اگر از شما بپرسند پرفروشترین خودرو ایران در دهه ۹۰ چه ماشینی بود و کدام اتومبیل توانست رکورد فروش ماشین در ایران را بزند، اولین جوابی که به ذهنتان میرسد یک کلمه است: «پراید». خودرویی که در دهه ۷۰ شمسی وارد کشور شد و بعد روی خط مونتاژ شرکت سایپا قرار گرفت و در نهایت قبل از پایان دهه ۹۰ از خط تولید خارج شد. در ادامه به جوابهای دیگری هم میرسیم: پژو ۴۰۵، پژو ۲۰۶، پژو پارس یا پرشیا و تیبا. البته همه این خودروها سالیان سال توسط بزرگترین خودروسازان داخلی، یعنی ایران خودرو و سایپا تولید و به بازار خودرو کشور عرضه میشدند و مدلهای جدید تفاوت چندانی با نسخههای قدیمی نداشتند. البته به دلیل تورم مزمن اقتصاد ایران، قیمت خودروهای داخلی سال به سال چند برابر میشد.
سال ۱۳۹۰
در اولین سال دهه ۹۰ خورشیدی، طبق روال دهه قبل، پراید پرفروشترین خودرو ایران شد. این خودروی دارای اصالت کرهای وارد سومین دهه تولیدش در ایران شد و در دو مدل نسیم و صبا به بازار عرضه میشود. پراید ۷-۸ میلیون تومان قیمت داشت و ۵۸۹ هزار و ۹۰۳ دستگاه از آن در شرکتهای سایپا و پارس خودرو تولید و به بازار عرضه شد. طبق آمار، یک سوم از خودروهای فروش رفته در سال ۹۰، پراید بودند.
رتبههای دوم تا چهارم پرفروشترین خودروهای ایرانی متعلق به ایران خودرو بود. پژو ۴۰۵ به تعداد ۱۷۸ هزار و ۷۳۱ دستگاه، ۱۶۷ هزار و ۵۳۶ دستگاه پژو ۲۰۶، سمند به تعداد ۱۴۱ هزار و ۷۵۳ دستگاه و پژو پارس ۹۱ هزار و ۳۵۹ دستگاه. تندر ۹۰ نیز به تعداد ۹۱ هزار و ۲۴ دستگاه به بازار عرضه شد.
تیبا، پژو روآ، کیا ریو، پژو ۲۰۷ و رنو مگان کمتر از ۳۲ هزار دستگاه فروخته شدند. خودروهای نیسان ماکسیما و تینا مونتاژی نیز حدود دو هزار دستگاه به بازار عرضه شدند.
سال ۱۳۹۰ سال رکوردشکنی عرضه بازار خودرو در بازار ایران بود. در این سال حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه خودرو به بازار عرضه شد که این رکورد همچنان پابرجا است.
سال ۱۳۹۱
در این سال، تولید و عرضه خودروها به دلیل افزایش قیمت ارز و همین تحریمها، به شدت کاهش یافت. میزان تولید خودروهای سواری به ۷۸۸ هزار و ۳۹۰ دستگاه رسید. فهرست پرفروشترین خودروهای ایرانی فرق چندانی با سال ۹۰ نداشت.
باز هم پراید پرفروشترین خودرو ایرانی شد و ۲۵۹ هزار و ۱۸ دستگاه از آن به بازار عرضه شد. سمند به تعداد ۱۱۰ هزار و ۴۸۰ دستگاه، پژو ۴۰۵ به میزان ۱۰۴ هزار و ۳۱۴ دستگاه از محصولات ایران خودرو بودند که در بالای فهرست پرفروشترین خودروهای ایران قرار گرفتند. تندر ۹۰، پژو پارس، محصولات رنو، MVM، پژو ۲۰۶، تیبا، مگان و رانا با تیراژ کمتر از ۷۰ هزار دستگاه در ردههای بعدی قرار گرفتند.
سال ۱۳۹۲
در سال انتخابات ریاست جمهوری، میزان عرضه و فروش خودروهای داخلی باز هم کاهش یافت. در این سال ۶۲۴ هزار و ۷۴۹ دستگاه خودرو سواری تولید شد که حدود ۱۶۰ هزار دستگاه از سال ۹۱ کمتر بود.
در سال ۱۳۹۲، ۱۹۴ هزار و ۴۱۴ دستگاه پراید تولید و به بازار عرضه شد که علیرغم کاهش میزان فروش، باز هم در صدر پرفروشترین خودروهای ایرانی جای گرفت. پژو پارس برای اولین بار در دهه ۹۰ توانست از سمند و پژو ۴۰۵ فروش بیشتری داشته باشد. پژو پارس به تعداد ۱۰۰ هزار و ۴۱۹ دستگاه، پژو ۴۰۵ بالغ بر ۶۸ هزار و ۱۲۳ دستگاه، سمند به تعداد ۶۵ هزار و ۷۷۵ دستگاه، پژو 206 به تعداد ۴۰ هزار و ۱۰۲ دستگاه توسط ایران خودرو در بازار فروخته شد.
تیبا، رانا، تندر ۹۰، محصولات رنو، MVM، پراید نسیم و صبا دوگانهسوز و مگان کمتر از ۴۰ هزار دستگاه در بازار به فروش رفتند.
همچنین در این سال خودروهای مزدا و نیسان تینا کمتر از ۱۰۰۰ دستگاه تولید و به بازار عرضه شدند.
سال ۱۳۹۳
دولین سال ریاست جمهوری حسن روحانی، تولید و عرضه و فروش خودروهای ایرانی به بازار مجددا صعودی شد و به ۹۵۸ هزار و ۳۳۵ دستگاه رسید.
پژو پارس با ۱۴۷ هزار و ۷۴۲ دستگاه، پژو ۴۰۵ با ۱۱۷ هزار و ۴۰۳ دستگاه، پژو ۲۰۶ با ۱۰۴ هزار و ۱۵۰ دستگاه پرفروشترین محصولات ایران خودرو و پراید نسیم و صبا با ۱۲۹ هزار و ۷۲۹ دستگاه و تیبا با ۸۵ هزار و ۳۵۹ دستگاه پرفروشترین تولیدات سایپا بودند.
همچنین سمند، پراید دوگانهسوز، دنا، سراتو، محصولات رنو، پارس تندر، MVM و X۱۰۰ از دیگر محصولات عرضهشده در سال ۹۳ بودند. خودروهای سوزوکی، نیسان قشقایی و رنو ساندرو نیز به میزان کمتر از ۱۰۰ دستگاه به بازار عرضه شدند.
سال ۱۳۹۴
تولید و فروش خودرو در سال ۹۴ افزایش ۱۰ هزار دستگاهی نسبت به سال ۹۳ پیدا کرد. در این سال پراید همچنان به صدرنشینی در فهرست پرفروشترین خودروهای ایرانی ادامه داد و ۱۳۰ هزار و ۹۹۱ دستگاه از آن توسط سایپا فروخته شد. پژو ۴۰۵ به تعداد ۱۲۰ هزار و ۶۰۲ دستگاه، پژو پارس ۱۱۷ هزار و ۷۰۹ دستگاه، پژو ۲۰۶ به تعداد ۱۰۷ هزار و ۷۷۲ دستگاه از محصولات پرفروش ایران خودرو بودند.
سمند، تیبا، جک، پراید دوگانهسوز، MVM، محصولات رنو و تندر ۹۰ نیز به تعداد کمتر از ۸۵ هزار دستگاه در بازار به فروش رفتند. پارس تندر، دنا، رانا، برلیانس، انواع لیفان، B۹۰، آسا B۵۰، ۵۰ F، مزدا ۳، سوزوکی و لندمارک از خودروهایی بودند که کمتر از ۱۵ هزار دستگاه از آنها در بازار ایران فروخته شد.
سال ۱۳۹۵
برجام در سال ۱۳۹۴ بین ایران و گروه ۵+۱ امضا شد و تاثیرات اقتصادی آن در سال ۱۳۹۵ نمایان شد. در این سال یک میلیون و ۲۲۵ هزار و ۲۱۱ دستگاه خودرو سواری تولید و عرضه شد که نشانگر فضای مناسب برای صنعت خودروسازی بود.
فهرست پرفروشترین خودروهای ایرانی همچنان طبق روال سالهای گذشته بود: ۲۱۳ هزار و ۱۴۳ دستگاه پراید، ۱۴۸ هزار و ۶۲۲ دستگاه پژو ۴۰۵، ۱۶۱ هزار و ۵۹۳ دستگاه پژو ۲۰۶، ۱۱۹ هزار و ۲۳۰ دستگاه پژو پارس، ۱۰۶ هزار و ۱۳۶ دستگاه تیبا و ۱۰۲ هزار و ۷۰۲ دستگاه.
بین ۸۵ هزار تا ۳۰ هزار دستگاه از محصولات رنو، MVM، تندر 90، جک، لیفان، دنا، برلیانس، ساندرو در سال ۹۵ به فروش رفت. رانا، سراتو، دانگ فنگ، مزدا 3، سوزوکی، هایما، چانگان، آسا کمتر از ۱۵ هزار دستگاه فروش داشتند.
سال ۱۳۹۶
در سال آغاز دومین دوره ریاست جمهوری حسن روحانی، تولید و فروش خودرو ۱۳.۷ درصد نسبت به سال ۹۵ افزایش یافت.
پراید محصول سایپا و پارس خودرو با ۲۱۷،۹۶۳ دستگاه پرفروشترین خودروی ایرانی شد. تولید و فروش تیبا در این سال ۶۴ درصد رشد داشت و به ۱۸۶ هزار و ۸۹۹ دستگاه رسید. پژو ۲۰۶ به تعداد ۱۷۹،۲۸۱ دستگاه، پژو ۴۰۵ به تعداد ۱۴۵،۴۰۰ دستگاه، پژو پارس به تعداد ۱۱۱،۶۳۴ دستگاه، سمند به تعداد ۱۰۰،۹۱۰ دستگاه از پرفروشترین محصولات ایران خودرو بودند. تندر ۹۰ پارس خودرو نیز ۱۰۹ هزار و ۷۰۶ دستگاه تولید و به بازار عرضه شد.
خودروهای MVM، دانگ فنگ، دنا، ساندرو، برلیانس، تیگو و جک بین ۷۰ هزار تا ۱۰ هزار دستگاه فروش داشتند. فروش انواع هیوندای مونتاژ داخل، لیفان، مزدا ۳ و پژو ۲۰۰۸ کمتر از ۱۰ هزار دستگاه گزارش شده بود.
سال ۱۳۹۷
در این سال آمریکا از برجام خارج شد و تحریمهای این کشور علیه ایران دوباره از سر گرفته شد. این اتفاقات تاثیرات منفی رو صنعت خودرو گذاشت و باعث شد منحنی تولید و فروش خودرو نزولی شود و نسبت به سال ۹۶ به میزان ۳۹ درصد کاهش یابد.
پراید که سالهای سال در رتبه اول پرفروشترین خودروهای ایرانی قرار داشت، همچنان با ۱۳۸ هزار و ۸۸۴ دستگاه این رتبه را حفظ کرد. تیبا دیگر محصول سایپا، ۱۳۶ هزار و ۸۰۹ دستگاه فروش داشت. از محصولات ایران خودرو نیز فقط پژو ۲۰۶ بیشتر از ۱۰۰ هزار دستگاه فروخت و فروش خودروهای پژو پارس، پژو ۴۰۵، سمند و تندر ۹۰ به کمتر از ۷۵ هزار دستگاه رسید.
دنا، برلیانس، ساندرو، دانگ فنگ، سراتو، هایما، چانگان، پژو ۲۰۰۸ و رانا نیز با کاهش عرضه و فروش روبهرو شدند و کمتر از ۳۶ هزار دستگاه از آنها به فروش رفت.
سال ۱۳۹۸
تشدید تحریمها باعث شد تا عرضه و فروش خودرو به شدت کاهش پیدا کند و نسبت به سال ۹۷ کمتر شود. همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت از تابستان ۹۸ از انتشار آمار خودرو جلوگیری میکرد.
با این تفاسیر، عرضه دو محصول پرفروش سایپا به بازار نسبت به سال ۹۷ افزایش داشت. پراید باز هم پرفروشترین خودرو سال شد و ۲۷۹ هزار و ۵۹۶ دستگاه از آن توسط سایپا و پارس خودرو به بازار عرضه شد. تیبا دومین خودرو پرفروش سال با ۱۶۰ هزار و ۹۹۴ دستگاه شد. خودرو کوییک حدود ۹ هزار دستگاه فروش داشت و ساینا، دیگر محصول تولید پارس خودرو تنها ۲۹ دستگاه تولید و عرضه شد. عرضه محصولات رنو در سال ۹۸ با کاهش ۸۷ درصدی روبهرو شد و به ۵ هزار دستگاه رسید.
محصولات پژو ایران خودرو به تعداد ۲۷۸ هزار و ۸۴ دستگاه تولید و به بازار عرضه شدند. ایران خودرو در سال ۹۸ تعهد داشت تا ۱۶ هزار دستگاه پژو ۲۰۰۸ را به متقاضیان عرضه کند اما با خروج پژو از ایران به دلیل تحریمها، عملا این کار غیرممکن شد. ۵۲ هزار دستگاه سمند به بازار عرضه شد و فروش دنا به ۳۲ هزار دستگاه رسید.
سال ۱۳۹۹
طبق آمار منتشر شده که ۷ ماهه اول سال جاری را در برمیگیرد، ۴۹۶ هزار و ۸۷۶ دستگاه خودرو توسط خودروسازان بزرگ کشور تولید شده است که نشاندهنده رشد ۱۳ درصدی نسبت به سال گذشته است. سال ۱۳۹۹ اولین سالی است که دیگر نام پراید را در صدر پرفروشترین خودروهای ایرانی نمی بینیم.
محصولات خانواده پژو (به جز پژو 2008) ۱۷۹ هزار و ۹۴۹ دستگاه تولید شدهاند و از طریق طرحهای فروش فوقالعاده و قرعهکشی به متقاضیان فروخته شدهاند. فروش سمند در سال جاری به ۲۶ هزار و ۳۹۷ دستگاه رسیده است.
کارخانه سایپا در ۷ ماهه اول امسال، ۱۲۱ هزار و ۵۳۷ دستگاه تیبا عرضه کرده است. سایپا که سالهای سال با پراید عنوان پرفروشترین خودرو را یدک میکشید، به دلیل تعطیل شدن خط تولید پراید، بخش زیادی از بازار را از دست داده است.
پارس خودرو هم موفق شد تا ۲۰ هزار و ۲۹۶ دستگاه کوئیک را تولید و از طریق طرحهای فروش فوقالعاده به خریداران عرضه کند. عرضه و فروش برلیانس، ساینا و محصولات رنو در این خودروسازی کمتر از ۳ هزار دستگاه است.
هایما، دانگ فنگ، سوزوکی گرند ویتارا، تندر ۹۰، پراید، سراتو و چانگان خودروهایی هستند که تولید آنها به دلیل تحریمهای آمریکا متوقف شده است.
نویسنده: میلاد قزللو
پراید دو سه دهه پرفروشترین ماشین ایران بود. با یه شکل و قیافه و موتور و گیربکس