فرمول شواری رقابت بر بازار خودرو تاثیر دارد؟ یک کارشناس حوزه خودرو گفت: فرمول شورای رقابت خنده دار است، زیرا گویی فرمول جدیدی در اقتصاد پدیدار شده است و این تصمیم در بلند مدت تاثیری نخواهد داشت.
هفته گذشته بود که رییس شورای رقابت از تغییر فرمول قیمت گذاری خودروهای کم تیراژ خبر داد؛ این خبر در حالی اعلام شد که دو روز پیش از آن علی ربیعی، سخنگوی دولت از آماده شدن طرح جامع خودرو در وزارت صمت خبر داده بود. طی اعلام فرمول جدید قیمت گذاری خودرو، رییس شورای رقابت گفته است که ۵۵ درصد از خودروها از فرمول قدیمی قیمت گذاری خودرو پیروی میکنند و ۴۵ درصد از خودروها مشمول فرمول جدید قیمت گذاری خواهند بود.
فرمول جدید قیمت گذاری خودرو در شواری رقابت چیست؟
براساس فرمول جدید شورای رقابت، خودروسازان میتوانند ۱۸ قیمت خودرو را که تیراژ کمی دارند با رعایت شرطها و براساس حاشیه بازار افزایش دهند که یکی از این شرطها افزایش ۵۰ درصدی تولید این خودروها است. رییس شورای رقابت درباره این شرط گفته است که با افزایش تولید، قیمت خودرو کاهش پیدا میکند و خودروساز نیز بر همین اساس قیمت روز خودرو را ارزیابی و مشخص میکند.
فرمول جدید شورای رقابت این چنین است که هر سه ماه یک بار میزان تولید هر خودرو توسط خودروساز بررسی میشود؛ برای مثال برای مشخص کردن قیمت خودرو در بهمن ماه متوسط قمت سه ماهه پیشین در بازار آزاد محاسبه میشود و قیمت شورای رقابت از آن کسر و عدد به دست آمده بر سه تقسیم میشود. در صورتی که افزایش ۵۰ درصدی قیمت وجود داشته باشد، این عدد به قیمت شورای رقابت اضافه و قیمت جدید خودرو در ماه بهمن مشخص میشود، اما اگر میزان تولید کمتر از ۵۰ درصد تولید باشد، به همان میزان افزایش قیمت کمتری اعمال خواهد شد.
قیمتها با افزایش تولید روند صعودی داشته اند
با توجه به گفتههای رضا شیوا- رییس شورای رقابت، تولید در چند ماهه گذشته روند صعودی داشته است اما قیمتها نیز به تبع آن روند صعودی را طی کردهاند.
خودروهای مشمول فرمول جدید قیمت گذاری شورای رقابت
پژو پارس، پژو ۲۰۷ اتومات، پژو ۲۰۷ دستی، سمند سورن پلاس، رانا پلاس، رانا پلاس TU۵، دنا پلاس توربو شارژ، دنا پلاس توربوشارژ اتومات، هایما توربو دستی، هایما توربو اتومات، تارا، ساینا S، کوییک، شاهین، آریا، برلیانس و چانگان خودروهای مشول فرمول جدید شورای رقابت هستند.
فرمول جدید شورای رقابت چه واکنشهایی به دنبال داشت؟
رییس سازمان بازرسی کل کشور گفته: «نگرانیم فرمول جدید قیمتگذاری خودرو منجر به افزایش قیمت هم در این خودروها و هم در دیگر خودروها حتی خودروهای خارجی شود».
همچنین اشکان میرمحمدی- بازرس کل امور صمت سازمان بازرسی هم خواستار لغو مصوبه شورای رقابت شده و در این باره به تسنیم گفته: «اگر قرار باشد که مدیریت بازار در اختیار تولیدکنندگان باشد قطعا برای حفظ منافع خودشان اتفاقاتی را رقم میزنند که زیان آن به مردم میرسد.» او در ادامه از احتمال عرضه قطره چکانی خودروسازها برای بالابردن قیمت در بازار میگوید. مجلس هم به این ماجرا ورود کرده و نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس ضمن مخالفت با این طرح گفته است: «مخالفت مجلس با این تصمیم لازم الاجرا نیست، اما اگر سازمان بازرسی به طور کتبی و مستند به وزارت صمت ابلاغ کند، لازم الاجرا خواهد بود و این تصمیم باید متوقف شود».
رییس شورای رقابت: مخالفان فرمول را نفهمیده اند
رضا شیوا، رییس شورای رقابت در واکنش به انتقادات کارشناسان به فرمول جدید قیمت گذاری خودرو به شبکه خبر گفت: کسانی که فرمول جدید شورای رقابت را نقد میکنند این فرمول را نفهمیدهاند و این شورا همیشه به نفع مصرف کننده تصمیم میگیرد. براساس فرمول جدید تولید کننده تا تولید را افزایش ندهد مجاز به افرایش قیمت خودرو نخواهد بود و این میتواند جهشی در تولید خودرو ایجاد کند.
فربد زاوه: فرمول جدید شورای رقابت خنده دار است!
فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو با اشاره به فرمول جدید شورای رقابت در گفت و با خبرنگار خودرو ۴۵ اظهار کرد: آقای شیوا فرمول جدیدی را وارد اقتصاد کرده که خنده دار است. این تصمیم در کوتاه مدت شاید تاثیر داشته باشد اما در بلند مدت تاثیری بر بازار خودرو نخواهد داشت.
وی افزود: بازار به استقبال این تصمیم رفت اما دیدیم که قیمتها به سر جای خود بازگشتند. این تصمیم شاید در کوتاه مدت تاثیر داشته باشد اما این مدل تصمیمها در بلند مدت تاثیری بر بازار خودرو ندارد. قیمت برخی خودروها که در این لیست نبودند افزایش پیدا کرد که این ناشی از جو روانی است این نوسانات ارزشی ندارد.
شایان ذکر است که فرمول جدید قیمت گذاری خودرو از بهمن ماه اجرایی میشود.
نویسنده: شقایق صفی خانی