راهنمای خرید خودرو کارکرده

۳۰ خرداد ۱۴۰۳ راهنمای خرید خودرو کارکرده

در چند سال اخیر، قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی به‌طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. گمان می‌رفت با ورود خودروهای خارجی، وضعیت بازار بهبود یابد و قیمت خودرو واقعی شود. با این حال شرکت‌های خودروسازی کماکان در حال افزایش بهای محصولات خود هستند و این موضوع در کنار مسائلی همچون تورم و فشار اقتصادی باعث شده افراد رغبت بیشتری به خرید خودروی دست دوم پیدا کنند. حتی آن‌هایی که به دنبال حفظ سرمایه از طریق خرید ماشین هستند، به دنبال نمونه‌های دست‌دوم تروتمیز می‌گردند. دلیل هر چه باشد، توصیه می‌شود با آگاهی دست به معامله خودرو دست‌دوم بزنید تا مبادا زمان و هزینه زیادی را صرف نگهداری و تعمیرات کنید. برای دریافت راهنمای خرید خودرو کارکرده کمک می‌کند تا راحت، امن و سریع یک خودرو دست دوم بخرید.

خودرو کارکرده چیست؟

پیش از پرداختن به راهنمای خرید خودرو کارکرده بد نیست ابتدا مفهوم خودرو کارکرده یا دست دوم را شرح دهیم. خودرو کارکرده (Used car) یا دست دوم به ماشینی گفته می‌شود که کارکرد آن بیشتر از ۲۰۰ کیلومتر باشد. ماشینی که از درب کارخانه خارج و از طریق نمایندگی به خریدار تحویل شود، نیز در هنگام معامله بعدی، ارزش کمتری نسبت به ماشین صفر دارد. اما دلیل علاقه مشتریان به خرید خودروی دست دوم چیست؟

مزایای خرید خودرو کارکرده

نخستین مزیت خرید خودرو دست دوم، ارزان بودن آن نسبت به ماشین نو است. مشتری با توجه به بودجه‌ای که در اختیار دارد، می‌تواند ماشین دلخواهی را از بین گزینه‌های متعدد انتخاب کند. در راهنمای خرید خودرو کارکرده می‌توان مزایای مختلف را در سه مورد اصلی زیر خلاصه کرد.

افت قیمت کمتر نسبت به خودرو صفر

برخلاف خودرو صفر که به محض تحویل به دست مشتری دچار افت قیمت قابل ملاحظه می‌شود، قیمت خودرو کارکرده حتی پس از کارکرد یک‌ماهه نیز دچار افت قیمت چشمگیری نمی‌شود، مگر اینکه تصادف کند یا مهلت بیمه آن به پایان برسد. مواردی همچون افزایش ظاهر و عمر خودرو، بروز مشکلات فنی، خط و خش روی بدنه، به پایان رسیدن یا نداشتن گارانتی، استهلاک و… باعث کاهش قیمت ماشین نو و دست دوم می‌شود.

هزینه پایین بیمه

عوامل متعددی در محاسبه قیمت بیمه دخیل هستند که یکی از آن‌ها، سال ساخت ماشین است. یعنی هر چه ماشین جدیدتر باشد، قیمت بیمه شخص ثالث و بدنه آن بیشتر است. خودروهای دست دوم در مقایسه با نمونه‌های صفر کیلومتر، هزینه بیمه‌نامه کمتری دارند و همین موضوع، خودرو دست دوم را به یک گزینه جذاب و مقرون به‌صرفه تبدیل می‌کند. اگرچه بیمه بدنه یک بیمه اختیاری است، ولی داشتن بیمه شخص ثالث جزو ملزومات نشستن پشت فرمان یک خودرو به حساب می‌آید و طبق قانون، تمام خودروها می‌بایست دارای بیمه شخص ثالث باشند.

خرید خودرو با امکانات بیشتر

مزیت خرید خودرو با بودجه پایین و امکانات بیشتر، از دیگر موارد مربوط به راهنمای خرید خودرو کارکرده به شمار می‌آید. برای درک بهتر این موضوع فرض کنید بودجه مشخصی در اختیار دارید. شما می‌توانید از این بودجه برای خرید یک خودرو صفر میان‌رده با امکانات محدود یا یک خودرو کارکرده مشابه با امکانات بیشتر استفاده کنید. دست‌دوم بودن انتخاب‌های متعددی را پیش روی شما قرار می‌دهد.

معایب خرید خودروی کارکرده

معایب خرید خودروی کارکرده

خرید خودرو کارکرده سراسر منفعت و مزیت نیست. اگر بخواهید مالک یک ماشین کارکرده شوید، باید خود را برای کلنجار رفتن با مشکلات احتمالی زیر آماده کنید.

تک برگ نبودن سند خودرو

با تحویل خودرو از کارخانه یک سند تک برگ در اختیار شما قرار می‌گیرد. پس از هر بار معامله خودرو، یک برگ روی این سند اضافه می‌شود. هر چه تعداد این برگ‌ها بیشتر باشد، ارزش خودرو پایین‌تر می‌آید. دلیل این است که تعداد برگه‌ها در واقع به تعداد مالکان متفاوت با آداب رانندگی مختلف اشاره می‌کند. ماشینی که دست به دست چرخیده مشکوک به استهلاک بالا نزد خریدار بعدی است.

تعهدات بیمه ای کمتر

خودروهای دست‌دوم معمولا تحت پوشش تعهدات بیمه‌ای کمتری نسبت به ماشین‌های دست‌اول هستند. اگر عمر خودرو کارکرده به فرسودگی رسیده باشد، میزان تعهدات حتی نصف می‌شود. به عبارت بهتر، اگر مالک خودرو فرسوده به عنوان مقصر تصادف شناخته شود، خسارت پرداختی بیمه تقسیم بر دو خواهد شد.

ایراد فنی

راهنمای خرید ماشین کارکرده به شما توصیه می‌کند پیش از اقدام به خرید ماشین، از یک کارشناس حرفه‌ای بخواهید ماشین را عیب‌یابی کند. یکی از مزایای خودرو صفر نسبت به ماشین کارکرده این است که ماشین خارج‌شده از درب کارخانه معمولا تا مدت‌ها خرج‌تراشی نمی‌کند، چون قطعات آن همگی نو هستند. اما خودروی دست دوم شامل قطعات کارکرده می‌شود که بدون شک با گذشت زمان تا حدودی اثربخشی خود را از دست داده‌اند. بنابراین می‌توان پیش‌بینی کرد که پس از خرید ماشین کارکرده، راهی تعمیرگاه شوید، آن‌هم وقتی که مبلغ کلانی بابت خرید خودرو پرداخت کرده‌اید. برای اجتناب از این مشکل بهتر است از کارشناسان فنی برای بازرسی و عیب‌یابی ماشین موردنظر کمک بگیرید و پس از آگاهی از معایب آن، در مورد خرید تصمیم‌گیری کنید.

دردسرهای مربوط به سند

روش‌های متعددی برای خرید خودرو کارکرده وجود دارد که یکی از آن‌ها مراجعه به شرکت‌های لیزینگ و مزایده‌ای است. این شرکت‌ها معمولا تا زمان تسویه‌حساب نهایی، سند را به خریدار تحویل نمی‌دهند. برخی فروشندگان سودجو ممکن است به بهانه‌های مختلف عملیات واگذاری سند را به تعویق بیندازند و در این صورت، خریدار چاره‌ای به‌جز ورود به مراحل زمان‌بر و طاقت‌فرسای قضایی و اداری برای احقاق حق خود نخواهد داشت.

بهترین زمان برای خرید خودرو کارکرده

بهترین زمان برای خرید خودرو کارکرده

توجه به زمان مناسب، یکی از موارد مربوط به راهنمای خرید خودروی دست دوم به شمار می‌آید. درست متوجه شدید. روزها، ماه‌ها و حتی سال‌هایی وجود دارند که خرید خودرو کارکرده در آن‌ها به‌صرفه‌تر است. به عنوان مثال، در فصل پاییز و زمستان به سبب شروع مدارس و سرد شدن هوا، میل افراد به مسافرت رفتن کمتر می‌شود. این زمان، بهترین فرصت برای یافتن ماشین دست دوم جهت خرید است. شاید عجیب به نظر برسد ولی در روزهای برفی و بارانی که تردد خودروها به کمترین میزان ممکن می‌رسد، قیمت خودرو کارکرده نیز کمتر می‌شود.

تعطیلات آخر هفته نیز موعد مناسبی برای خرید ماشین کارکرده مخصوصا از نمایشگاه‌داران است. در این زمان فروشنده در حال بستن پرونده کاری در طول هفته است و ارفاق بیشتری به خریدار می‌کند. عواملی همچون نرخ ارز، اوضاع سیاسی و همین‌طور قیمت موارد اولیه تولید خودرو مثل فولاد نیز به‌طور مستقیم، قیمت ماشین نو و کارکرده را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

نکات مهم برای خرید خودرو کارکرده

انتخاب و خرید خودرو کارکرده یک فرایند مهم و حساس به حساب می‌آید، چون پای پرداخت هزینه کلان در میان است. خواه برای کاربرد روزمره و خواه برای حفظ سرمایه، اگر به سراغ خودرو دست‌دوم می‌روید، بهتر است پیش از ورود به فرایند رسمی، چند نکته مهم را در نظر بگیرید. با توجه به نکاتی که در راهنمای خرید خودرو کارکرده آمده است، بدون شک معامله مطمئن‌تری را انجام خواهید داد.

بررسی شاسی و بدنه خودرو

تصادف‌های شدید باعث آسیب جدی به ستون‌ها، سقف و شاسی ماشین می‌شوند. حتی پس از تعمیرات اساسی نیز بدنه خودروی تصادفی به شرایط اولیه خود بازنمی‌گردد. بنابراین اگر پس از بررسی شاسی و بدنه متوجه شاسی‌کشی ماشین شدید، فکر خرید آن را از سر بیندازید.

بررسی سلامت فنی خودرو

عملکرد صحیح قطعات فنی خودرو مثل موتور، رادیاتور، گیربکس، فرمان، ترمز و… از اهمیت بسیاری برخوردار است، چون تعمیر و تعویض هر یک می‌تواند هزینه قابل توجهی را متحمل خریدار کند. علائمی مثل لرزش خودرو پس از استارت زدن، شنیدن صدا از سوی موتور، خلاصی بیش از حد ترمز دستی، لرزش فرمان و ایجاد صدای غیرمعمول حین ترمزگیری، انحراف ماشین به سمت چپ یا راست حین حرکت، نشتی رادیاتور، دشواری و درنگ در تعویض دنده و… همگی پیام‌آور هزینه‌های سنگین برای مالک هستند.

بررسی رنگ دود اگزوز

در حالت عادی دود اگزوز رنگ خاصی ندارد. اگر پس از روشن شدن موتور دود آبی، خاکستری، سفید یا سیاه از لوله اگزوز خارج شد، یعنی مشکلی در ماشین وجود دارد. به عنوان مثال، خروج دود سیاه‌رنگ از اگزوز می‌تواند بیانگر احتراق ناقص سوخت در سیلندرهای موتور باشد.

بررسی سیستم برق خودرو

سلامت سیستم برق خودرو با عملکرد صحیح چراغ‌ها، بالابرهای شیشه، سیستم صوتی و… مشخص می‌شود. اگرچه تعمیر این تجهیزات هزینه چندان زیادی در پی ندارد، ولی روی قیمت فروش خودرو دست دوم تاثیر می‌گذارد.

بررسی کابین و تجهیزات آن

کابین و تمام تجهیزات آن مثل صندلی ها، روکش صندلی ها، سیستم تهویه و عملکرد کولر و بخاری، پدال ها، دستگیره‌ها، داشبورد، گرمکن و سردکن صندلی ها، لاستیک‌های دور در و… همگی باید پیش از خرید خودرو مورد بررسی و کارشناسی قرار گیرند.

توجه به عدد کیلومترشمار

عدد کیلومترشمار، کارکرد ماشین را نشان می‌دهد. متوسط کارکرد خودرو در هر سال بین ۱۲ الی ۱۵ هزار کیلومتر است. با توجه به سال ساخت ماشین، کارکرد استاندارد را با کارکرد روی کیلومترشمار مقایسه کنید. اگر مجموع کارکرد خودرو بیش از حد استاندارد باشد، یعنی مالک یا مالکان قبلی بیش از حد از آن استفاده کرده‌اند و با یک ماشین پر استهلاک سروکار دارید. البته دستکاری کیلومترشمار کار راحتی است و گاهی اوقات فروشندگان با پایین آوردن عدد کیلومترشمار تلاش می‌کنند تا ماشین خود را کم‌کارکرد نشان دهند. شاید خریدار معمولی متوجه این دستکاری نشود، ولی یک کارشناس خبره به راحتی آن را تشخیص خواهد داد.

توجه به بازار دست دوم

توجه به رونق بازار دست دوم نیز یکی دیگر از موارد مهم در راهنمای خرید خودرو کارکرده به حساب می‌آید. اگر قصد خرید خودرو دست دوم را دارید، به سراغ ماشین‌های خوش‌معامله و خوش‌فروش بروید تا در هنگام فروش آن در آینده با مشکل خاصی مواجه نشوید. ماشین‌های پرطرفدار با ظاهر معمولی و همه‌پسند، مصرف سوخت پایین، دوام و استحکام بالا همیشه متقاضی دارند و خیلی سریع به فروش می‌رسند.

توجه به بازار قطعات یدکی و خدمات پس از فروش

به سراغ خرید ماشین‌هایی بروید که لوازم یدکی اصلی آن‌ها به وفور در بازار یافت شود. به علاوه، شرکت تولیدکننده خودرو دارای مراکز خدمات پس از فروش و نمایندگی‌های متعدد در سطح کشور باشد تا در صورت نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات بتوانید به سرویس‌دهندگان معتمد و موثق تکیه کنید.

تست رانندگی

تنها سلامت ظاهری و باطنی و داشتن امکانات و تجهیزات فراوان ماشین ملاک خرید خودرو کارکرده نیست. پیش از خرید توصیه می‌شود پشت فرمان ماشین بنشینید و مسافتی را با آن رانندگی کنید. در این حین، راحتی خود پشت فرمان، محدوده فضای سر و پا، عملکرد پدال‌ها، غربیلک فرمان، گیربکس، ترمزها، سیستم صوتی و سایر تجهیزات مهم را مورد بررسی قرار دهید تا از انتخاب خود مطمئن شوید.

مدارک لازم برای خرید خودرو کارکرده

مدارک لازم برای خرید خودرو کارکرده

خرید ماشین دست دوم یک فرایند حساس است و مسلما به تحویل مدارک بیشتری توسط خریدار و فروشنده احتیاج دارد. در راهنمای خرید خودرو کارکرده به معرفی مدارکی می‌پردازیم که فروشنده و خریدار باید به همراه داشته باشند تا در هنگام مراجعه به مرکز تعویض پلاک و نقل و انتقال خودرو دچار مشکل نشوند. مدارک لازم برای خرید و فروش خودرو دست دوم عبارت‌اند از:

  • مدارک شناسایی خریدار و فروشنده (شناسنامه، کارت ملی)
  • تمام مدارک خودرو (سند خودرو، کارت ماشین، برگ سبز، بیمه‌نامه شخص ثالث، کارت سوخت و…)
  • مدارک احراز سکونت خریدار (سند منزل یا اجاره‌نامه، گواهی اشتغال به تحصیل، جواز کسب، فیش قبوض آب و برق).
  • مدارک مربوط به تسویه خلافی، پرداخت مالیات و عوارض شهرداری، برگه معاینه فنی (از سوی فروشنده)
  • مدارک مربوط به پرداخت هزینه‌های نقل و انتقال خودرو (طبق توافق میان فروشنده و خریدار)

خرید خودرو کارکرده از بازار

روش‌های متعددی برای خرید خودرو کارکرده از بازار وجود دارد که به دو دسته حضوری و غیرحضوری تقسیم می‌شوند. روش‌های حضوری برای خرید خودرو عبارت‌اند از روش‌های سنتی مثل پرس‌وجو از آشنایان، جستجو در آگهی‌های فروش درج‌شده در روزنامه‌ها، مراجعه به نمایشگاه‌ها و موارد مشابه دیگر. در این روش‌ها معمولا مدت‌زمان زیادی طول می‌کشد تا ماشین دلخواه خود را با قیمت مناسب پیدا کنید. در ضمن، خرید از نمایشگاه‌داران با پرداخت کمیسیون خودرو همراه است که بابت مشاوره و انجام خدمات از خریدار دریافت می‌شود.

در مقابل، روش‌های غیرحضوری و آنلاین به دلایل متعدد طرفداران بیشتری دارند؛ بسترهای خرید و فروش آنلاین متعددی از طریق اینترنت قابل دسترس هستند، تنوع خودروها بیشتر است و زمان کمتری صرف یافتن ماشین دلخواه می‌شود.

خرید نقدی خودرو کارکرده

در اکثر معاملات خودرو دست دوم، ترجیح فروشنده به دریافت نقدی و یکباره وجه خودرو است. در هر دو روش خرید حضوری و غیرحضوری خودرو می‌توان بهای ماشین را به‌صورت نقدی پرداخت کرد. در این صورت چند نکته مهم وجود دارد که در راهنمای خرید خودروی دست دوم به شیوه نقدی به آن‌ها اشاره می‌شود.

اولین نکته این است که خریدار در تمام مراحل باید از کلیه پرداخت‌ها رسید تهیه کند و اصل و کپی آن‌ها را در اختیار داشته باشد. برخی فروشندگان در هنگام نگارش قرارداد، بین ۵ الی ۱۰ درصد هزینه معامله را دریافت می‌کنند. در این صورت، تهیه رسید مبلغ پرداخت‌شده توسط خریدار الزامی است. این مبلغ باید در قرارداد خرید خودرو ذکر شود. توجه داشته باشید که بخش اعظم پرداخت‌ها مربوط به انجام مراحل نقل و انتقال و تعویض پلاک خودرو هستند. حتی اگر یک ریال خرج می‌کنید، رسید آن را دریافت کنید و نزد خود نگه دارید.

خرید قسطی خودرو کارکرده

خرید قسطی خودرو کارکرده

همانند روش نقدی، امکان خرید قسطی خودرو کارکرده هم به شیوه حضوری (مراجعه به نمایشگاه یا توافق با فروشنده) و هم به شیوه غیرحضوری (مراجعه به وب‌سایت‌های خرید و فروش خودرو همچون خودرو45) امکان‌پذیر است. این نوع خرید معمولا از طریق ارائه چک‌های مدت‌دار انجام می‌شود.

خرید قسطی خودرو دست دوم نیز شامل توجه به نکات متعددی می‌شود. اول اینکه طرفین معامله باید آگاهی کامل نسبت به چک دریافتی داشته باشند. چک‌های بین‌بانکی و تضمین‌شده با امضای ضامن در پشت هر یک، از اعتبار کافی برای انجام معامله برخوردار هستند. برای هر چک می‌بایست شماره چک و تاریخ آن در قرارداد خرید ذکر شود. هم فروشنده و هم خریدار ملزم به ارائه رسید هر چک به طرف مقابل (به همراه امضا) هستند. توصیه می‌شود خریدار از تمام این رسیدها کپی بگیرد.

کارشناسی خودرو کارکرده

همان‌طور که قبلا در راهنمای خرید خودرو کارکرده گفته شد، کارشناسی خودرو از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از آنجا که ماشین یک کالای گران‌قیمت به حساب می‌آید، در هنگام خرید آن باید حساسیت بسیاری به خرج داد، چراکه در صورت تحویل یک ماشین خراب، متحمل پرداخت هزینه‌های سنگین تعمیر و نگهداری خواهید شد. برای اجتناب از این خطر بالقوه توصیه می‌شود پیش از هر کار، از یک کارشناس خبره بخواهید سلامت و عیوب خودرو موردنظر را بررسی کند و قیمت منصفانه آن را تخمین بزند.

کارشناسی خودرو یکی از مراحلی است که برای خرید و فروش ماشین کارکرده در شعب خودرو45 توسط کارشناسان انجام می‌شود.

کارشناسی خودرو به دو بخش تقسیم می‌شود؛ کارشناسی ظاهری و کارشناسی فنی. در کارشناسی ظاهری پیش از هر چیز، وضعیت رنگ تمامی بخش‌های بدنه مورد بررسی قرار می‌گیرد و تا انجام صافکاری، ترمیم و رنگ‌شدگی‌های قبلی تشخیص داده شود. پس از رنگ بدنه، کارشناس خودرو به سراغ قطعات مهم دیگر، یعنی ستون و سقف، کاپوت و صندوق عقب، گلگیر و درب‌ها، سپر، شاسی ماشین و… می‌رود. رنگ‌شدگی ستون و سقف از اهمیت بسیاری برخوردار است، چون می‌تواند نشان‌دهنده تصادفی بودن ماشین باشد.

کارشناسی خودرو از نظر فنی به بررسی صحت عملکرد بخش‌های داخلی می‌پردازد. موتور خودرو، چراغ‌ها، سیم‌کشی‌ها، گیربکس، سیستم فرمان، باتری، و امکانات مختلف مثل بخاری، بالابرهای شیشه و کولر، همگی جزو مواردی هستند که توسط کارشناس فنی خودرو تست می‌شوند.

می‌توانید از کارشناس فنی خودرو بخواهید قیمت واقعی ماشین دست‌دوم را تخمین بزند. با مقایسه قیمت تخمینی و قیمت روز خودرو موردنظر در بازار، تصمیم بهتری در مورد خرید خودرو کارکرده یا صفر خواهید گرفت.

نتیجه گیری

اکثر افراد به سبب گرانی بیش از حد مدل‌های نو و صفر کیلومتر، به سراغ نمونه‌های دست دوم می‌روند و در حقیقت خرید و فروش خودروهای کارکرده در سال‌های اخیر سهم عمده‌ای از معاملات خودرویی را به خود اختصاص داده است. خرید خودرو دست‌دوم با مزایا و معایب و همین‌طور نکات متعددی همراه است که با در نظر گرفتن آن‌ها می‌توان معامله راحت، سریع و امنی را به انجام رساند. مهم‌ترین نکته در راهنمای خرید خودروی کارکرده توجه به سلامت بدنه و قطعات خودرو است. برای بررسی عملکرد بخش‌های مختلف و تخمین قیمت منصفانه قیمت ماشین دست‌دوم می‌توانید از یک کارشناس فنی خبره و باتجربه کمک بگیرید.

سوال های متداول

خودرو را چگونه کارشناسی کنیم؟

بررسی سلامت و کارشناسی خودرو و قطعات مختلف آن کار ساده‌ای نیست و به عنوان یک خریدار معمولی نمی‌توانید ماشین را به طور دقیق کارشناسی کنید. توصیه می‌شود از کارشناس فنی خودرو کمک بگیرید تا با استفاده از دانش و تجارب خود و همین‌طور وسایل و تجهیزات لازم، کارشناسسی خودرو کارکرده را به طور کامل انجام دهد.

آیا برای خرید خودرو دست دوم باید سوار آن شویم؟

از مهم‌ترین الزامات رانندگی ایمن، راحتی راننده پشت فرمان و دسترسی ساده به تجهیزات لازم حین رانندگی است. پیش از اقدام برای خرید خودروی نو و کارکرده حتما پشت فرمان آن بنشینید و ضمن سنجش راحتی خود، از صحت عملکرد تجهیزاتی همچون پدال‌ها، اهرم تعویض دنده، ترمزها و… مطمئن شوید.

خودرو کارکرده خوش‌فروش چیست؟

خودروهای پرطرفدار در بازار دست دوم به‌عنوان خودرو خوش‌فروش شناخته می‌شوند. این ماشین‌ها با گذشت زمان متقاضیان خود را از دست نمی‌دهند و به راحتی به فروش می‌رسند. خودروهای کاربردی با ظاهر معمولی و همه‌پسند، مصرف سوخت پایین، کابین راحت و جادار، دوام بالا، سواری و هندلینگ راحت و همین‌طور متعلق به برندهای خوش‌نام با مراکز خدمات پس از فروش متعدد و وفور قطعات یدکی در بازار، جزو خودروهای خوش‌فروش در نظر گرفته می‌شوند.

فروش فوری خودرو

نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو45