ماجرای آشنایی ایرانیها با خودروهای چینی به اواسط دهه ۸۰ خورشیدی برمیگردد. زمانی که مدیران خودرو در سال ۱۳۸۴، چری QQ را با نام ام وی ام ۱۱۰ در بازار داخل عرضه کرد. از آن زمان تاکنون محصولات مختلفی از برندهای گوناگون چینی به خریداران ایرانی معرفی و فروخته شده که ماشینهای برلیانس یکی از آنها است.
برلیانس را نه مونتاژکاران خودروهای چینی مثل کرمان موتور، مدیران خودرو و…، بلکه دومین خودروساز بزرگ کشور، سایپا به همراه زیرمجموعهاش، پارس خودرو در داخل کشور روی خط تولید دارد. برلیانس V5 اولین مدل این برند چینی بود که به دست مشتریان ایرانی رسید و بعد از آن ۵ ماشین دیگر مدلهایش نیز توسط سایپا و پارس خودرو تولید و عرضه شدند.
تاریخچه برلیانس
گروه خودروسازی برلیانس در سال ۱۹۹۲ میلادی در شنیانگ چین تاسیس شد، اما تا سال ۲۰۰۰ فقط مینی بوس تولید میکرد. اولین محصول خودروساز چینی، برلیانس BS6 بود که در سال ۲۰۰۰ تولید و به بازار آمد. خودروساز چینی در سال ۲۰۰۳ قراردادی با بی ام و امضا کرد تا به عنوان نمایندگی رسمی، محصولات آلمانی را در چین مونتاژ و بفروشد.
تشکیل شرکت مشترک بی ام و برلیانس، این امکان را برای چینیها فراهم کرد تا بتوانند از تجربیات خودروساز آلمانی برای تولید اتومبیل استفاده کنند. به همین خاطر، طراحی ظاهری محصولات برلیانس شباهت زیادی به ماشینهای بی ام و دارد.
در ابتدای دهه ۹۰، گروه خودروسازی سایپا مذاکراتی را با برلیانس برای تولید کراساوور V5 شروع کرد و در نهایت تولید این خودرو در سال ۹۳ آغاز شد. در ادامه ۵ خودرو دیگر برلیانس توسط زیرمجموعه سایپا، یعنی پارس خودرو در ایران تولید و به دست مشتریان داخلی رسید. از بین این خودروها در حال حاضر فقط مدلهای H320 و H330 روی خط تولید قرار دارند.
برلیانس H320 و H330
برلیانس سری H300 در دو مدل H320 و H330 از سال ۱۳۹۳ توسط پارس خودرو تولید میشود. برلیانس H320 با بدنه هاچبک و برلیانس H330 با بدنه سدان در بازار ایران موجود است. با وجود تفاوت نوع بدنه، طراحی ظاهری این خودروها هیچ تفاوتی با هم ندارد و از نظر آپشن و مشخصات فنی هم یکسان هستند.
اولین سری برلیانس مدلهای H300 با پیشرانه ۱.۵ لیتری و جعبه دنده دستی و گیربکس اتوماتیک در بازار فروخته میشد. در سال ۱۳۹۶، پارس خودرو پیشرانه ۱.۶۵ لیتری را زیر کاپوت سدان و هاچبک قرار داد که قدرت بیشتر و شتاب سریعتری از مدلهای ۱.۵ لیتری دارد.
برلیانس H320 و H330 برعکس رقبایشان دارای زنجیر تایم هستند و از این لحاظ، رانندگان دیگر نگرانی بابت پاره شدن تسمه تایم نخواهند داشت.
برلیانس H220 و H230
برلیانس سری H200 هم مثل سری H300 دارای دو مدل هاچبک H220 و سدان H230 است. برلیانس H230 سدان در سال ۲۰۱۳ در چین عرضه شد و برلیانس H220 هاچبک یک سال بعد از آن به بازار آمد. همین اتفاق در ایران هم افتاد و مدل سدان در سال ۹۴ و مدل هاچبک در سال ۹۵، به دست مشتریان رسید.
سری H300 قدیمیتر از H200 است و به همین دلیل مدلهای H220 و H230 پلتفرم جدیدتری از برادر بزرگتر خود دارند. پیشرانه ۱.۵ لیتری H200 همان موتوری است که در سری اول H300 استفاده شده بود. مدلهای اتومات و دندهای این خودروها از نظر آپشن با هم فرق دارند. تنها آپشنهای مدل دندهای فرمان برقی و آینه جانبی برقی است، اما مدل اتومات دارای امکانات بیشتری شامل سانروف، سنسور عقب و مهشکن جلو است.
برلیانس کراس
برلیانس کراس یکی دیگر از محصولات این برند چینی است که از سال ۹۶ تا ۹۹ توسط پارس خودرو تولید میشد. این ماشین ترکیبی از هاچبک و کراساوور است و در اصل یک هاچبک بزرگ با ارتفاع بلند به حساب میآید و از روی مدل C3 ساخته شده است و شباهتهایی هم به برلیانس H320 دارد.
شباهت کراس و H320 به ظاهر ختم نمیشود و برلیانس کراس هم مثل هاچبک دیگر چینی در ابتدا با موتور ۱.۵ لیتری به فروش میرسد و از سال ۹۷ دارای موتور ۱.۶۵ لیتری شد. البته این خودرو از همان اول گیربکس اتومات ۴ دنده داشت. همچنین آپشنهای برلیانس کراس و H320 یکسان است.
برلیانس V5
برلیانس V5 اولین محصولی است که با نشان برند چینی به بازار ایران رسید. مذاکرات سایپا و برلیانس برای تولید کراساوور V5 از سال ۹۲ شروع شد و یک سال بعد روی خط تولید خودروساز ایرانی قرار گرفت و به دست مشتریان داخلی رسید. اما تولید این خودرو چندان دوام نیافت و به دلیل ورود چانگان CS35 و عدم ظرفیت کافی پارس خودرو، تولید آن فقط حدود یک سال ادامه داشت.
برلیانس V5 در چین با پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو به فروش میرسید، اما سایپا برای فروش آن در ایران پیشرانه ۱.۶ لیتری تنفس طبیعی را با قدرت ۱۰۹ اسب بخار انتخاب کرد. سنسور عقب، سانروف، آینه بغل برقی، ورود و استارت بدون کلید، ایربگ پردهای و جانبی آپشنهای کراساوور برلیانس هستند.
نویسنده: میلاد قزللو