چراغ ماشین و انواع آن

۲۰ فروردین ۱۴۰۳ چراغ ماشین و انواع آن

چراغ ماشین یکی از مسایل مربوط به ایمنی فعال وسیله نقلیه است و به قدری در ایمنی و تصادفات خودرو موثر است که امروزه در بسیاری از کشورهای جهان، استفاده از چراغ روز برای بهتر دیده‌شدن خودرو در تمام ساعات روز، اجباری است. چراغ خودرو از ابتدای پیدایش اتومبیل یکی از مسایل مهم به حساب می‌آید و شرکت‌های بزرگی در دنیا به‌صورت اختصاصی و حرفه‌ای فقط در این بخش مشغول هستند تا همراه با پیشرفت در دیگر بخش‌ها و قسمت‌های خودرو، چراغ‌ها نیز در به‌روزترین وضعیت قرار داشته باشند تا ایمنی حرکتی خودرو و موتورسیکلت‌ها، در بالاترین سطح خود قرار بگیرد.

چراغ خودرو و سیستم روشنایی اتومبیل

سیستم روشنایی خودروها و موتورسیکلت‌ها شامل تمام چراغ‌هایی می‌شود که با گرفتن جریان برق از باتری ماشین و دینام خودرو، برای روشن‌کردن مسیر، هشدار به دیگر رانندگان، روشن‌کردن کابین و همچنین نورپردازی کابین خودرو استفاده می‌شود. سیستم روشنایی اتومبیل، شامل چراغ‌های بزرگ جلو، چراغ راهنما و خطرهای عقب، چراغ داخل کابین، چراغ هشداردهنده درها، چراغ‌های تزیینی و نورپردازی اتاق، چراغ پلاک، چراغ‌مطالعه، مه‌شکن، چراغ‌های داخل سپرها، چراغ راهنماهای طرفین، چراغ روز و… می‌شود. سیستم روشنایی اتومبیل، کارکرد زیادی در اعلام وضعیت و موقعیت و همچنین مسیریابی به دیگر رانندگان عبوری دارد و به همین خاطر، یکی از موارد افزایش ایمنی حرکتی وسایل نقلیه محسوب می‌شود و سلامت کاری آن، نقش بسیار موثری در کاهش تصادفات خودرویی دارد.

کاربرد و نحوه استفاده از چراغ ماشین

هرچند هر وسیله نقلیه‌ای، از چراغ‌های مختلفی برای کاربردها و مقاصد گوناگون استفاده می‌کند؛ اما زمانی که صحبت از چراغ خودرو می‌شود، منظور همان چراغ‌های بزرگ و اصلی در قسمت جلو هستند. همان‌طور که می‌دانیم، چراغ‌های خودرو برای اعلام هشدار به دیگران، روشن‌کردن مسیر حرکت، دیده‌شدن خودرو و وسیله نقلیه در زمان تردد و… به کار می‌روند که برای استفاده از هر کدام از آنها، کلید مخصوصی در نظر گرفته شده است. ضمن اینکه امروزه با وجود هوشمند شدن سیستم‌های مختلف خودروها، بسیاری از چراغ‌های خودرو به صورت هوشمند و خودکار خاموش و روشن نیز می‌شوند تا خطای راننده در به‌کارگرفتن صحیح آنها را به حداقل برساند.

ویژگی های چراغ جلو خوب و با کیفیت

یک چراغ جلو خوب و باکیفیت باید ظاهری شفاف و تمیز و مونتاژ باکیفیتی نیز داشته باشد تا رطوبت و گردوخاک به راحتی نتواند به داخل آن نفوذ پیدا کند. همچنین طراحی آن باید به‌گونه‌ای باشد که بتواند نور را بدون پخش‌شدن بیش از حد به اطراف، به محل مورد نظر بتاباند. کیفیت کاسه چراغ و ماندگاری لایه آینه‌ای روی آن، از نکات بسیار مهم در کیفیت چراغ است که خرابی آن باعث کاهش پرتاب نور خواهد شد. استفاده از یک چراغ خوب چه در عقب و چه در جلو خودرو، اثر بالایی در کاهش تصادفات خودرویی دارد. سلامت چراغ های خودرو، در زمان فروش نیز روی قیمت ماشین آن تاثیر دارد.

انواع چراغ خودرو

چراغ‌های گوناگونی در قسمت‌های مختلف خودرو استفاده می‌شود که هر کدام کارکرد مخصوص به خود را دارند. به‌طورکلی می‌توان چراغ‌های خودرویی را به دو دسته چراغ‌های بیرون کابین یا روی بدنه و چراغ‌های داخل کابین تقسیم کرد. می‌توان گفت چراغ‌های روی بدنه برای دیده‌شدن مسیر توسط راننده و دیده‌شدن خودرو توسط دیگران است که کارکرد ایمنی دارند؛ اما چراغ‌های داخل کابین در دسته امکانات رفاهی خودرو قرار می‌گیرند.

انواع چراغ‌ روی بدنه

انواع چراغ‌ روی بدنه

چراغ‌های روی بدنه خودرو، از نوع چراغ‌های هشداردهنده و روشن‌کننده مسیر هستند و کاربرد آنها در بحث ایمنی است. چراغ‌های بیرون خودرو در واقع قسمتی از طراحی بدنه هستند و به همین خاطر، اثر بالایی در زیبایی خودرو دارند. بحث طراحی داخل کاسه‌چراغ‌ها و گرافیک و چیدمان قطعات داخل چراغ‌ها نیز یکی از مباحث مهم در طراحی ظاهری خودرو است که در فروش ماشین نیز نقش پررنگی دارد.

چراغ بزرگ جلو

چراغ‌های بزرگ جلو که در مراجع فنی خارجی از آنها به عنوان هدلایت یاد می‌شود، اصلی‌ترین بخش از سیستم روشنایی خودروها و موتورسیکلت‌ها هستند. چراغ‌های اصلی جلو اهمیت بسیار زیادی در ایمنی خودرو و سرنشینان دارند و به همین خاطر این چراغ‌ها بیشترین پیشرفت و نوآوری را نیز به خود دیده‌اند. ضمن اینکه نقش مهمی در طراحی نمای جلو خودرو دارند که از این نظر نیز اهمیت بیشتری پیدا می‌کنند.

چراغ‌های اصلی در هر دوره‌ای طراحی خاصی پیدا می‌کنند. متفاوت‌ترین نوع طراحی آنها، چراغ مخفی خودرو است.

نور پایین

وقتی نور پایین را روشن می‌کنیم، شدت نور کمتری در چراغ‌ها ایجاد می‌شود تا برای حرکت در زمان‌هایی مثل زمان بارندگی، مه‌گرفتگی و رانندگی در معابر شهری مناسب باشد. نور پایین در واقع برای روشن‌کردن مسیر و دیده‌شدن توسط دیگران کاربرد دارد و شدت نور و زاویه پرتاب آن به نحوی است که باعث آزار و اذیت رانندگان مقابل نمی‌شود. نور پایین در انواع چراغ‌ها با لامپ‌های مختلف از هالوژن تا زنون و ال‌ای‌دی و لیزری، به روش‌های مختلفی طراحی می‌شود. به این معنی که برای داشتن شدت نور کمتر، از چراغ‌های با قدرت پایین‌تر استفاده می‌شود یا لامپ‌های کمتری روشن می‌شود تا حکم نور پایین چراغ‌های بزرگ جلو را داشته باشد.

نور بالا

نور بالا برای استفاده در جاده‌های بیرون شهر و بیراهه‌ها کاربرد دارد تا شدت نور آن، باعث آزار و اذیت چشم دیگر رانندگان نشود. در زمانی که نور بالای خودرو را روشن می‌کنیم، شدت نور بیشتری تولید می‌شود و همچنین زاویه پرتاب نور نیز به نحوی است که فاصله بیشتری را روشن می‌کند. در خودروها با تکنولوژی متفاوت در چراغ‌های بزرگ جلو، نور بالا می‌تواند با روشن‌شدن چراغ‌های قوی‌تر باشد یا با روشن‌شدن چراغ‌های بیشتری به نور قوی‌تر برسیم. استفاده از نوربالا در جاده‌های دوطرفه بیرون شهر، یکی از موارد افزایش‌دهنده احتمال تصادفات خودرویی است.

چراغ مه شکن

مه شکن معمولا در پایین‌ترین نقطه از خودرو یعنی زیر سپر جلو نصب می‌شود تا بتواند اثر بیشتری در روشن‌کردن مسیر روبرو در زمان مه‌گرفتگی داشته باشد. این چراغ‌ها با نام چراغ داخل سپر یا پروژکتور سپر نیز شناخته می‌شوند. امروزه در برخی از خودروها برای روشن‌کردن بخش داخل پیچ در زمان پیچیدن، از روشن‌کردن این چراغ‌ها به‌صورت خودکار استفاده می‌شود تا هزینه بالای استفاده از چراغ‌های بزرگ جلو با قابلیت گردش کاسه و لنز را فقط با روشن‌کردن این چراغ‌ها، جایگزین کنند. البته باید گفت که چراغ های مه شکن را می‌توان به‌صورت جداگانه نیز خرید که مهم‌ترین مشخصه آنها نیز، رنگ زرد شیشه این چراغ‌هاست. ضمن اینکه می‌توان با استفاده از لامپ خودرو زرد در کاسه چراغ‌های داخل های سپر، آنها را به مه‌شکن نیز تبدیل کرد.

چراغ پارک

چراغ پارک همان چراغ‌های عقب و جلو خودرو است. با این تفاوت که در زمان پارک‌کردن خودرو، چراغی را که به سمت داخل خیابان است، روشن می‌گذاریم تا خودروهای عبوری، توجه و دقت بیشتری به خودرو پارک‌شده داشته باشند و احتمال انحراف و تصادف با خودرو کمتر شود. این سیستم بیشتر در خودروهای آلمانی دیده می‌شود و عمری بیشتر از نیم‌قرن دارد.

چراغ روشن کننده داخل پیچ

از این چراغ‌ها برای روشن‌کردن داخل پیچ در زمان پیچیدن خودرو استفاده می‌شود. این روش، ارزان‌تر از استفاده از چراغ‌های بزرگ جلو از نوع موتوردار است که با گردش فرمان، چراغ نیز می‌چرخد و مسیر داخل پیچ را روشن می‌کند. در برخی از خودروها از یک چراغ مجزا در گوشه سپر برای این کار استفاده می‌شود و در بعضی از خودروها نیز، همان پروژکتورهای روی سپر به عنوان چراغ کناری کاربرد دارند.

چراغ گردان

چراغ گردان برای خودروهای شخصی کاربرد و عمومیت ندارد و برای خودروها امدادی و همچنین اعلام هشدار و خطر است. ضمن اینکه خودروهای باری نیز اگر بار غیرمتعارف از نظر ابعادی داشته باشند، باید از چراغ‌های گردان برای هشدار به دیگر رانندگان استفاده کنند. ضمن اینکه رنگ این چراغ‌ها نیز اهمیت زیادی دارد. به‌نحوی‌که چراغ‌های قرمز برای خودروهای امدادی آتش‌نشانی و پلیس است، چراغ‌های آبی برای آمبولانس و پلیس‌های جاده‌ای و چراغ نارنجی نیز برای خودروهای خدماتی جاده‌ای و شهری هستند.

چراغ راهنما

راهنما، یکی از اصلی‌ترین چراغ‌های بیرونی خودرو که وظیفه اطلاع‌رسانی به دیگر خودروها را بر عهده دارد. چراغ راهنما ماشین جدا از اینکه در زمان گردش خودرو، استفاده می‌شود، کارکرد مهم دیگری در زمان اعلام‌خطر و هشدار به دیگر خودروها را نیز دارد که آن را به یکی از مهم‌ترین چراغ‌های خودرو تبدیل می‌کند. همچنین معمولا این چراغ به دزدگیر خودرو نیز متصل می‌شود که بازهم همان وظیفه اطلاع‌رسانی را برعهده دارد. طبق قوانین رانندگی، استفاده از چراغ راهنما در زمان گردش، اجباری است و نقش موثری در کاهش تصادفات خودرویی دارد.

پروژکتور عقب

وجود پروژکتور عقب در قوانین رانندگی و استاندارد بسیاری از کشورها اجباری است تا در زمان‌های خاصی مثل وجود گردوخاک و یا مه‌گرفتگی، خودرو از عقب نیز بهتر دیده شود و احتمال تصادفات خودرویی از پشت سر کاهش پیدا کند. این چراغ معمولا یا در مجموعه چراغ‌های اصلی عقب قرار می‌گیرد یا به صورت مجزا، روی بدنه و سپر نصب می‌شود.

چراغ‌ پلاک

از جمله چراغ‌های خودرو که البته در زیبایی ظاهری آن در زمان تاریکی هوا نیز موثر است، چراغ پلاک خودرو است. این چراغ با روشن شدن چراغ‌های کوچک جلو روشن می‌شود.

چراغ خطر

چراغ خطر همان چراغ های بزرگ عقب هستند که امروزه در جدیدترین طراحی خودروها به سمت خطی شدن و طراحی به صورت نوارهای باریک رفته‌اند. این چراغ‌ها برای دیده شدن خودرو از پشت طراحی شدند و اثر مهمی در طراحی بخش عقب خودروها دارند. چراغ های ترمز نیز در مجموعه چراغ خطر قرار می‌گیرند و سلامت آنها نقش بسیار زیادی در کاهش تصادفات خودرویی از پشت بازی می‌کنند.

چراغ ترمز

با ترمزگرفتن و کاهش سرعت، باید به رانندگان پشت سر هشدار داد تا مانع از برخورد آنها با ما شوند. به همین خاطر از چراغ‌ترمز در خودروها استفاده می‌شود. امروزه چراغ‌های ترمز بسته به اینکه با چه شدتی ترمز گرفته‌ایم، رفتار متفاوتی پیدا می‌کنند. برای مثال در برخی از خودروهای پیشرفته امروزی، اگر ترمزگیری شدت زیادی داشته باشد، چراغ‌ها با شدت بیشتری روشن می‌شوند و همراه آنها، چراغ جفت راهنما نیز روشن می‌شود تا شدت هشدار بیشتری به رانندگان پشت سر القا شود. در دهه‌های گذشته، خصوصا از دهه ۸۰ میلادی، چراغ ترمز سوم نیز به عضوی ثابت در خودروها تبدیل شده است تا تفاوت آشکاری بین چراغ خطر روشن و چراغ ترمز وجود داشته باشد. ضمن اینکه به شکل ناخودآگاه، باعث افزایش دقت رانندگان پشتی نیز می‌شود.

چراغ دنده عقب

از جمله چراغ‌های مهم دیگری که هم کارکرد اطلاع‌رسانی و هشدار به دیگر راننده‌ها را دارد و هم برای روشن‌کردن مسیر به کار می‌رود، چراغ دنده عقب است. این چراغ‌ها بر اساس استانداردهای خودرویی به رنگ سفید هستند تا دیگر رانندگان متوجه حرکت روبه‌عقب خودرو باشند و همچنین بتواند به خوبی مسیر پشت سر را نیز روشن کند.

چراغ دیلایت

چراغ روز یا دیلایت در ابتدا در کشورهای اسکاندیناوی و انگلیس که هوای مه‌آلودی دارند و دید کم است، اجباری شد. بعدها با اثبات مفید بودن این چراغ‌ها در بهتر دیده شدن خودرو در تمام ساعات روز، نصب آنها روی تمام خودروهای تولید اروپا و خودروهای صادراتی به این منطقه اجباری شد. ضمن اینکه تاثیر در زیبایی ظاهری در خودروها نیز دارد. این چراغ‌ها به خاطر داشتن چراغ‌های ال‌ای‌دی، روشنایی سفیدرنگ واضحی در تمام ساعات روز دارند.

چراغ روی آینه بغل

چراغ‌های روی آینه‌ها، عضوی از مجموعه چراغ‌های راهنما هستند که در چراغ‌های بزرگ جلو و روی گلگیرها نیز نصب می‌شوند. این چراغ‌ها نیز باعث جلب توجه بیشتر رانندگان به راهنما زدن و گردش خودرو می‌شود.

انواع چراغ‌ داخل کابین

چراغ‌های داخل کابین جنبه رفاهی دارند و همان‌طور که از اسم آنها پیداست، برای روشن‌کردن فضای داخل اتاق هستند. چند سالی است که نورپردازی فضای داخل خودرو نیز به عنوان یک آپشن رایج در دنیای خودرویی رونق گرفته است و استفاده از نورهای مخفی در سراسر کابین و روی درب‌ها، در بسیاری از خودروها دیده می‌شود.

چراغ داخل صندوق عقب

با باز کردن در صندوق، چراغ صندوق عقب روشن می‌شود تا فضای داخل آن را روشن کند. در برخی از خودروها برای روشن و خاموش‌کردن این چراغ به صورت دستی نیز دکمه‌ای در نظر گرفته شده است.

چراغ سقف خودرو

چراغ سقف خودرو یکی از قدیمی‌ترین چراغ‌های داخل کابین است که امروزه به شکل‌های مختلفی در قسمت‌های گوناگون کابین خودروها نصب می‌شود. معمولا این چراغ برای هشدار باز بودن درها نیز کاربرد دارد و به همین خاطر، این چراغ‌ها به صورت سه وضعیتی شامل خاموش، روشن و باز بودن درها طراحی می‌شود. همچنین کارکرد دیگر این چراغ‌ها برای روشن‌کردن کابین در زمان باز کردن قفل درها در وقت تاریکی هواست تا قبل از سوارشدن راننده و ورود به داخل اتاق، بتوان داخل کابین را دید.

چراغ نورپردازی کابین

امروزه برای نورپردازی داخل کابین خودرو و داشتن حس بهتر در زمان رانندگی از چراغ‌های نورپردازی با رنگ‌های بسیار متنوع و به صورت چراغ مخفی استفاده می‌شود. در واقع شدت تابش این چراغ‌ها در حدی نیست که جایی را روشن کند؛ اما با داشتن یک نوار رنگی با نور ملایم، حس بهتری در زمان رانندگی برای سرنشینان در زمان تاریکی هوا و شب به همراه خواهد داشت و همچنین در تبلیغات خودرو برای فروش ماشین نیز موثر است.

چراغ نقشه خوان

از جمله کاربردی‌ترین چراغ‌های داخل کابین، چراغ نقشه‌خوان است. این چراغ معمولا در گوشه‌های اتاق برای روشن‌کردن قسمت کوچکی از فضا به کار می‌رود یا در وسط اتاق با زاویه‌گرفتن بخش خاصی را روشن می‌کند.

چراغ جلو پا

از قدیمی‌ترین چراغ‌های داخل خودرو، چراغ‌های جلوپایی هستند که با باز کردن درب‌ها، فضای جلوی پا را روشن می‌کنند. روشن‌شدن فضای زیر داشبورد در زمان سوارشدن در مکان تاریک، حس بهتر و ایمن‌تری به سرنشینان می‌دهد و به همین خاطر امروزه در بسیاری از خودروهای جدید نیز این چراغ قرار دارد.

انواع لامپ ماشین

انواع لامپ ماشین

لامپ خودرو به مرور زمان توسعه و تکامل پیدا کرده است و حالا در آخرین نسل خود از تکنولوژی لیزر استفاده می‌کنند. این در حالی است که هنوز بسیاری از خودروهای تولیدی در سراسر دنیا از همان چراغ‌های هالوژنی رایج برای چراغ‌های بزرگ جلو بهره می‌برند و حتی تکنولوژی LED نیز به طور کامل، فراگیر نشده است.

لامپ نئونی

با منسوخ شدن لامپ‌های استیلنی، لامپ‌های نئونی روی کار آمدند و هرچند ساده‌تر بودند و عمر بیشتری داشتند؛ اما پرتاب نور آنها چندان بالا نبود. لامپ‌های نئونی در گذشته در تابلوهای مغازه‌ها نیز کاربرد فراوانی داشت. در این لامپ‌ها، با عبور جریان برق از یک رشته کروم در خلا و داغ‌شدن آن، نور تولید می‌شود که با کمک آینه‌ها و رفلکتورهای داخل کاسه‌چراغ به بیرون پرتاب می‌شود.

لامپ هالوژنی

لامپ های خودرو هالوژنی، عمری نزدیک به یک قرن دارند و رایج‌ترین نوع چراغ‌ها هستند که حتی با وجود نسل جدیدتر چراغ‌ها، بازهم همچنان استفاده می‌شوند. در این چراغ‌ها از داغ شدن یک رشته تنگستن در اثر عبور جریان برق، نور تولید می‌شود که با کمک کاسه‌چراغ، آن را تابش می‌کنند. این رشته تنگستن در یک حباب شیشه‌ای قرار گرفته است و ساختاری شبیه به لامپ‌های رشته‌ای قدیمی مورد استفاده در خانه‌ها دارد. لامپ‌ خودرو هالوژنی نیز در اندازه و شکل‌های مختلفی ساخته می‌شود تا در کاسه‌چراغ‌های مختلف، نصب شود.

لامپ زنون

از جمله مهم‌ترین ایرادات لامپ‌های هالوژنی، پرتاب نور کم آنهاست که لامپ‌های زنون، این نقص را تا حد زیادی جبران کردند. لامپ‌های زنون از گاز زنون که گازی بی‌خطر است، پر شده‌اند و قوس الکتریکی میان دو الکترود آن، باعث ایجاد نور می‌شود. لامپ های خودرو زنون بسته به اینکه در چه بازه رنگی هستند، می‌توانند نور متفاوتی از سفید تا زرد داشته باشند که در زمان خرید باید به این نکته توجه کرد. هرچند که عمده چراغ‌های زنون با رنگ سفید تولید می‌شوند. همچنین باید در نظر داشت که این لامپ‌ها را باید با لنز استفاده کرد و به‌کارگیری آنها در کاسه‌چراغ‌های معمولی و بدون لنز باعث آشفتگی نور تولیدی و اذیت‌کردن چشم رانندگان روبرویی خواهد شد.

لامپ ال ای دی (LED)

لامپ ال ای دی (LED)

از جمله جدیدترین تکنولوژی لامپ‌های خودرویی، لامپ‌های ال‌ای‌دی (LED) هستند که امروزه در طیف وسیعی از خودروهای اقتصادی تا خودروهای گران‌قیمت نیز نصب می‌شوند. این لامپ‌های از دیودهای LED استفاده می‌کنند که نور تولیدی با کمک لنزهای قوی، تا شعاع بالایی پرتاب می‌شوند. از مهم‌ترین مزیت این لامپ‌ها می‌توان به گرمای تولیدی کمتر از لامپ‌های زنون و هالوژن و همچنین مصرف برق کمتر و عمر بالاتر اشاره کرد. این لامپ‌ها را نیز باید با لنز استفاده کرد تا از اذیت شدن چشم دیگر رانندگان خودداری شود.

لامپ لیزری

جدیدترین تکنولوژی لامپ‌های خودرویی، لامپ‌های لیزری هستند. لامپ‌های لیزری، ابعاد کوچک‌تری دارند و در کنار مصرف برق کمتر، دارای عمر طولانی‌تری از دیگر مدل‌های لامپ‌ها نیز هستند. اما قیمت بسیار بالای آنها باعث شده است که در خودروهای گران‌قیمت و لوکس استفاده شوند. دیودهای لیزر موجود در این چراغ‌ها به اتم‌های فسفر شلیک می‌شوند و در نتیجه یک نور سفید خیره‌کننده تولید خواهد شد. این نور با تجمیع و یک‌دست شدن به کمک لنز و آینه‌های موجود در لامپ به بیرون می‌تابد. لامپ‌ خودرو لیزری در حدود دوبرابر لامپ‌های ال‌ای‌دی، پرتاب نور دارند.

چراغ زیر در خودرو و دستگیره

از جمله چراغ‌هایی که به‌تازگی در برخی از خودروها نصب می‌شود، چراغ‌های زیر آینه‌های جانبی است که کاربرد آن برای روشن‌کردن جلو درب‌ها برای سوارشدن، است و البته جنبه نمایشی در فروش خودرو نیز دارد. به این چراغ‌ها که در زیر دستگیره درب‌ها نیز نصب می‌شود، چراغ ولکام یا خوشامدگویی نام دارد.

همچنین از جمله چراغ‌هایی که چندان استقبالی از آن نشده است، چراغ لوگولایت است که در زیر درها قرار دارد تا با باز شدن درب، آرم و لوگو خودرو روی زمین به صورت یک تصویر، نقش ببندد. این چراغ همچنین به صورت افترمارکت برای بسیاری از برندهای خودرویی نیز وجود دارد و برخی از شرکت‌ها نیز برای محصولات خودشان از این چراغ‌ها استفاده می‌کنند.

انواع چراغ جلو خودرو از نظر رنگ

رنگ چراغ‌های بزرگ جلو، اثر بالایی در کیفیت دید و روشن‌کردن مسیر دارد. به همین خاطر باید از رنگ‌های استاندارد و مناسب برای این کار استفاده کرد. امروزه رنگ‌های دیگری نیز برای چراغ‌های جلو در دسترس است که استاندارد نیست و اثر منفی در دید رو به جلو راننده و خودروهای عبوری دارد.

رنگ های فانتزی

همان‌طور که گفته شد، امروزه لامپ‌هایی به رنگ سبز و زرد پررنگ نیز در بازار پیدا می‌شود. لامپ زرد پررنگ که در گذشته به آن، زنبوری گفته می‌شد، مناسب برای مه شدید است و برای رانندگی در شرایط عادی، مناسب نیست و خلاف قوانین رانندگی کشور است.

لامپ زرد معمولی

گسترده‌ترین و رایج‌ترین رنگ برای لامپ، رنگ زرد معمولی است. این رنگ، دید مناسبی برای راننده به همراه دارد و موانع و عوارض زمین را به خوبی نشان می‌دهد.

نور سفید رنگ

اکثر لامپ‌های زنون و ال‌ای‌دی به رنگ سفید هستند. این نور نیز دید خوبی به همراه دارد. اما باید در نظر داشت که استفاده از لامپ‌های هالوژنی سفید، هم باعث کاهش دید می‌شود و هم رانندگان عبوری را اذیت می‌کند و طبق قوانین رانندگی، می تواند منجر به جریمه خودرو شود.

لامپ هفت رنگ

این لامپ خودرو نیز در دسته لامپ‌های فانتزی قرار دارد و نه‌تنها دید مناسبی به راننده نمی‌دهد، بلکه دید دیگر رانندگان را نیز کاهش می‌دهد. استفاده از این لامپ‌ها و لامپ با رنگ‌های فانتزی می‌تواند باعث جریمه شدن خودرو نیز شود.

لامپ نور روز

نور روز، ترکیبی از رنگ سفید و زرد است. این لامپ‌ها هم دید خوبی دارند و هم به سفیدی و زردی لامپ‌های دیگر نیستند.

رایج ترین تکنولوژی های چراغ خودرو

چراغ خودرو، چشم راننده محسوب می‌شود و به همین خاطر هم مثل دیگر بخش‌های خودرو، مدام در حال به‌روزرسانی و پیشرفت است. برای چراغ‌های جلو نیز از یک سری تکنولوژی‌ها و فناوری‌ها استفاده می‌شود تا هم ایمنی افزایش پیدا کند و هم آسایش راننده بیشتر شود.

یکی از این موارد، استفاده از سنسور نور است تا در زمانی که راننده در مکان تاریکی قرار گرفت، به صورت اتوماتیک، چراغ‌های خودرو روشن شود.

سیستم تنظیم ارتفاع و زاویه پرتاب نور نیز از جمله قدیمی‌ترین سیستم های نصب‌شده روی چراغ‌های جلو است که در برخی از خودروها به‌صورت دستی و در بعضی از خودروها نیز به شکل برقی می‌توان ارتفاع چراغ‌های جلو را تنظیم کرد. البته باید گفت که امروزه در بعضی از خودروها، این کار به صورت اتوماتیک و با توجه به مسیر جاده نیز انجام می‌شود.

از دیگر آپشن‌ها و امکاناتی که برای چراغ‌های جلو وجود دارد، آپشن چراغ بدرقه است. به این معنی که چراغ‌های بزرگ جلو برای مدتی کمتر از یک دقیقه بعد از خاموش‌شدن خودرو و قفل شدن درب‌ها نیز روشن هستند تا راننده و سرنشینان بتوانند مسیر پیاده را در روشنایی چراغ‌ها طی کنند.

سیستم چرخش و زاویه‌گیری چراغ‌های جلو را گردش فرمان از جمله گران‌ترین و پیشرفته‌ترین سیستم‌های این بخش است. امروزه برای کاهش هزینه استفاده از این چراغ‌ها در خودروهای اقتصادی، از روشن کردن چراغ‌های داخل سپر برای روشن شدن مسیر داخل پیچ استفاده می‌شود.

همچنین نور بالای خودکار، از دیگر سیستم های ایمنی این قسمت است. به کمک این سنسور، در زمانی که مقابل خودروهای عبوری قرار داریم، به‌طور اتوماتیک نور بالا قطع و بعد از عبور از خودروها، دوباره نور بالا فعال می‌شود.

نتیجه گیری

چراغ و لامپ‌های بزرگ جلو به نوعی چشمان راننده هستند و همه ما تجربه رانندگی با نور کم و چراغ خراب را داریم و دیده‌ایم که سلامت چراغ‌ها و لامپ‌های جلو، چقدر در رانندگی موثر هستند. همچنین دیگر چراغ‌های خودرو نیز یا در ایمنی خودرو موثرند یا در آسایش و رفاه ما. از این رو باید به سلامت آنها دقت کرد و در خرید آنها از محصولات باکیفیت استفاده کرد. ضمن اینکه باید در نظر داشت که حفظ سلامت چراغ های خودرو که امروزه قیمت بالایی نیز دارند، در فروش ماشین در بازار نیز موثر است.

همچنین استفاده از لامپ‌های غیر استاندارد به راحتی به دیگر بخش‌های برقی خودرو آسیب وارد می‌کند و می‌تواند باعث آتش‌سوزی سیم‌کشی و حتی خود خودرو شود و از سلامت و طول عمر باتری ماشین نیز بکاهد. با در نظر گرفتن این موارد می‌بینیم که سلامت لامپ‌ها و چراغ‌های مورد استفاده در خودرو تا چقدر در کیفیت رانندگی، سلامت و ایمنی خودرو و سرنشینان تاثیر دارد.

سوالات متداول

استفاده از لامپ‌های قوی‌تر در چراغ خودرو چه ایرادی دارد؟

استفاده از چراغ قوی‌تر با وات بالاتر در چراغ‌های خودرو به معنی عبور آمپر بالاتر از سیم‌کشی‌هاست. این کار می‌تواند باعث فشار آمدن به سیم‌کشی، باتری و دینام ماشین شود و در کلیدهای روشن‌کننده چراغ‌ها خرابی و ایراداتی به وجود آورد. همچنین گرم شدن بیشتر کاسه‌چراغ و آسیب به آن در اثر گرمای تولیدی بیشتر نیز از معایب دیگر این کار است.

علت استفاده از رله برای چراغ‌های خودرو چیست؟

سیم‌کشی خودرو به مرور زمان دچار فرسودگی می‌شود و مقاومت آن بالا می‌رود. با استفاده از رله یا همان آفتامات، برق قوی‌تری به چراغ‌های می‌رسد و نور آن بیشتر می‌شود و نوسان کمتری پیدا می‌کند.

آیا استفاده از لامپ‌های رنگی در چراغ‌های جلو ممنوع است؟

استفاده از هر چراغ و لامپی که باعث جلب توجه و حواس‌پرتی راننده‌های دیگر شود، ممنوع است و پلیس می‌تواند خودرو را جریمه و تا رفع عیب فنی، متوقف کند.

آیا امکان ارتقای نوع لامپ و چراغ خودرو وجود دارد؟

در گذشته برای داشتن نور بیشتر در چراغ‌ها از لامپ‌های زنون به جای نمونه‌های هالوژنی استفاده می‌شد. اما امروزه برای اکثر خودروها، چراغ‌های آماده ال‌ای‌دی وجود دارد یا می‌توان از لنز و لامپ‌های ال‌ای‌دی در چراغ‌های قدیمی استفاده کرد.

فروش فوری خودرو

نویسنده: علیرضا داودی