فهرست مطالب
رانندگی در هر شرایط جوی، مستلزم رعایت نکات خاصی است. شاید در حال حاضر به دلیل کاهش میزان بارش برف در بسیاری از نقاط کشور، راندن خودرو در زمستان تفاوت چندانی با دیگر فصلها نداشته باشد، اما کافی است کمی برف ببارد تا سختی رانندگی در برف و یخبندان را احساس کنید. برف و یخبندان، سطح خیابانها را لغزنده و رانندگی را دشوار میکند. بنابراین بهتر است نکاتی را برای داشتن یک رانندگی ایمن و لذتبخش در روزهای برفی، مدنظر قرار دهیم.
نکات پیش از آغاز رانندگی در برف
معمولا پلیس توصیه میکند در هوای برفی از رانندگی پرهیز کنیم. اما به هر حال گاهی به دلایل مختلف، ناگزیر به رانندگی در برف هستیم. در این شرایط بهتر است پیش از آغاز رانندگی، نکاتی را رعایت کنیم تا از خطر تصادفات احتمالی در امان بمانیم.
سلامت چراغ خودرو
میزان روشنایی در هنگام برف، معمولا کمتر از حالت عادی است. بنابراین اطمینان از سالم بودن چراغهای خودرو، اهمیت بسیاری دارد. بهتر است پیش از آغاز رانندگی در هوای برفی، از سلامت چراغهای جلو، عقب، نور بالا و مه شکن اطمینان پیدا کنید.
تمیز بودن شیشه خودرو
دید مناسب برای رانندگی در هوای برفی، بسیار مهم است. بهتر است پیش از آغاز حرکت، مطمئن شوید که شیشه خودرو تمیز است. اگر داخل ماشین نیز از مواد ضد بخار استفاده کنید، بخار روی شیشه، دیدتان را کم نخواهد کرد.
اگر پیش از حرکت، متوجه یخزدگی شیشهها شدید، نباید از آب گرم استفاده کنید. چون اختلاف دمای ناگهانی ممکن است منجر به ترکخوردگی شیشهها شود.
تست توان باتری خودرو
توان باتری خودرو، بهطور معمول در زمستان کاهش پیدا میکند. بنابراین پیش از آغاز رانندگی، باتری خودرو خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید در میانه راه، خودرو شما خاموش نمیشود و در جاده و خیابان نمیمانید.
میزان بنزین خودرو
بهتر است پیش از اینکه رانندگی در هوای برفی را آغاز کنید، به میزان بنزین موجود در باک خودرو توجه داشته باشید. تمام شدن بنزین هنگام رانندگی، آن هم در برف و یخبندان، احتمالا آخرین خواسته یک راننده است.
بررسی ترمز خودرو
جادههای لغزنده، مهمترین عامل تصادفات رانندگی در هوای برفی و یخبندان هستند. تنها عاملی که میتواند از لغزیدن خودرو در جادههای یخزده جلوگیری کند، سیستم ترمز خودرو است. بنابراین، بررسی سلامت سیستم ترمز و ترمز ABS ضروری است.
داشتن زنجیر چرخ
مطمئن شوید که حتما زنجیر چرخ همراه دارید. زنجیر چرخ یکی از بهترین وسایل برای جلوگیری از لغزیدن خودرو در جادههای برفی و یخزده است. حتما توجه داشته باشید که زنجیر چرختان دچار پارگی نشده و سالم باشد.
مناسب بودن لاستیک خودرو
یکی از مهمترین نکاتی که پیش از آغاز رانندگی باید در نظر بگیرید، سلامت و مناسب بودن لاستیکها برای حرکت در مسیرهای برفی است. گرچه قدرت و دو دیفرانسیل بودن خودرو میتواند رانندگی در برف را کمی سادهتر کند، اما باز هم اگر عاج لاستیک از بین رفته باشد، خطرات بسیاری در کمین سرنشنیان اتومبیل خواهد بود.
همچنین به یاد داشته باشید که پیش از آغاز رانندگی در شرایط برفی، حتما باد لاستیکها را چک کنید.
نحوه رانندگی در برف
- یکی از اصلیترین و مهمترین نکات در زمان راندن خودرو در برف، حفظ سرعت مجاز رانندگی است. از سرعت بالا و سبقت گرفتن در این آب و هوا خودداری کنید.
- اگر در شرایطی که جاده به شدت لغزنده است، اقدام به شتابگیری یا ترمز ناگهانی کنید، ناگهان کنترل چرخهای خودرو از دست شما خارج میشود. بنابراین از این کار اجتناب کنید.
- بهتر است هنگام حرکت در برف، از دنده سنگین استفاده کنید تا لاستیک خودرو بیش از اندازه نچرخد و چسبندگیاش را با سطح خیابان از دست ندهد.
- توجه داشته باشید قبل از استفاده از سیستم ترمز، بیشتر از زمانهای عادی، فاصله خود را با موانع حفظ کنید تا مجبور به ترمز ناگهانی نشوید.
- لیز خوردن خودرو در خیابانهای برفی، اتفاق معمولی است. بهتر است در این مواقع از سیستم کنترل پایداری خودرو کمک بگیرید.
- در هوای برفی، چندان روی نوع دیفرانسیل خودرو خود حساب باز نکنید. گرچه خودروهای دو دیفرانسیل در این شرایط بیشتر قابل کنترلاند اما باز هم باید احتیاط کرده و آرام رانندگی کنید.
- کروز کنترل در مسیرهای طولانی میتواند سفر راحتی را برای راننده به ارمغان بیاورد اما استفاده از آن در شرایط برفی واقعا خطرناک است! تنها کافی است خودرو شما لیز بخورد تا کنترل ماشین به سرعت از دستتان خارج شود!
- بهتر است وقتی میخواهید از سربالایی عبور کنید، وزن قسمت جلویی خودرو را بیشتر کنید تا با سرعت ثابت از آن رد شوید.
- هنگامی که میخواهید بپیچید، قبل از اینکه فرمان را بچرخانید، ترمز کنید.
- بازتاب نور آفتاب از سطح برف، بسیار شدید است. پس بهتر است همراه خود عینک آفتابی داشته باشید.
- به جای استفاده از نور بالا، از مهشکن استفاده کنید.
رانندگی در برف با ماشین دنده ای
اگر خودرو شما دندهای است، برای بیرون آمدن از پارک و راه افتادن، از دنده ۲ استفاده کنید و بعد به آرامی پدال گاز را فشار دهید. در همین حین بسیار آهسته کلاچ خودرو را رها کنید تا ماشین حرکت کند.
توجه داشته باشید فشار دادن بیش از حد پدال گاز باعث میشود لاستیک هرز بچرخد و ماشین شما در برف گیر کند.
اگر میخواهید مسیر سربالایی را طی کنید، با استفاده از دنده یک، این کار را انجام دهید. اگر ماشین بالا نرفت، به جای ترمز گرفتن، از دنده عقب کمک بگیرید.
کنترل خودروهای دیفرانسیل عقب، سختتر از خودروهای دیفرانسیل جلو است. بنابراین اگر ماشینتان دیفرانسیل عقب است، بهتر است عقب خودرو را سنگین کنید تا اتومبیلتان سر نخورد.
در صورت سر خوردن خودرو، حواستان باشد نه پدال گاز را فشار دهید و نه ناگهانی ترمز کنید. بهتر است اول فرمان خودرو را به سمتی بچرخانید که عقب ماشین، لغزیده است. در این مواقع به هیچ وجه خودرو را در حالت خلاص قرار ندهید.
رانندگی در برف با ماشین اتوماتیک
اگر میخواهید با خودرو اتوماتیک، در برف رانندگی کنید، بهتر است از حالت Snow Mode استفاده کنید تا از چرخش بیهوده چرخها در برف جلوگیری شود.
اما اگر خودرو شما به این آپشن مجهز نیست، باید دنده را روی L یا ۲ قرار دهید. در این حالت بیشترین دندهای که خودرو میتواند داشته باشد، دنده ۲ است. اگر گیربکس اتوماتیک خودرو تیپترونیک باشد، با استفاده از علامت + و – میتوانید به صورت دستی دنده را انتخاب کنید.
نحوه ترمز گرفتن در برف
چگونگی ترمز کردن در برف، اهمیت بسیاری دارد. حتما توجه کنید که در جادههای برفی و یخی به آرامی ترمز بگیرید تا چرخها قفل نشود و کنترل خودرو در دستتان بماند.
در صورتی که مجبور به استفاده از دنده عقب شدید، بهتر است از دوربین عقب خودرو کمک بگیرید تا اتومبیل دچار لغزش یا تصادف نشود.
به خاطر داشته باشید اگر کنترل ماشین از دستتان خارج شد، در قدم اول خونسردی خود را حفظ و پدال گاز را رها کنید. به هیچ وجه ترمز نکنید. ترمز کردن در این شرایط باعث چرخش خودرو و بدتر شدن شرایط میشود.
نکات مهم برای گیر نکردن در برف
گیر کردن خودرو در برف یکی از اتفاقات ناخوشایند رانندگی است. بیرون آوردن خودرو از برف کار چندان سادهای نیست اما با رعایت کردن برخی نکات و طی کردن مراحل خاصی، میتوان راحتتر آن را انجام داد.
- سیستم کنترل کشش خودرو را با استفاده از دکمهای که روی داشبورد تعبیه شده، خاموش کنید.
- برفهای اطراف لاستیکهای خودرو را پارو کنید تا مسیری برای حرکت یک متری چرخها به جلو و عقب ایجاد شود.
- با کمک یک پیچگوشتی، یخها و برفهای بین عاج لاستیک را خارج کنید.
بعد از طی کردن این مراحل، میتوانید روشهای مختلفی را امتحان کنید تا خودرو از برف بیرون بیاید.
جلو و عقب راندن خودرو
- خودرو را روشن کنید.
- آن را روی سنگینترین دنده بگذارید.
- اندکی به جلو و سپس به عقب حرکت کنید. بایستید و دوباره این کار را تکرار کنید.
- اگر چرخ هرز میگردد، پای خود را از روی پدال گاز بردارید و دوباره این مراحل را انجام دهید.
ترمزگیری
- در این روش هنگام گاز دادن، پدال ترمز را فشار دهید.
- با چند بار تکرار این روش، احتمالا خودرو شما از برف بیرون میآید.
- این روش تنها برای چندبار و به مدت چند ثانیه قابل انجام است. چون بعد از آن، ترمزها بسیار داغ خواهند شد.
استفاده از کفپوش خودرو
- کفپوش خودرو را زیر یکی از چرخهای اصلی قرار دهید و ماشین را حرکت دهید.
- اگر اتومبیل از برف در نیامد، کفپوشها را زیر هر دو چرخ قرار دهید.
- با استفاده از این روش، کفپوش شما احتمالا دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
استفاده از شن و ماسه
- شن و ماسه را اطراف لاستیک خودرو بریزید و حرکت کنید.
- در این روش میتوانید از کارتن هم کمک بگیرید.
استفاده از زنجیر چرخ
در صورتی که هیچ یک از این روشها به شما کمکی نکرد، باید از زنجیر چرخ استفاده کنید.
با کمک زنجیر چرخ، حتما میتوانید از گیر کردن در برف رها شوید.
کاهش باد لاستیک ها
- اگر هیچ کدام از این روشها برای شما موثر نبود، میتوانید باد لاستیکهای خودرو را کم کنید.
- این کار را آنقدر انجام دهید که ارتفاع لاستیک کم شود تا چسبندگی بیشتری به زمین داشته باشد.
- رانندگی با لاستیک کمباد امن نیست و باید هرچه سریعتر به یک آپاراتی مراجعه کنید.
اقدامات لازم بعد از آزاد شدن خودرو
- بعد از خارج شدن از برف، تا زمانی که حجم برف کمتر نشده باشد، توقف نکنید.
- اگر خودرو روی دنده عقب بود، بعد از خروج از برف، چند متر مسیر خود را ادامه دهید و بعد بدون فشار دادن ترمز، کمکم توقف کنید. حالا در مسیر روبهرو با دنده سنگین به سمت جلو برانید.
- سیستم کنترل کشش خودرو را روشن کنید.
- رادیاتور خودرو را بررسی کنید تا آب داخل آن داغ نشده باشد.
- برفهای داخل چرخ و قطعات جلوبندی را خارج کنید.
دکمه برف یا snow mode چیست؟
با گسترش صنعت، تکنولوژی نقش پررنگتری در خودرو به عهده گرفت. امروزه روی بسیاری از خودروها حالتی به نام برف تعبیه میشود تا از هرز گشتن لاستیکها در برف و یخبندان جلوگیری کند.
دکمهای روی کنسول دنده با علامت * یا SNOW وجود دارد که با فشردن آن، گشتاور خروجی گیربکس کمتر میشود. در این حالت، اتومبیل نیز با دنده سنگین حرکت خود را آغاز میکند و با انتقال کمتر قدرت به چرخها، لغزش خودروها کاهش مییابد.
نحوه رانندگی در یخبندان
رانندگی در یخبندان، سختتر از رانندگی در برف است و احتمال بیشتری برای لغزش در جادههای یخزده وجود دارد.
- در این شرایط حتما آهسته حرکت کنید و از سبقت، انحراف و گردش ناگهانی بپرهیزید.
- حتما در این شرایط، زنجیر چرخ همراه داشته باشید.
- بهتر است تا حد امکان از رانندگی در این شرایط آب و هوایی اجتناب کنید.
کلام آخر
رانندگی در برف کار راحتی نیست و مستلزم داشتن مهارت بالا و حفظ صبر و هوشیاری است. عجله داشتن در این شرایط تنها احتمال وقوع تصادف را افزایش میدهد.
اما در نظر داشته باشید که حتی اگر یک راننده حرفهای هستید، باز هم بهتر است تا جای ممکن از رانندگی در برف پرهیز کنید.
نویسنده: فاطمه امین الرعایا