گزینگویه، جملات قصار، نقل قول و سخن بزرگان، بخشی از حرفهایی است که افراد معروف زدهاند و به عنوان ضربالمثل کاربرد پیدا کرده است. بزرگان صنعت خودرو جهان از یک و نیم قرن پیش تا به امروز حرفهایی زدهاند که تعدادی از آنها در تاریخ اهمیت زیادی پیدا کرده است. از طریق این سخنان میتوان شخصیت این افراد را شناخت و «تا مرد سخن نگفته باشد / عیب و هنرش نهفته باشد». البته بعضی از آنها حرفهایی زدهاند و طور دیگری رفتار کردهاند که «به عمل کار بر آید، به سخندانی نیست».
«یه مرد هیچ وقت نمیتونه قبول کنه که بلد نیست دو تا کار رو درست انجام بده: رانندگی و عاشقی». این جمله معروفی است که سر استرلینگ ماس، قهرمان سابق فرمول یک گفته است.
هنری فورد
هنری فورد، یکی از تاثیرگذارترین آدمهای تاریخ صنعت خودرو است. «هر مشتری میتونه یه خودرو با هر رنگی که میخواد داشته باشه، البته اگه اون رنگ سیاه باشه.» این جمله یکی از معروفترین سخنانی است که موسس و مدیر شرکت فورد به زبان آورد. او قصد داشت برای کاهش هزینه و افزایش سرعت تولید، فورد مدل T را فقط با رنگ مشکی به بازار بفرستد، اما موفق به این کار نشد و یکی از پرفروشترین خودروهای تاریخ در رنگهای مختلف به دست مشتریان رسید که آخرین آن سبز تیره بود.
هنری فورد فوقالعاده باهوش بود و به این نتیجه رسید که رنگهای مختلف و متنوع، آمار فروش خودرو را افزایش میدهد. او در کتابش، با عنوان «زندگی و کار من» درباره فروش خودرو مینویسد: «فروشندهها فقط به حرف ۵ درصد از مشتریان که میتونن خواستههاشون رو بیان کنن، گوش میدن و ۹۵ درصد بقیه خریدارهایی رو که بدون گله و شکایت خودرو میخرن، فراموش میکنن. هیچ کسب و کاری بدون توجه کافی به انتقادات و پیشنهادات نمیتونه پیشرفت کنه».
انزو فراری
وقتی پای سخن بزرگان به میان میآید، انزو فراری مجموعهای پر و پیمان را پیش روی مخاطب میگذارد. مهمترین نقل قولی که از او میشود، این جمله است: «واسم اهمیتی نداره درز و دورز درها چقدر گشاده. میخوام وقتی راننده پاشو روی پدال گاز میذاره، شلوارشو خیس کنه».
البته موسس و مدیر فراری چندان دوراندیش نبود، چرا که یک بار گفت: «آیرودینامیک واسه اوناییه که نمیتونن موتور بسازن».
همچنین او هیچ وقت از ماشینهای موتور وسط خوشش نمیآمد و در این باره گفته: «اسبها گاری رو میکشن، هل نمیدن». با این حال، انزو برای تاسیس و گسترش شرکت فراری، باید اطلاعاتش را بهروز میکرد. دینو برلینتا اسپچاله، اولین خودرو موتور وسط فراری است که در سال ۱۹۶۵ رونمایی شد و سال ۱۹۶۸ به جادهها رسید.
کالین چپمن
کالین چپمن عقیده داشت که مهمترین شاخصه یک خودرو فوقالعاده هم در جاده و هم در پیست، قدرت است. او میگفت: «قدرت بالا این امکان رو میده تا توی مسیرهای صاف و مستقیم، سریع حرکت کنید. کاهش وزن هم سرعت رو در هر جاده و مسیری افزایش میده.» لوتوس با شعار: «ساده بساز، بعد وزن را کم کن.» محبوبترین و معروفترین خودروهای تاریخ را ساخته است.
جرمی کلارکسون در سریال گرند تور، روش تولید خودرو در کمپانی لوتوس را این گونه توصیف میکند: «بیشتر شرکتها برای ساخت ماشینهای جدید به سراغ امکاناتی میرن که مردم میخوان. لوتوس کارهایی رو در نظر میگیره که آدمها نمیتونن بدون خودرو انجام بدن.»
لی آیاکوکا
لی آیاکوکا با فهرست پر و پیمانی از دستاوردها و موفقیتها مثل معرفی فورد موستانگ و نجات کرایسلر از ورشکستگی، یکی از اسطورههای تاریخ خودرو است. اما این آدم عیب و نقصهایی هم داشت.
یکی از اشتباهاتش وقتی بود که دوستش، کارول شلبی به او پیشنهاد داد نمایندگی تویوتا را در هوستون تگزاس راهاندازی کند، او این پیشنهاد را قبول نکرد زیرا پیشبینی نکرده بود که فروش ماشینهای ژاپنی در ایالات متحده، حاشیه سود خودروهای آمریکایی را کاهش خواهد داد. وقتی که شلبی پرسید چرا، آیاکوکا جواب داد: «چون میخوایم با یه اردنگی ژاپنیها رو پرت کنیم وسط اقیانوس آرام.»
وقتی که شلبی به فکر تاسیس نمایندگی تویوتا افتاده بود، ۸۰ درصد از بازار و صنعت خودرو تحت سلطه سه شرکت بزرگ آمریکایی قرار داشت. بعدها شلبی گفت که توصیه آیاکوکا، حدود ۱۰ میلیون دلار به او ضرر زده است.
کارول شلبی
کارول شلبی به ندرت حرفهایش را میخورد و همین باعث شد تا نقل قولهای جالب و زیادی از او پخش و منتشر شود. «اسب بخار ماشینها را میفروشد، گشتاور مسابقات را میبرد.» و همچنین «ماشینها هیچ وقت اسب بخار [قدرت] و کشش کافی ندارند.»
شلبی نقل قول طولانیتری درباره اسب بخار دارد که چندان معروف نیست. او در مصاحبهای با مجله Road & Track گفت: «آیا ۱۰۰۰ اسب بخار زیاده؟ صد در صد. اما وقتی که ۳۰۰ اسب بخار دیگه برای مردم جالب نیست، ۱۰۰۰ اسب بخار تیتر یک مجله میشه. این کار به خاطر بازاریابیه. ما چندتایی از اون ماشینها رو میفروشیم. احتمالا پولی دستمون رو نمیگیره، اما اعتبار موستانگ رو بالا میبره و موستانگهای V6 بیشتری فروخته میشه.»
در ادامه شلبی بیان کرد: «کبرا ماشین مورد علاقه منه. کبرا ۲۸۹ بهترین ماشینیه که طرفدارشم. دوست دارم به جای مدل ۴۲۷، پشت فرمون ۲۸۹ بشینم.»
سوییچیرو هوندا
سوییچیرو هوندا نابغه و آدم جالبی بود و بیشتر نقل قولهایی که از او میشود، فلسفی است. اما جملهای همیشه از او نقل قول میشود که در صنعت خودرو معروف است. او در مصاحبهای گفت: «در آینده نیم دوجین (شش) شرکت خودروسازی فعالیت میکنن و مورگان.» جمله جالبی است، اینکه شش شرکت صنعت خودرو را تحت تسلط خواهند داشت، اما مورگان همچنان از چوب ماشین میسازد.
هوندا قبل از اینکه به طراحان و مهندسانش بگوید که یا ماشینهای فوقالعاده بسازند یا استعفا دهند، گفته بود: «ارزش زندگی به اندازه دفعاتیه که روح و قلبتون متحول و منقلب شده.»
همچنین سوییچیرو هوندا عقیده داشت که شکست پل رسیدن به موفقیت است. «موفقیت ۹۹درصد از شکسته. خیلیها خواب پیروزی رو میبینن. از نظر من، موفقیت با شکستهای پشت سر هم و خودشناسی به دست میاد.»
بیل گیتس
بیل گیتس هیچ وقت در صنعت خودرو فعالیت نکرده، اما واردات یک دستگاه پورشه ۹۵۹ که رانندگی با آن در جاده غیرقانونی بود، موجب شد تا قانون «Show and Display» (نمایش و نشان بده) تدوین شود.
گیتس صنعت رایانه و خودرو را این گونه مقایسه کرده است: «اگه جنرال موتورز مثل شرکتهای کامپیوتری از فناوری استفاده میکرد، الان ماشینهای ۲۵ دلاری داشتیم که در هر صد کیلومتر فقط ۰.۲ لیتر بنزین مصرف میکردن.»
رابرت ایکس گرینگلی در نقد حرف بیل گیتس گفت: «اگه اینجوری بود، ماشینهای رولزرویس ۱۰۰ دلار قیمت داشتن، ۰.۰۰۰۲ لیتر بنزین میسوزندن، هر دفعه منفجر میشدن و همه سرنشینها رو میکشتن.»
نویسنده: میلاد قزللو