در حال حاضر به دلایلی همچون تحریمهای مختلف بینالمللی، نرخ بالای دلار، نوسانات اقتصادی کشور و…، خودرو به یک کالای سرمایهای تبدیل شده است که هر روز گرانتر میشود. گرانی خودرو بهنوبه خود موجب افزایش قیمت قطعات یدکی موجود در بازار شده است، بهطوری که در صورت از کار افتادن یکی از قطعات خودرو، هزینه قابلتوجهی جهت خرید نمونه جایگزین بر دوش مالک تحمیل میشود. در بین اجزای مختلف ماشین، موتور خودرو مهمترین و حساسترین نقش را بر عهده دارد و معمولا تعمیر یا جایگزینی اجزای آن بسیار هزینهبر و پردردسر است. با این حال، علاوه بر موتور، قطعات دیگری نیز وجود دارند که خرید آنها باعث خالی شدن جیبتان میشود.
گران ترین قطعات خودرو
شرکتهای مختلفی در زمینه تولید قطعات یدکی ماشین فعالیت میشود. قطعه یدکی باکیفیت برای خودرو قیمت پایینی ندارد. در حقیقت یکی از نشانههای بیکیفیت و غیر اصل بودن یک قطعه، قیمت پایین آن است. بدون شک اگر در بازار ایران به دنبال لوازم یدکی خارجی و باکیفیت بگردید، با مشاهده قیمتها برق از سر شما میپرد. به همین خاطر سرویس دوره ای و رعایت نکات مهم برای نگهداری از خودرو موضوع بسیار حائز اهمیت تلقی میشود. ولی به هر حال حادثه خبر نمیدهد و قطعات مصرفی دائمالعمر نیستند و بالاخره موعد تعویض آنها فرا میرسد. بسته به نوع خودرو و برند سازنده، قیمت قطعات خودرو متغیر است. لوازم یدکی ماشینهایی مثل پراید، پژو، سمند، دنا و… ارزانتر از قطعات یدکی ماشینهای مونتاژی و وارداتی هستند. در ادامه، به چند مورد از گران ترین قطعات خودرو و حدود قیمت آنها در بازار اشاره میکنیم.
کیت کلاچ
کیت کلاچ یکی از گران ترین قطعات خودرو است که در عین حال، جزو مهمترین بخشهای ماشین به حساب میآید. بدون کلاچ، رابط بین موتور و گیربکس بوده و در صورت خرابی هر چه زودتر نیاز به تعویض دارد. در فروشگاههای مختلف، انواع و اقسام کیتهای کلاچ با قیمتهای متنوع در دسترس خریداران قرار دارند. بسته به نوع خودرو و شرکت سازنده، قیمت کیت کلاچ متفاوت است. به عنوان مثال، کیت کلاچ با کیفیت متوسط برای خودرویی همچون پراید از ۱.۶ میلیون تومان آغاز میشود. برای خودروهای مونتاژی مثل ام وی ام X33 قیمت کیت کلاچ ممکن است به ۶.۱ میلیون تومان نیز برسد.
کامپیوتر خودرو
کامپیوتر خودرو یا همان ECU مغز ماشین به حساب میآید و وظیفه کنترل و هماهنگی بخشهای مختلف را بر عهده دارد. بنابراین جای تعجب نیست که در صورت خرابی این قطعه مهم، هزینه گزافی روی دوش مالک گذاشته شود. به عنوان مثال، ایسیو محصولاتی همچون دنا و سمند با کیفیت معمولی حداقل ۶ میلیون تومان است. شاید برایتان جالب باشد بدانید در برخی فروشگاههای آنلاین، حداکثر قیمت ای سی یو متعلق به رنو L90 بوده که هزینهای حدود ۵۸ میلیون تومان بر دوش خریدار میگذارد. کامپیوتر موتور خودرویی همچون جک S5 نیز ۳۷ میلیون تومان است. ایسیو شرکت بوش برای دنا، پارس، پژو ۲۰۶ و پژو ۲۰۷ حدود ۱۶.۵ میلیون تومان قیمت دارد.
دینام
از دیگر قطعات گران خودرو میتوان به دینام اشاره کرد. این قطعه با میللنگ و فولی موتور در ارتباط است و انرژی مکانیکی را به برق تولید میکند. به بیان بهتر، دینام بخش مهمی از خودرو است که پس از روشن شدن موتور، برق مورد نیاز خودرو را تامین میکند. قیمت دینام انواع خودروها از حداقل ۳ میلیون تومان شروع شده و به ۱۲ میلیون تومان میرسد. دینام پژو ۲۰۶ با کیفیت معمولی حدود ۲.۳ میلیون تومان است. در صورت خرابی دینام خودرویی مثل برلیانس H220، ممکن است مالک مجبور به خرید یدکی ۱۱ میلیون تومانی نیز شود.
سرسیلندر
سرسیلندر جزو قطعات مهم موتور است که روی سیلندرها قرار میگیرد و محیط مناسب برای احتراق را به وجود میآورد. هرگونه ترک، زنگزدگی و خرابی در اجزای سرسیلندر، به کابوس مالک خودرو تبدیل میشود، چون هزینه گزافی برای خرید یدکی آن باید بپردازد. قیمت سرسیلندر خودرویی همچون جک S5 نزدیک به ۴۰ میلیون تومان است. سرسیلندر تولید داخلی برای خودرویی همچون دنا یا سمند، حداقل با قیمت ۱۳ میلیون تومان به فروش میرسد.
لاستیک
لاستیک به عنوان کفش ماشین عمل میکند و همانند نواری دور رینگ نصب میشود. وظیفه اصلی لاستیک، محافظت از رینگ است، ولی لاستیکی که ساختار معیوبی داشته باشد نهتنها یک خودروی سالم را خراب میکند، بلکه ایمنی و جان سرنشینان را به خطر میاندازد. بنابراین در صورت خرابی لاستیک باید هرچه سریعتر نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام کرد. لاستیک بهصورت حلقهای فروخته میشود، ولی بهتر است لاستیکهای یک خودرو همگی از یک نوع و برند باشند. در سالهای اخیر، لاستیک نیز در دسته گران ترین قطعات خودرو وارد شده، بهطوری که قیمت متوسط هر حلقه لاستیک تولید داخل، ۲.۵ میلیون تومان است. لاستیکهای خارجی قیمت بالاتری دارند. به عنوان مثال، لاستیک بریجستون برای رینگهای ۱۹ اینچی به ۱۶ میلیون تومان نیز میرسد.
لاستیکهای برند آسیایی مثل هانکوک، یوکوهاما و تراینگل چینی مقرون بهصرفهتر هستند. تراینگل به عنوان یکی از بهترین برندهای چینی در بازار ایران، قیمتی مشابه با محصولات داخلی دارد و هر حلقه آن حدود ۲.۵ میلیون تومان است.
ترمز ABS
سیستم ترمز ضد قفل یا همان ABS در بخش ایمنی ماشین به کار میآید و مانع قفل شدن چرخها در هنگام ترمزگیری میشود. بنابراین در صورت خرابی این قطعه، هر چه سریعتر باید نسبت به تعویض آن اقدام کرد. سیستم ABS در دسته گران ترین قطعات خودرو قرار میگیرد، بهطوری که قیمت بلوک کامل ABS برای خودرویی همچون پراید به ۱۲ میلیون تومان نیز میرسد. البته ABS با قیمتهای پایینتر نیز برای انواع و اقسام خودروها در فروشگاههای مختلف یافت میشود. برای خودروهایی مثل پارس، سمند و دنا میتوان سیستم ترمز ضد قفل ۶ میلیون تومانی هم خرید. مالک خودرو وارداتی کیا سراتو در صورت خراب بلوک ABS ماشین خود باید حدود ۹ میلیون تومان برای خرید قطعه جایگزین، هزینه کند.
میل لنگ
میل لنگ جزو مهمترین بخشهای موتور و قطعات گران خودرو محسوب میشود. این قطعه، حرکت خطی پیستونها را به حرکت دورانی تبدیل کرده و نیروی چرخشی را به فلایویل انتقال میدهد. میللنگ خودروهای خارجی قیمت بسیار بالایی در مقایسه با تولیدات داخلی دارد. به عنوان مثال، قیمت میللنگ سانتافه میتواند به ۲۷ میلیون تومان نیز برسد. قیمت میللنگ نیسان آبی با کیفیت عالی حدود ۹ میلیون تومان است. با این حال برای خودروهای داخلی مثل پژو، سمند، پارس، دنا و … میللنگهای ۳ میلیون تومانی نیز در بازار قابلدسترس هستند.
توربوشارژر
در خودروهای جدید، از یک سیستم کمکی به نام توربوشارژر یا پرخوران برای افزایش راندمان موتورهای درونسوز استفاده میشود. این قطعه، با تزریق هوای بیشتر به محفظه احتراق، به انفجار بهتر سوخت کمک میکند و توان خروجی موتور را افزایش میدهد. از آنجا که توربوشارژر جزوی از سیستم موتور است، جای تعجبی ندارد که قیمت بالایی داشته باشد و به عنوان یکی از گران ترین قطعات خودرو در نظر گرفته شود. مثلا برای پیکاپ کی ام سی T8 توربوشارژر ۴۰ میلیون تومانی در بازار یافت میشود. مالکین خودروهای ارزانتری مثل شاهین، سمند، دنا در صورت خرابی توربوشارژر ملزم به پرداخت هزینه حداقل ۱۴ میلیون تومانی هستند.
باتری خودرو
باتری جزو قطعات مهم و فوقالعاده مصرفی ماشین به حساب میآید که در صورت نگهداری نامناسب، خیلی زود کارایی خود را از دست میدهد و نیاز به تعویض دارد. در غیر این صورت، مشکلات عدیدهای برای خودرو به وجود میآید که از جمله آنها میتوان به روشن نشدن موتور اشاره کرد. در مقایسه با قطعات فوق، خوشبختانه باتری قیمت کمتری دارد. در برخی وبسایتها، حداکثر قیمت باتری ۳.۵ میلیون تومان اعلام شده است. البته باتری خودروهای هیبریدی بسیار گران هستند. به عنوان مثال، پک اصلی باتری هیبریدی سوناتا حدود ۲۸۲ میلیون تومان قیمت دارد.
کیسه هوا
ایربگ یا کیسه هوا، جزو مهمترین تجهیزات ایمنی خودرو است که در صورت بروز تصادف، از سرنشینان جلو محافظت میکند. ایربگ نیز یکی از گران ترین قطعات خودرو است و بازدید از فروشگاههای آنلاین، چنین ادعایی را ثابت میکند. به عنوان مثال در برخی فروشگاههای آنلاین، ایربگ چپ و راست برای خودرویی مثل رانا حدود ۲.۶ میلیون تومان، برای پژو پارس حدود ۵.۸ میلیون تومان و برای پژو ۲۰۶ حدود ۶.۸ میلیون تومان قیمتگذاری شده است. البته قیمت ایربگ حتی برای یک خودروی داخلی مثل شاهین نیز تا نزدیکی ۵۰ میلیون تومان میرسد. همانطور که گفته شد، نهتنها برای ایربگ، بلکه قیمت تمام قطعات خودرو به نوع و برند سازنده بستگی دارد.
نتیجه گیری
خودرو به عنوان یک کالای گرانقیمت، شامل قطعات و بخشهای مختلفی میشود که در این گرانی نقش دارند. با این وجود، خودرو مجموعهای از قطعات مصرفی است که با گذشت زمان، اثربخشی خود را از دست داده و نیاز به تعویض دارند. برخی لوازم یدکی جزو گران ترین لوازم و قطعات خودرو به حساب میآیند که اتفاقا نقش حائز اهمیتی در عملکرد و ایمنی خودرو ایفا میکنند. البته قیمت قطعات خودرو به برند سازنده و نوع خودرو بستگی دارد. با این حال حتی اگر بودجه محدودی در اختیار دارید، بازهم توصیه میشود دور لوازم یدکی ارزانقیمت را خط بکشید، چون در اکثر مواقع، ارزان بودن به بیکیفیتی و عمر کوتاه کالا اشاره میکند.
نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو۴۵