نمایشگاه تحول صنعت خودرو، روز پنجشنبه، ۳ شهریور ماه با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت افتتاح شد. این نمایشگاه، دومین رویداد خودرویی مهم بعد از نمایشگاه خودرو تهران ۱۴۰۱ است که پس از کاهش همهگیری کرونا برگزار شد. نمایشگاه تحول صنعت خودرو با هدف نشان دادن توانمندیها و قابلیتهای خودروسازان و قطعهسازان کشور برگزار شده و به همین خاطر با نمایشگاه خودرو تهران تفاوت دارد. البته حضور در این رویداد خودرویی برای خودروسازان الزامی بود و از این رو، سایپا که هیچ وقت در نمایشگاه خودرو تهران شرکت نمیکند، یا مدیران خودرو و کرمان موتور که در نمایشگاه شهر آفتاب حضور نداشتند، جدیدترین دستاوردهایشان را در محل نمایشگاههای بینالمللی تهران، در معرض دید کارشناسان قرار دادند.
دیروز، امروز و آینده خودرو ایران
نمایشگاه تحول صنعت خودرو، همان طور که از اسمش پیداست محلی است برای نمایش دستاوردهای خودرو کشور و بدین شکل، با نمایشگاه خودرو که در تهران و دیگر شهرهای کشور برگزار میشود، تفاوت دارد.
خودروسازان و قطعهسازان کشور جدیدترین دستاوردها و محصولاتشان را در سه بخش پلتفرم، قطعه و آینده خودرو به نمایش گذاشتهاند. البته در یکی از بخشهای نمایشگاه تحول صنعت خودرو، تولیدات خودروسازان داخلی از دهه ۴۰ تا امروز در معرض دید قرار دارد.
صنعت خودرو در یک نگاه
نمایشگاه تحول صنعت خودرو با نمایش تولیدات خودروسازان داخلی آغاز میشود. در این بخش اولین محصولات صنعت خودرو شامل پیکان، ژیان، جیپ، آریا توجه بازدیدکنندگان را جلب میکند و در ادامه به محصولات دهههای ۷۰ مثل سپند و پراید میرسیم و سپس با دیدن تیبا، ساینا، پادرا پلاس، کارون، پژو ۲۰۷ MC و تارا، تاریخچه صنعت خودرو ایران در یک نگاه مرور میکنیم.
نکته: هموطن عزیز ژیان کلاسیک برای سوار شدن شما و خانوادهتان و ماشینبازی بچههایتان نیست.
پلتفرم SP100 سایپا
بخش اصلی پلتفرمها با شاهین CVT شروع میشود که در کنار آریا، پلتفرم SP100 سایپا را معرفی میکنند. همچنین در کنار مدل دستی، آریا CVT هم با همان شکل و شمایل دیده میشود. علاوه بر اینها، ماکتی از مدل هاچبک شاهین در غرفه قرار دارد. اطلس و سهند دو خودرو دیگری هستند که روی پلتفرم SP100 ساخته شده و در نمایشگاه تحول صنعت خودرو رونمایی میشوند.
پلتفرم SP0 سایپا
پلتفرم SP100 چند سالی است که معرفی شده و شاهین به عنوان اولین محصول آن، از سال ۱۴۰۰ به دست مشتریان رسیده و از این نظر چندان نو و تازه نیست. اما جدیدترین دستاورد سایپا، پلتفرم SP0 است که دو ماکت آن، شامل کراساوور کوچک و هاچبک در نمایشگاه دیده میشود. پلتفرم SP0 سایپا از پلتفرم SP100 کوچکتر بوده و فعلا در مرحله تحقیق و توسعه است.
پلتفرم ملی آفرود
هرچند خودروسازان کوچک داخلی شامل آمیکو، زامیاد، مکث موتور و ایلیا موتور به صورت مجزا در نمایشگاه تحول صنعت خودرو حضور ندارند، اما تفاهمنامهای را برای تولید پلتفرم ملی آفرود (بن سازه ملی آفرود) امضا کردهاند تا نخستین خودرو ملی آفرود را با همکاری هم طراحی و تولید کنند و بدین ترتیب، در غرفهای مشترک، وانتها و شاسیبلندهایشان را نمایش دادهاند. در این غرفه وانتهای زامیاد زاگرس، آمیکو آسنا، مکث موتور کلوت و کراساوور دایون Y5 ایلیا موتور دیده میشود. این خودروها قابلیت آفرود دارند و به همین دلیل توانستهاند نظر نهادهای نظامی و انتظامی را جلب کنند. به جز محصول زامیاد، همه این خودروها در بازار موجود است و زاگرس هم به زودی رونمایی میشود.
به همین مناسبت نیز در سومین روز نمایشگاه، نشست خبری با حضور مدیران عامل هر چهار شرکت در سالن هشتم نمایشگاه برگزار شد.
پلتفرم PS1 کرمان موتور
کرمان موتور یکی از شرکتهایی بود که در نمایشگاه خودرو تهران ۱۴۰۱ حضور نداشت، اما غرفهای را در نمایشگاه تحول صنعت خودرو به خود اختصاص داده است. جدیدترین دستاورد کرمان موتور با نام پلتفرم PS1 همراه با ماکت خودرو در نمایشگاه رونمایی شد. خودرو PS1 بر اساس جک J4 طراحی شده و در اصل، فیسلیفت این ماشین چینی محسوب میشود. پروژه پلتفرم کرمان موتور از سال ۱۳۹۷ آغاز شد و احتمالا زمستان سال جاری تولید آن شروع میشود.
کی ام سی J7 جدیدترین محصول خودروساز داخلی، در مرداد ماه ۱۴۰۱ به صورت رسمی رونمایی شده بود و حالا، اولین حضور نمایشگاهی خود را تجربه میکند. طراحی اسپرت و رنگ زرد این خودرو بازدیدکنندگان را جذب کرده تا غرفه کرمان موتور یکی از شلوغترین غرفهها باشد.
خودرو اقتصادی سایپا و ایران خودرو
در نمایشگاه تحول صنعت خودرو، شاهد محصول مشترک ایران خودرو (موتور) و سایپا (بدنه) هستیم. این پروژه که فعلا با نام خودرو اقتصادی و ماشین K112 شناخته میشود، هاچبک کراس کوچکی است که بر اساس رنو کویید طراحی شده. با توجه به اینکه ماشین K112 محصول مشترک است، با دو ظاهر متفاوت عرضه خواهد شد و همین طور دارای دو مدل بنزینی و برقی خواهد بود. البته فقط مدل اولیه ایران خودرو K112 رونمایی شده و مدل سایپا را میتوان در تصاویر روی غرفه دید. با توجه به اینکه، ماشین K112 با نام خودرو اقتصادی در نمایشگاه رونمایی شده، احتمالا با قیمت ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان عرضه شود.
در اولین روز برگزاری نمایشگاه تحول صنعت خودرو، تفاهمنامهای میان ایران خودرو و سایپا برای تولید خودرو اقتصادی امضا شد.
تندر P90
با وجود اینکه تولید تندر۹۰ چند سالی متوقف شده و فقط دست دوم آن در بازار موجود است، اما سایپا قصد دارد این خودرو را با طراحی جدید و با نام تندر P90 به بازار ایران برگرداند. بدنه P90 همان طرح اصلی تندر را دارد و فقط تفاوتهایی در نمای جلو و عقب خودرو دیده میشود. البته ایران در پروژه P90 تنها نیست و قطعات را شرکتهای روسی تامین خواهند کرد.
سایپا سیتروئن M44
گروه خودروسازی سایپا علاوه بر ارائه پلتفرمهای SP100 و SP0، ماشین M44 را هم به نمایشگاه تحول صنعت خودرو آورده است. این خودرو محصول سایپا سیتروئن است که قرارداد ساخت آن بعد از توافق برجام امضا شد و قرار بود پس از سیتروئن C3 روی خط تولید قرار بگیرد. نام اصلی این ماشین، سیتروئن C3-XR است و قطعات مشترکی با محصولات ایران خودرو دارد. تولید M44 به زودی با همکاری ایران خودرو در کارخانه سایپا سیتروئن شروع میشود.
ریرا و تارا برقی
ایران خودرو در تیر ماه ۱۴۰۱ کراساوور ریرا را رونمایی کرد که موجب حرف و حدیثها و جار و جنجالهای زیادی شد. بزرگترین خودروساز ایران، ماکتی از ریرا را به نمایشگاه تحول صنعت خودرو آورده و در کنار خودرو متصل تارا و همین طور تارا برقی پیش روی کارشناسان قرار داده است.
حضور کامیون ها در دل سواری ها
در انتهای سالنی که به بخش پلتفرم خودرو اختصاص داده شده بود، تولیدکنندگان خودروهای تجاری سنگین حضور پیدا کردند. در این قسمت، سه کشنده و کامیون از شرکتهای ماموت، پیلسان و مایان به چشم میخوردند. کشنده پلیسان روی پلتفرم هوشمند خودروهای تجاری ساخته شده که وضعیت فنی خودرو، رفتار راننده و وضعیت مصرف سوخت را کنترل کرده و در مواقع اضطراری میتواند با شمارههای تعریفشده به صورت خودکار تماس بگیرد.
خودروهای برقی آینده
موج خودروهای برقی چند سالی است در جهان راه افتاده و به ایران هم رسیده و از این رو، وزارت صمت یکی از بخشهای نمایشگاه تحول صنعت خودرو را به ماشینهای الکتریکی تولید و مونتاژ داخل اختصاص داده است.
در این بخش، مدیران خودرو با آریزو ۵ برقی و تیگو ۸ پلاگین هیبرید حضور دارد. طراحی ظاهری این دو خودرو شبیه مدلهای بنزینی است و در صورت فراهم بودن شرایط و زیرساختها، تولید و عرضه آنها با برند فونیکس در آینده انجام میشود.
سایپا هم مثل ایران خودرو یکی از محصولاتش را با پیشرانه برقی به نمایشگاه آورده است. این خودرو با نام ساینا EV معرفی شده و زیر کاپوت به جای موتور بنزینی، سیستم برقی دارد. نکته جالب درباره طراحی این خودرو، بدنه هاچبک آن است که نیمه جلویی ظاهر ساینا را دارد اما در نیمه عقب از طراحی تیبا ۲ استفاده شده است.
خودرو اکسیژن هم یکی از ماشینهایی است که در بخش آینده نمایشگاه تحول صنعت خودرو دیده میشود. این ماشین کوچک، یک چهار چرخه است و پیشرانه برقی دارد.
آریان خودرو، سدان YP110 را در کنار خودروهای برقی نمایشگاه، ارائه کرده است. این خودرو با همکاری دانشگاه علم و صنعت طراحی و تولید شده و اواخر سال ۱۳۹۹ رونمایی شده بود.
جک J4 برقی کرمان موتور، دیگر خودرو الکتریکی است که در این بخش حضور دارد. این خودرو برقی هم به صورت سریع در جایگاههای مخصوص قابل شارژ است و هم امکان شارژ با برقی خانگی را دارد. تولید جک J4 برقی از سال ۱۴۰۲ شروع میشود و حدود ۳۸ هزار دستگاه از آن تا سال ۱۴۰۷ تولید خواهد شد.
پژو ۲۰۷ با ترمز AEB یکی دیگر از خودروهای حاضر در بخش آینده نمایشگاه است. ترمز AEB یا ترمز اضطراری خودکار یکی از استانداردهای جدید خودرو جهان است و تقریبا بیشتر ماشینهای جدید به آن مجهز هستند. این آپشن فعلا در مرحله تحقیق و بررسی قرار دارد و در آینده روی تولیدات داخلی نصب میشود.
همچنین ایران خودرو مدلهای برقی و هیبریدی، یا به قول خودشان دو رگه و رانا پلاس هیبریدی را نیز به نمایش گذاشتهاند.
قطعه سازان و موتورسیکلت
علاوه بر کمپانیهای خودروسازی داخلی، شرکتهای قطعهسازی نیز در نمایشگاه تحول صنعت خودرو حاضر هستند تا میزان داخلیسازی قطعات خودرو را نشان دهند.
در کنار خودروسازان، کویر موتور هم حضور دارد و تقریبا همه محصولاتش را که شامل اسکوتر برقی، موتور کوچک بنزینی، موتور کراس و موتور جادهای و آفرود میشود، پیش روی بازدیدکنندگان قرار داده است.
نمایشگاه تقویت و تزیین خودرو
همزمان با نمایشگاه تحول صنعت خودرو، رویداد خودرویی دیگری با نام نمایشگاه بینالمللی تقویت، تزیین خودرو و خدمات وابسته در سالن ۷ نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود.
در این نمایشگاه شرکتهای داخلی فعال در حوزه تقویت خودرو محصولاتشان را ارائه کردند. علاوه بر شرکتهایی که مدلهای مختلفی را تقویت میکنند، بعضی شرکتها قراردادی با خودروسازان داخلی امضا کرده و محصولات آنها را به صورت اختصاصی تیونینگ میکنند.
شوخی با تحول خودرو
صنعت خودرو ایران از دهه ۴۰ و خیلی قبلتر از چینیها و همزمان با خودروسازان کرهای آغاز به کار کرد. اما بعد از گذشت ۶ دهه، به دلایل مختلفی خودروسازی داخلی فاصله از جریان روز خودرو جهان به شدت عقب افتاده و فاصله زیادی با کرهایها و چینیها پیدا کرده است که نمونه آن را میتوان در نمایشگاه تحول صنعت خودرو و مقایسه با ماشینهای روز دنیا دید.
به جز پلتفرمهای به اصطلاح ملی ایران خودرو و سایپا که آنها هم از پژو و سیتروئن گرفته شده، بقیه نمایشگاه تحول صنعت خودرو در اختیار خودروها و محصولات چینی قرار دارد. معمولا در چنین نمایشگاههایی خودروهای مفهومی و نمونههای اولیه که دارای بدنه و کابین کامل و حتی پیشرانه هستند، شرکت داده میشوند، اما تعدادی از محصولات ارائهشده در این نمایشگاه در قالب ماکت است و حتی نمونه اولیه آنها نیز هنوز ساخته نشده. در حقیقت، نمایشگاه تحول صنعت خودرو، آن هم با حضور اجباری خودروسازان، شوخی با کلمه تحول، صنعت و خودرو است.
نکته: نمایشگاه تحول صنعت خودرو قرار بود نمایشگاهی تخصصی و با حضور کارشناسان و خبرنگاران خودرویی باشد، اما پر بود از بچههای قد و نیم قد و آدمهای غیرمرتبط که فقط میآمدند چرخی بزنند و درهای ماشینها را باز و بسته کنند و روی صندلیهای این خودروها بنشینند. گاهی اوضاع آنقدر مسخره میشد که مردم به پلتفرمهای بی در و پیکر هم رحم نمیکردند و روی صندلیهای نصفه و نیمه آنها مینشستند.
تهیه و تنظیم گزارش: میلاد قزللو