اواخر سال ۱۴۰۰ زمزمههایی درباره آزادسازی واردات خودرو شنیده شد. به دلیل افزایش تحریمها و کمبود ارز خارجی، واردات از اوایل سال ۱۳۹۷ ممنوع شده بود تا جدیدترین خودروهای خارجی موجود در بازار کشور برای مدلهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ باشند. حالا بعد از ۴ سال، واردات خودرو دوباره آزاد شده و دولت فهرستی شامل نام ۱۲ شرکت را اعلام کرده که مجاز هستند ماشینهایی با قیمت کمتر از ۲۰ هزار دلار را وارد کنند. البته ماشینهای وارداتی جدید باید دارای استاندارد ۸۵گانه خودرویی کشور باشند.
شرکتهایی که نام آنها در این فهرست دیده میشود، سابقه همکاری با برندها و خودروسازان خارجی را دارند و احتمالا در دور جدید واردات، همکاریشان را با آن کمپانیها ادامه خواهند داد و همان برندهای نامآشنا را در کشور عرضه خواهند کرد.
آرین موتور
قبل از ممنوعیت واردات خودرو در سال ۱۳۹۷، آرین موتور محصولات میتسوبیشی و دی اس (DS) را وارد کشور میکرد. در حال حاضر، این شرکت هم مثل تعدادی از واردکنندگان، به مونتاژ خودروهای چینی مشغول است و جدیدترین محصولش را با نام لاماری ایما در سال ۱۴۰۰ معرفی کرد. با تدوین و تصویب آییننامه جدید واردات، آرین موتور دوباره میتواند مدلهای جدید میتسوبیشی میراژ و میتسوبیشی آتراژ را در دسترس مشتریان ایرانی قرار دهد.
ایران خودرو
ایران خودرو، بزرگترین خودروساز کشور سابقه واردات محصولات پژو و رنو را در کارنامه خود دارد و میتوان انتظار داشت تا در دور جدید واردات خودرو، مدلهای جدید رنو کپچر، پژو ۲۰۰۸، پژو ۳۰۱، پژو ۲۰۸ و همین طور نسل جدید سوزوکی گرند ویتارا را در نمایندگیهای ایران خودرو ببینیم. همچنین احتمال همکاری این شرکت با کمپانیهای چینی نیز وجود دارد.
ایرتویا
ایرتویا سالهای سال به عنوان نماینده رسمی تویوتا در بازار کشور فعالیت میکرد و مدلهای مختلف کرولا، کمری و یاریس را به ایرانیها میفروخت. در فهرست جدید شرکتهای واردکننده مجاز، نام ایرتویا هم دیده میشود و بدین ترتیب، تا پایان سال شاهد ورود مدلهای جدید و البته اقتصادی تویوتا که در کشورهای جنوب شرق آسیا عرضه میشوند، باشیم.
بهمن موتور
مزدا ۳ یکی از باکیفیتترین خودروهایی است که تا به حال به بازار ایران آمده و نسلهای مختلف آن را بهمن موتور مونتاژ و عرضه کرده است. نام این خودروساز داخلی که هم اکنون مشغول مونتاژ خودروهای چینی است، در فهرست واردکنندگان مجاز دیده میشود. هنوز مشخص نیست که مدیران گروه بهمن چه ماشینهایی را برای واردات در نظر گرفتهاند، اما به دلیل قیمت بیشتر از ۲۰ هزار دلاری محصولات مزدا، همکاری شرکای قدیمی ایرانی و ژاپنی دوباره شروع نمیشود.
پارس خودرو
یکی از قدیمیترین خودروسازان داخلی پارس خودرو است که فعالیتش را با مونتاژ خودروهای آمریکایی شروع کرد و از دهه ۶۰ رنو ۵ را به بازار ایران فرستاد. همکاری پارس خودرو و رنو در دهه ۸۰ و ۹۰ با مونتاژ لوگان، مگان، کولیوس و ساندرو ادامه یافت. این شرکت که یکی از زیرمجموعههای سایپا محسوب میشود، میتواند محصولات اقتصادی داچیا را با آرم و نشان رنو به بازار کشور بیاورد.
دیار خودرو
یکی از شرکتهایی که در حوزه مونتاژ خودروهای چینی فعالیت میکند، دیار خودرو است. این شرکت کار خود را با مونتاژ وانت دییر و وینگل ۳ از گریت وال چین شروع کرد و بعد به سراغ شاسیبلندهای هاوال رفت. در حال حاضر بایک X25 و سوئیست DX3 توسط این شرکت مونتاژ و عرضه میشود. با توجه به این شواهد، همکاری دیار خودرو با چینیها ادامه پیدا خواهد کرد.
سایپا
سایپا، دومین خودروساز بزرگ کشور، در طول این چند دهه با خودروسازان مختلفی شامل سیتروئن، نیسان، کیا، رنو، زوتی و چانگان کار کرده است. طبق اعلام مدیرعامل سایپا، تا پایان سال ۱۴۰۱ چانگان Uni-T و چانگان CS35 پلاس در ایران معرفی میشوند. همچنین احتمال دارد خودروساز داخلی، کراساوورهای اقتصادی نیسان کیکس و نیسان مگنایت و محصولات رنو را نیز وارد کند. با توجه به اینکه سایپا قبلا کیا سراتو را مونتاژ و عرضه کرده، میتوان انتظار واردات مدل ۲۰۲۳ این خودرو را نیز داشت.
سایپا سیتروئن
بعد از امضای قرارداد برجام و شروع همکاری دوباره خودروسازان ایرانی و خارجی، سیتروئن شرکت مشترکی را با سایپا تاسیس و خط تولید آن را برای ساخت سیتروئن C3 در کاشان راهاندازی کرد. همان طور که از اسم شرکت برمیآید، قطعا سیتروئن C3 مدل ۲۰۲۳ جدیدترین محصول وارداتی خواهد بود.
فردا موتورز
فردا موتورز شرکت نوپایی در صنعت خودرو کشور است که از سال ۹۶ با مونتاژ ام جی RX5 کار خود را شروع کرد و بعد از آن مونتاژ محصولات دانگ فنگ و چانگان را کلید زد. هنوز مشخص نیست که چه خودروهایی توسط فردا موتورز وارد بازار ایران میشود، اما میتوان حدس زد که ام جی ۳ و ام جی ۶ اسامی وارداتیهای این شرکت باشد.
کرمان موتور
کرمان موتور که در حال حاضر خودروهای چینی جک را با برند KMC در بازار ایران عرضه میکند، سابقه مونتاژ محصولات هیوندای کره جنوبی را دارد. جدیدترین قرارداد خودروسازان ایرانی و کرهای در سال ۱۳۹۶ امضا شده بود که بر اساس آن کرمان موتور شروع به تولید هیوندای i10، اکسنت، النترا و i20 کرد. این همکاری تا سال ۹۷ ادامه یافت و در این سال به دلیل تشدید تحریمها، هیوندای همکاری خود را با کرمان موتور قطع کرد. قرارداد این دو شرکت تا سال ۱۴۰۶ اعتبار دارد و به احتمال زیاد در دور جدید واردات خودرو، شاهد عرضه مدلهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ هیوندای i10 و هیوندای اکسنت توسط کرمان موتور باشیم.
کوشا خودرو
کیا موتورز کره جنوبی یکی از خودروسازانی است که به واسطه شرکتهای واردکننده مختلف حدود دو دهه در ایران حضور دارد. یکی از این شرکتها کوشا خودرو است که در اواسط دهه ۹۰، خودروهای مختلف برند کیا را وارد کشور و به مشتریان داخلی عرضه میکرد و با آزادسازی دوباره واردات، مدلهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ محصولات این برند کرهای را به بازار داخلی خواهد آورد. علاوه بر این، در فهرست محصولات قدیمی کوشا خودرو اسامی برندهای تویوتا، رنو، لکسوس و هیوندای نیز دیده میشود.
معین موتور
قبل از ممنوعیت ورود خودروهای خارجی در سال ۱۳۹۷، معین موتور محصولات پورشه را به بازار کشور وارد میکرد و در نظر داشت تولیدات سئات را نیز به مشتریان ایرانی معرفی کند. با توجه به اینکه خودروهای پورشه حتی در اروپا هم ماشینهای گرانقیمتی هستند، خبری از پورشههای جدید در نمایندگی معین موتور نخواهد بود و باید منتظر خودروهای سئات باشیم.
مکث موتور
ماموت خودرو در سال ۱۳۹۵ واردات محصولات فولکس واگن را شروع کرد و تا سال ۱۳۹۷ به این کار ادامه داد و بعد از ممنوعیت واردات، به سراغ مونتاژ ماشینهای چینی رفت که توسط مکث موتور، شرکت زیرمجموعه ماموت و با نامهای کلوت و تیارا وارد بازار کشور شده است. فولکس واگن محصولات اقتصادی برای بازارهای جنوب آسیا تولید میکند و با توجه به قیمت کمتر از ۲۰ هزار دلار، میتواند گزینه اصلی مکث موتور برای واردات باشد.
نویسنده: میلاد قزللو
یعنی امیدوار باشیم که به زودی رنو و هیوندای و کیا وارد بشن