراحی داخلی لکسوسES

تجهیزات رفاهی ایمنی لکسوس ES

مهمترین آپشن‌ها و امکانات لکسوس ES350 به عنوان نسخه فول آپشن شامل موارد زیر می‌شود: کروز کنترل تطبیق‌پذیر، سامانه‌های کنترل کشش و پایداری، حالات رانندگی اکو نرمال و اسپرت، حسگرهای پارک و باران و فشار باد تایر، سیستم‌های ایمنی هشدار تصادف از جلو – تغییر مسیر و هشدار نقطه کور، ABS وEBD ، ترمز اضطراری، دیلایت و اتولایت، نوربالای اتوماتیک، چراغ‌های مه شکن، چراغ چرخشی در سر پیچ، فرمان چرمی حساس به سرعت، سیستم صوتی مارک لوینسون با ۱۵ اسپیکر و چنجر شش تایی، نمایشگر هشت اینچی، نویگیشن، دوربین عقب، بلوتوث و USB، نمایشگر ۳.۵ اینچی کیلومتر شمار، ۱۰ عدد کیسه هوا شامل ایربگ راننده و سرنشین به همراه کیسه هوای زانویی و پرده‌ای و جانبی، کمربند ایمنی پیش‌کشنده و محدودکننده، استارت دکمه‌ای و کیلس، تهویه اتوماتیک دو یا سه گانه، کنترل کیفیت هوا، صندلی راننده و سرنشین با تنظیمات ۱۰ حرکته برقی + تنظیم گودی کمر به علاوه حافظه، کنسول دیجیتالی تاشونده صندلی عقب، گرمکن و سردکن صندلی‌ها، روکش صندلی چرمی، صندوق برقی، تریم چوبی، ساعت آنالوگ داشبورد، آینه‌های جانبی برقی با گرمکن، سقف پانوراما، سانروف، پرده برقی عقب.

 

پیشرانه و مشخصات فنی  لکسوس ES

همانطور که اشاره شد لکسوس ES در قالب دو مدل 250 و 350 به بازار ایران وارد شده است. مدل Lexus ES250 یک پیشرانه چهار سیلندر به حجم ۲.۵ لیتر را در نیمه جلوی خود جای داده است. این موتور تنفس طبیعی حدود ۱۸۴ اسب بخار قدرت و ۲۳۵ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند که توسط یک گیربکس شش دنده اتوماتیک به سوی محور جلو ارسال می‌شود. این سدان ۱۶۱۰ کیلوگرمی ظرف مدت زمان کمتر از ۱۰ ثانیه از سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست پیدا می‌کند. حداکثر سرعت آن نیز ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت اعلام شده و در این بین ۷.۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر به طور متوسط سوخت مصرف می‌کند. از طرف دیگر مدل لکسوس es350 مجهز به موتور ۶ سیلندر ۳.۵ لیتری قادر است ۲۶۸ اسب بخار را با ۳۳۶ نیوتن متر گشتاور در هم آمیزد و شتاب صفر تا صد ۷.۳ ثانیه برای مالک خود به ارمغان بیاورد. حداکثر سرعت این خودرو ۲۱۰ کیلومتر بر ساعت بوده و میانگین مصرف سوخت آن ۹.۸ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر ارزیابی می‌شود.

نمای عقب لکسوس ES

مزایا و معایب لکسوس ES

لکسوس ES از نقاط قوتی همچون کیفیت ساخت بالا، کابین جادار، دوام فنی مطلوب، امکانات رفاهی مناسب و عملکرد رضایت‌بخش سیستم تعلیق سود می‌برد. از طرف دیگر چالاکی و مصرف سوخت آن در قیاس با برخی مدل‌های آلمانی ضعیف‌تر به نظر می‌رسد.

 

1991 lexus es 250

لکسوس ES 250 سال 1991

ES شناسی

نام مدل ES برند لکسوس برای ایرانیان ناآشنا نیست و دلیل این موضوع هم واردات دو نسل متمایز این مدل به بازار خودرویی ایران از سوی نماینده رسمی واردات محصولات تویوتا و زیرمجموعه آن (لکسوس)، یعنی شرکت ایرتویا است. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، آغاز فعالیت‌های برند لکسوس به عنوان زیرمجموعه‌ای مستقل؛ تنها بازمهندسی محصولات تویوتا با تغییرات فنی و رفاهی جزئی بود. سدان مدل ES نیز ابتدا در سال 1989 روانه بازار جهانی شد که در حقیقت نسخه ارتقا یافته تویوتا کمری V20 (کمری نسل دوم) به شمار می‌آمد. از این رو جای تعجب ندارد که این محصول تحت برند لکسوس نیز همچنان با کد شناسایی فنی V20 معرفی می‌شد.

استفاده از پلتفرم مشترک با تویوتا کمری برای هر نسل لکسوسES، تا نسل پنجم این خودرو ادامه یافت تا اینکه دو نسل ششم و هفتم به پلتفرم تویوتا آوالون روی آوردند. شاید مهم‌ترین نقطه ضعف محصولات برند لکسوس شباهت ظاهری بیش از حد یا به عبارت ساده‌تر، تنها اعمال تغییرات فنی بر محصولات وقت تویوتا و تنها تغییر نام برند و ارائه آن به بازار به عنوان خودرویی متفاوت بود. چرا که خریدار برند آنچه می‌دید تنها مواجهه با تویوتایی بزَک شده؛ البته باکیفیت ساخت و توان فنی و سطح رفاهی بیشتر بود. لکسوس در آن دوران هیچ ذوق و هنری در ارائه محصولات منحصر به خود را نداشت و به همین دلیل تا زمان ورود به میانه‌های 2000، این برند با وجود کیفیت بسیار بالا و توان فنی بهتر از تویوتا، با اقبال جهانی که باید مواجه نشد. در حال حاضر نسل هفتم لکسوس ES به عنوان جدیترین نسل این سری، از سال 2018 بر خط تولید قرار دارد. مدل ES در بازه‌ای 15 ساله پرفروش‌ترین محصول برند لکسوس در بازار آمریکای شمالی به شمار می‌آمد.

 

تمایز ES با GS

دو مدل ES و GS هر دو از سدان‌های لوکس سایز متوسط لکسوس هستند که در بازارهای جهانی از جمله ایران نیز ارائه شدند. شباهت‌های بسیار میان این دو مدل ممکن است خریدار را دچار سردرگمی کنند اما اگر با تمایزهای این دو مدل بخصوص آشنا باشید در خواهید یافت که این دو مدل با وجود شباهت‌‌های بسیار، تفاوت‌های اساسی با یکدیگر دارند تا سهم بیشتری از بازار را از آن برند مادر کنند.

مدل ES از بدو تولید به دو طیف پیشرانه V6 یا I4 (4 سیلندر خطی) در ساختار متحرک جلو یا چهارچرخ متحرک تجهیز شد. در مقابل نسخه GS با داشتن ویژگی‌های فنی درخورتوجه، از دو طیف پیشرانه V6 و V8 با ساختار انتقال نیرو متحرک عقب یا چهارچرخ متحرک بهره می‌گیرد. با توجه به ویژگی‌های فنی بیان شده نیاز به توضیح بیشتر نیست که نسخه GS با ساختار عملکرد محور، سدان لوکس/اسپرت و مدل ES سدان لوکس شهری به حساب می‌آید که هر یک بازار انحصاری ویژه خود را هدف قرار دادند.

سیر زمانی مدل ES

تاکنون هفت نسل متمایز لکسوس ES روانه خط تولید شده است. این هفت نسل را می‌توان بر اساس اشتراک پلتفرم مورد استفاده آن‌ها با دو محصول تویوتا کمری و تویوتا آوالون در دو گروه متمایز دسته بندی کرد.

 

lexus es5

لکسوس ES5

ES با پلتفرم تویوتا کمری (پنج نسل)

سه نسل اول لکسوس ES بر پلتفرم مشترک با تویوتا کمری نسل دوم، سوم و چهارم به تولید رسید. نسل اول که از سال 1989 تا 1991 بر خط تولید قرار گرفت اشتراکات فنی و مهندسی فراوانی با تویوتا کمری V20 داشت. نسل دوم این محصول در سال 1991 تا 1994 با کد شناسایی فنی XV10 روانه بازار شد که با نسخه سری اول کمری پهن‌پیکر (سری Wide Body کمری برای بازارهای بین المللی خارج از ژاپن و آسیای شرق) اشتراک فنی داشت. در نتیجه نسل سوم با داستانی مشترک، بر پلتفرم کمری پهن‌پیکر سری دوم با کد شناسایی XV20 از سال 1996 تا 1999 در بازار جهانی حضور داشت.

نسل چهارم در روایتی مشابه بر پلتفرم تویوتا XV30 (نسل اول کمری‌های وارداتی ایران) بنا شده بود که بین سال‌های 2001 تا 2006 به تولید رسید. اما نسل پنجم که بین سال‌های 2006 تا 2012 روانه خط تولید شد با وجود اشتراک پلتفرم با تویوتا کمری XV40 (دومین نسل کمری‌های وارداتی ایران)، از طراحی متمایزی برخوردار بود که از زبان طراحی جدید لکسوس با نام L-finesse (به معنای ظرافت L یا ظرافت لکسوس) الهام می‌گرفت. در نتیجه پنجمین نسل ES از دیدگاه ظاهری دیگر شباهتی به کمری‌های هم دوره خود نداشت.

برند لکسوس در آن دوران برندی کاملا نوپا بود و ارائه طراحی منحصر به فرد و اختصاصی برای مدل‌های جدید در آن دوران به هیچ عنوان منطقی نبود. اما در میانه‌های 2000 این برند حسابی از آب و گل درآمده و با ارائه زبان طراحی جدیدی از سوی لکسوس، طراحی‌ این برند به شکل امضایی انحصاری درآمد.

2010 lexus es 350

لکسوس ES 350 سال 2010

ES با پلتفرم آوالون (2 نسل)

نسل ششم ES با پلتفرم جدید تویوتا آوالون و فاصله محورهای کشیده‌تر در سال 2012 به بازار جهانی معرفی شد. با وجود بهره‌وری از پلتفرم جدید XX40 مدل آوالون، این نسل همچنان به منظور حفظ انسجام فرایند نام‌گذاری با کد شناسایی XV60 شناخته می‌شود. این درحالی است که با وجود شباهت نام‌گذاری به سیستم مشترک با تویوتا کمری، منطقا هیچ نسلی از کمری با کد XV60 وجود ندارد. با این وجود نسل هفتم زمانی که در سال 2018 به عنوان جدیدترین نسل سری ES روانه بازار جهانی شد؛ از پلتفرم آوالون با کد شناسایی XX50 استاده می‌کرد اما رویه نامگذاری را تغییر داد و در نتیجه در ساختار برند لکسوس با کد فنی XZ10 شناخته می‌شود.

 

lexus 2013 es 350

لکسوس ES 350 سال 2013

 بازار خرید و فروش لکسوس ES در ایران

محصولات لکسوس در ایران همواره مورد توجه قرار داشته و جزو محبوب‌ترین خودروهای لوکس بازار به شما رفته‌اند؛ با این حال به دلیل عرضه نسبتا محدودتر لکسوس ای اس و همچنین چالاکی ضعیف‌تر ان باید گفت که محصولات آلمانی نظیر ب ام و سری ۵ از لحاظ فروش در سطح بالاتری نسبت به این خودرو قرار داشته و آن را به رتبه‌های پایین‌تر جدول فروش سوق داده‌اند. با این تفاسیر می‌توان وضعیت فروش لکسوس ES در بازار ایران را در سطوح متوسط رو به پایین ارزیابی کرد.

شرکت ایرتویا به عنوان نماینده رسمی محصولات تویوتا و لکسوس در ایران، تنها دو نسل ES را به بازار ایران وارد کرد. نسل اول وارداتی درحقیقت نسخه XV40 (نسل پنجم ES) و نسل دوم نسخه XV60 (نسل ششم ES) بودند که فرصت حضور در بازار ایران را یافتند. اما این دو مدل در بازار ایران چندان فراوان نیستند.

زمانی که این دو نمونه ES به بازار کشور روانه شد، دو مدل دیگر GS و IS نیز در بازار ایران عرضه شد. GS با داشتن پیشرانه‌ای توانمندتر، ساختار دیفرانسیل عقب و سواری لذتبخش‌تر، طبیعتا قیمتی بالاتر ازES داشت. از سوی دیگر IS در دو نسخه کوپه و سدان آن هم با ساختار دیفرانسیل عقب در بازار ایران تزریق شد که با داشتن ابعادی کوچک‌تر و قیمتی رقابتی‌تر از دو مدل GS و ES، مخصوصا برای قشر جوان بسیار دلبری کرد. در نتیجه نسخه‌های مختلف IS در تیراژ بالاتری به ایران وارد شدند و سهم فروش بیشتری را به خود اختصاص دادند. نسخه XV60 مدل ES شاید می‌توانست در گذر مدت زمان بیشتر کمی بازار این محصول را در ایران داغ‌تر کند. اما ورود این مدل به کشور با قانون منع واردات خودروهای لوکس و محدودیت واردات خودروهای مجهز به پیشرانه‌های حجیم‌تر از 2.5 لیتر همزمان شد. درنتیجه نسل ششم ES تنها در مدل 2013 با پیشرانه 3.5 لیتری V6 با کد تجاری ES350 به کشور راه یافت و از آن پس مدل 2014 تا 2016 آن با پیشرنه 2.0 لیتری چهار سیلندر با کد تجاری ES250 توانست در بازار کشور حضور یابد.

ES350 با تجهیز به پیشرانه 270 اسب بخاری و 335 نیوتون.متری با گیربکس 6 سرعت اتوماتیک و توان دستیابی به شتاب 0 تا 100 کیلومتر بر ساعت در 7.3 لیتر، یک رقیب جذاب و باکیفیت برای بی ام و سری 5 و مرسدس بنز کلاس E بود. اما مشکل اینجا است که ساختار متحرک جلو ES از نظر فنی آن را برای رقابت با این دو گزینه ناتوان می‌ساخت. با وجود اینکه GS رقیب اصلی این دو خودرو لوکس آلمانی به حساب می‌آید اما با تیراژ واردات محدود، مخصوصا در برابر بی ام و سری 5 بسیار محبوب، شانس چندانی برای رقابت نیافت.

 

نویسنده: حسین باباپور- شهاب انیسی