فهرست مطالب
با وجود تحریمها، ممنوعیت واردات و شرایط اقتصادی کشور، در بازار خودرو ایران هم مثل دیگر کشورهای جهان انواع و اقسام مختلفی از ماشینها و اتومبیلها خرید و فروش میشود. از خودروهای اقتصادی و ارزان قیمت که به بودجه اقشار متوسط به پایین میخورد تا خودروهای لوکس که میلیاردها تومان قیمت دارند و طبیعتا فقط افراد خاصی میتوانند آنها را بخرند.
خودرو لوکس چه خودرویی است؟
اگر از رانندگان و علاقمندان به ماشین و فعالان بازار ایران درباره خودروهای لوکس موجود در کشور سوال کنیم، به جوابهایی مثل «بنز» و «بی ام و» میرسیم و حتی بعضیها از ماشینهای گران قیمت چینی نام میبرند. اما به چه خودروهایی لوکس گفته میشود؟ آیا صرفا قیمتهای میلیاردی باعث میشود تا یک خودرو لوکس باشد؟ آیا هر خودرویی که برندهای لوکسی مثل بنز و بی ام و میسازند در این دسته قرار میگیرند؟
تعریف ساده خودرو لوکس به این صورت است: «اتومبیلی که قیمت، راحتی، تجهیزات، امکانات رفاهی، کیفیت، رانندگی و طراحی بیشتر و بهتری از ماشینهای معمولی دارد.» این تعریف هم شامل خود خودرو میشود و هم برندی که آن را تولید میکند. البته این عبارت چندان واضح و مشخص نیست و مرز باریکی بین خودروهای لوکس با خودروهای رده بالا و پرچمدار وجود دارد.
استون مارتین، بی ام و، رولز رویس، کرایسلر، مرسدس بنز، میباخ، فراری، ولوو، کادیلاک، آکورا، جنسیس، اینفینیتی، دی اس، آلفارومئو، مازراتی، جگوار، لندروور، تسلا، لکسوس، آئودی، بنتلی، بوگاتی، پورشه و لامبورگینی از برندهایی هستند که خودروهای لوکس تولید میکنند.
ویژگیهای خودروهای لوکس در ایران
اولین ویژگی خودروهای لوکس در ایران، قیمتهای میلیاردی آنها است. خودروهای لوکس موجود در ایران که با معیارهای گفتهشده همخوانی داشته باشند، معمولا بیشتر از ۳ – ۴ میلیارد تومن قیمت دارند. بنابراین محصولات هیوندای، کیا و تویوتا با قیمتهای دو میلیاردی در این دسته قرار نمیگیرند.
خودروهای لوکس آپشنهای متنوعی برای حفظ ایمنی و همین طور رفاه و آسایش سرنشینان دارند. البته دقت داشته باشید که خودروهایی با آپشنهایی مثل ورود و استارت بدون کلید، سقف پانوراما، جعبه دنده اتوماتیک لوکس حساب نمیشوند. امروزه، این امکانات و تجهیزات در خودروهای میان رده هم وجود دارد. نام و برند سازنده، عامل دیگری برای تعیین و تشخیص خودروهای لوکس است که نامشان ذکر شد. اما هر خودرویی که شرکتهایی مثل بنز و بی ام و تولید میکنند، لزوما لوکس به حساب نمیآیند.
خودروهای لوکس ایران
برای پیدا کردن خودروهای لوکس در بازار ایران باید به سراغ خودروهای وارداتی رفت. هر چند ورود خودرو سه سال است که ممنوع شده و آخرین مدلهای خودروهای خارجی در کشور برای سال ۲۰۱۸ است.
بی ام و سری ۷، آلمانی همه چیز تمام
بی ام و 730li لوکسترین و گرانترین خودرو این برند آلمانی در بازار کشور است. نسل ششم بی ام و سری ۷ مدل ۲۰۱۸ در مدت کوتاهی وارد کشور شد و فروش خوبی هم داشت. این خودرو آلمانی دارای یک پیشرانه ۲ لیتری ۴ سیلندر توربوشارژ با قدرت ۲۵۸ اسب بخار و گشتاور ۴۰۰ نیوتن متر و گیربکس ۸ سرعته اتوماتیک با کنترل هوشمند است. کروز کنترل هوشمند، کنترل ایستایی در سربالایی، کنترل سرعت در سرازیری، فرمانپذیری چرخهای عقب، رادار تصادف جلو و عقب، رادار تابلوخوان، ترمز اضطراری، اتولایت، پدال شیفتر، هدآپ، دوربین ۳۶۰ درجه و ۱۰ عدد ایربگ فقط تعدادی از فهرست بلندبالای آپشنهای بی ام و سری ۷ است.
مرسدس بنز S کلاس، قدرتمند و سریع اما پرمصرف
مرسدس بنز S کلاس همیشه جزو بهترین خودروهای لوکس جهان است و ششمین نسل آن که با کد W222 شناخته میشود، در اواسط دهه ۹۰ وارد کشور شد. مرسدس بنز S500 دارای موتور ۸ سلیندر با حجم ۴.۷ لیتر است میتواند ۴۵۵ اسب بخار قدرت و ۷۰۰ نیوتن متر گشتاور تولید کند و در عرض ۴.۸ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد. مدتی بعد از ورود این خودرو، واردات ماشینهایی با حجم موتور بیش از ۲.۵ لیتر ممنوع شد. هر آپشنی که فکر کنید در این خودرو وجود دارد و فقط ایربگ زانویی برای سرنشین جلو در فهرست تجهیزات مرسدس بنز اس کلاس دیده نمیشود.
پورشه پانامرا، ترکیبی از سرعت، قدرت و ایمنی
پورشه پانامرا در سال ۲۰۰۹ تولید شد و بلافاصله به بازار ایران رسید. این خودرو در سه تیپ توربو، 4S و ۶ سیلندر زیر پای مشتریان ایرانی قرار گرفت. دو مدل توربو و 4S دارای پیشرانه ۸ سیلندر و دو دیفرانسیل هستند. حجم پیشرانه پورشه پانامرا ۴.۸ لیتر است و ۵۲۰ اسب بخار قدرت دارد و برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت فقط ۴.۲ ثانیه زمان نیاز دارد. با این حال مصرف سوخت ۱۱.۵ لیتری این سدان لوکس، بالا است. ۱۰ ایربگ از راننده و سرنشیان محافظت میکند و صندلیهای جلو برقی و در ۱۴ حالت قابل تنظیم است.
لکسوس RX، سامورایی لوکس
لکسوس RX با مدلهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ در بازار کشور موجود است. نسل جدید این کراس اوور لوکس به پیشرانه ۲ لیتری چهار سیلندر توربوشارژ مجهز شده و یک گیربکس ۶ سرعته اتومات قدرت موتور را به دو دیفرانسیل منتقل میکند. حداکثر قدرت موتور ۲۳۸ اسب بخار و شتاب ۰ تا ۱۰۰ این لوکس ژاپنی ۹.۵ ثانیه است. کروز کنترل هوشمند، رادار تغییر لاین، رادار تصادف جلو، رادار تابلوخوان، ترمز اضطراری، اتولایت، نمایشگر لمسی ۱۲.۳ اینچی، پدال شیفتر، شارژر بیسیم و سقف پانوراما از آپشنهای لکسوس RX است.
ولوو XC90، محصولی از ایمنترین خودروساز جهان
ولوو XC90 دارای پیشرانه پیچیدهای است که هم از توربوشارژ و هم از سوپرشارژ استفاده میکند. قدرت این پیشرانه ۲ لیتری ۳۲۰ اسب بخار است و از طریق یک جعبه دنده ۸ سرعته اتومات دو کلاچه به دو دیفرانسیل منتقل میشود. شتاب ۰ تا ۱۰۰ شاسی بلند ولوو ۶.۹ ثانیه است و حداکثر سرعتش به ۲۳۰ کیلومتر بر ساعت میرسد. فهرست امکانات و تجهیزات رفاهی ولوو XC90 تقریبا تکمیل است و فقط جای خالی مهشکن جلو، ایربگ زانویی راننده و سرنشین جلو، ایربگ جانبی عقب و کول باکس به چشم میخورد.
مازراتی کواتروپورته، لوکس پرحاشیه بازار ایران
مازراتی کواتروپورته با مدل ۲۰۱۱ وارد بازار کشور شد و در ویترین نمایشگاههای خودرو بالای شهر قرار گرفت. آخرین مدل این سدان لوکس ایتالیایی برای سال ۲۰۱۴ بود و بعد از به علت ممنوعیت واردات خودروهای با موتور بیش از ۲.۵ لیتر، نسل جدیدش به بازار داخلی نرسید. موتور ۸ سلیندر تویین توربوشارژ با حجم ۳.۸ لیتر، قدرت ۵۲۳ اسب بخار، گشتاور ۶۵۰ نیوتن متر زیر کاپوت کواتروپورته قرار گرفته و باعث میشود این سدان لوکس ۱۹۰۰ کیلوگرمی، ۴.۷ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد. حداکثر سرعت مازراتی کواتروپورته نیز بالغ بر ۳۰۷ کیلومتر بر ساعت است. آپشنهای این سدان لوکس از رقبای آلمانی مثل مرسدس بنز S500 کمتر است.
نویسنده: میلاد قزللو